Gevallen PSV’er en ‘jokkende’ Ajacied: krediet is niet onuitputtelijk

Foto: Gevallen PSV’er en ‘jokkende’ Ajacied: krediet is niet onuitputtelijk

Ze hebben onafhankelijk van elkaar iets gemeen: Mohammed Ihattaren en Maurice Steijn. Omdat velen in de Nederlandse voetballerij heel lang in hun kwaliteiten om te kunnen werken in de absolute top geloofden en, deels, nóg. De één is inmiddels al lang en breed, ondanks een gezworen PSV-toekomst, van zijn sokkel gevallen, terwijl de ander bungelt aan een wel heel dun Ajax-touwtje. Zelfreflectie lijkt bij beiden onzichtbaar.

Mohammed Ihattaren en Maurice Steijn zijn allebei niet geschikt voor topvoetbal gebleken

Rafael van der Vaart ging er eens goed voor zitten in het tv-programma Studio Voetbal. Ja, hij was onlangs benaderd door Ajax of hij assistent wilde worden. Rechterhand van de hoofdtrainer, Maurice Steijn dus. Met hem had Raf onlangs gesproken over een rol in de technische staf. Dit snapte ik overigens nog wel, want de voormalig middenvelder heeft gezien zijn imposante loopbaan als speler een flinke portie ervaring, kent Ajax op zijn duimpje, en kan goed uit zijn woorden komen. Het spelletje verwoorden en in de kopjes van de spelers kijken; híj zou dat kunnen.

Wat ik echter niét helemaal snapte, was het feit dat Steijn na afloop van de wedstrijd Ajax-AZ op zondag 8 oktober tijdens de persconferentie tegen het journaille, en dus de buitenwereld, vertelde dat hij géén aanvulling voor zijn eigen staf wenste. “Toevoegingen in mijn staf, dat denk ik niet. En ook geen wijzigingen.” Nee, daar was volgens Steijn allemaal absoluut geen sprake van. Laat staan dus dat er gesprekken met Van der Vaart hadden plaatsgevonden. Jokte de Ajax-trainer daar nou een beetje met droge ogen?

Als ik de woorden van Van der Vaart moest geloven wel, want volgens hem speelde ten tijde van de persmeeting met Steijn de vrijage tussen de Amsterdamse club en de voormalig aanvoerder en huidig tv-analist nog wel degelijk. Op zijn minst ietwat opmerkelijk. Ik begrijp trouwens niet helemaal waarom Maurice Steijn nog altijd hoofdtrainer in de Johan Cruijff ArenA is. Ja, het grootste deel van de nieuwelingen in zijn selectie is niet op zijn voorspraak gekomen. De zogenoemde verzachtende omstandigheden als gevolg van het eerdere vertrek van technische baas Sven Mislintat bij Ajax, u heeft dit al op meerdere plaatsen kunnen lezen.

Hoofdverantwoordelijk

Maar uiteindelijk is het toch de Haagse ex-prof die hoofdverantwoordelijk is voor de dramatische prestaties die zijn elftal tot nu toe op de mat heeft gelegd. Hij krijgt zijn ploeg niet aan het draaien, dat is een overduidelijk feit. Er is kennelijk nog (een klein beetje) krediet voor hem binnen Ajax, een topclub welteverstaan. Een club overigens waar niet zo heel lang geleden Mohamed Ihattaren nog onder contract stond. U weet wel, dat begenadigd talent dat in eerste instantie via de PSV-opleiding het nationale en internationale voetbaltoneel zou gaan bestormen.

Zo ver kwam het echter niet, zeker niet. Omdat Mo er zelf toch iets teveel met de pet naar gooide. Mensen bleven echter lang in hem geloven. Over krediet gesproken. Sommigen onder ons krijgen meer kansen dan anderen. Omdat zij iets in de vingers of voeten hebben, waar menigeen alleen maar van kan dromen. Zoals Mohamed Ihattaren dus, de – na omzwervingen via Italië en Turkije – uiteindelijk toch gevallen ster. Krediet is niet onuitputtelijk. Daarvoor is de druk in zeker het profvoetbalwereldje simpelweg ook te groot. Waarom ik zijn naam op deze plek nu even aanhaal?

Veiling

Ik las ergens een bericht namelijk. Over dat het herenhuis van Ihattaren, die overigens pas 21 jaar is, in Vleuten gedwongen geveild gaat worden. Eerder dit jaar werd al door twee deurwaarders beslag gelegd op het desbetreffende pand omdat de voetballer een schuld had openstaan bij verschillende partijen. Een zoveelste hoofdstuk in het leven van een speler die steeds meer in verval geraakte de laatste tijd. Helaas voor hem, hij bleek immers niet sterk genoeg als het om doorzettingsvermogen ging, en het Nederlandse voetbal. Doodzonde.

Op dát gebied is er dus ook een wezenlijk verschil tussen Mo Ihattaren en Maurice Steijn: de trainer in casu haalt alles eruit, naar zijn mogelijkheden begrijp me niet verkeerd, wat erin zit. Daar twijfel ik geen seconde aan. Hard werken is hem zeker niet vreemd. Maar ook voor hem geldt uiteindelijk: geen prestaties leveren als dat moet, dan rest er niets anders dan de uitgang. Zeker bij een topclub als Ajax, waar het anders werken is dan in pakweg Venlo, Breda of op Het Kasteel.

Maurice Steijn zal zich dát inmiddels ongetwijfeld terdege in zijn eigen hoofd gerealiseerd hebben. Hij wil graag ja, maar dát is wat anders. Een terugkeer naar de subtop is misschien beter, zelfkennis en -reflectie zijn immers ook een kwaliteit. Al geldt dat niet voor iedereen, helaas, zo hebben we bij Mo Ihattaren kunnen zien. Want anders had hij misschien nu nog, op niveau, gevoetbald.

Over Bjorn Thimister

Bjorn Thimister (1978) schrijft voor SoccerNews.nl onder andere over PSV, Fortuna Sittard, Roda JC, VVV en MVV. Ook richt hij zich onder meer op andere clubs in de Keuken Kampioen Divisie en de Bundesliga. Elke woensdag schrijft hij op deze site een opinie over allerhande gebeurtenissen in het Nederlandse of internationale voetbal. Thimister is sinds negentien jaar journalist. Tips? [email protected].

Maurice Steijn moet terugkeren naar club in subtop

  • Eens
  • Oneens
557+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie