Gevaren doemen op voor Priske als Slot-opvolger bij Feyenoord

Foto: Gevaren doemen op voor Priske als Slot-opvolger bij Feyenoord

Brian Priske heeft de ondankbare taak om Arne Slot op te volgen bij Feyenoord. Terwijl de ogen van Europa gericht waren op het EK begon de Deense coach voortvarend in De Kuip. De voorbereiding is onderweg en de aankopen van Dennis te Kloese komen binnen, maar ook de vertrekken naderen. Priske ziet steeds meer gevaren in de zomer opdoemen. Zijn taak lijkt moeilijker te worden, nóg moeilijker dan toen Slot bij Feyenoord begon.

Analyse: Brian Priske heeft zware Feyenoord-schoenen van Arne Slot te vullen met meer afhankelijkheden

Vlak voordat het EK begon, op 12 juni, maakte Feyenoord de komst van trainer Priske eindelijk officieel. SoccerNews meldde al een tijdje eerder dat de Deen de topkandidaat was in Rotterdam en dat hij zelf ook erg graag naar De Kuip wilde komen. Te Kloese had zijn huiswerk uitgebreid gedaan. De technische (en algemene) man van Feyenoord beliep niet de geijkte paden van de bekende (Nederlandse) namen, maar ging door op de met Slot ingeslagen weg. Op basis van data en het oog op de selectie en ook de technisch staf samenstellen.

Priske kwam uit de hoge hoed. Een naam die in Denemarken gelijk eigenzinnigheid, maar ook succes oproept. Bij Sparta Praag had hij de vrije hand en niet zonder succes. Hij leidde de club na jaren zonder prijs eindelijk naar de landstitel. De eeuwige rivaal Slavia werd verslagen en vorig seizoen werd zelfs de dubbel gepakt. Priske was klaar voor een stap omhoog en in de Champions League en bij Feyenoord wilde hij maar al te graag aan de slag. Niet wetende van de risico’s die op hem lagen te wachten. Te Kloese overlegde nog met zijn inmiddels boezemvriend Slot en wist dat het met de Deense karakterman de juiste pion had gevonden.

Entree Priske bij Feyenoord totaal anders dan Slot

Ruim een maand zijn we verder en de entree is anders dan destijds bij Slot. De Bergentheimer moest Feyenoord weer uit het slop trekken en kreeg samen met Te Kloese de vrijheid om langzaam te bouwen aan de toekomst. Die toekomst kwam sneller dan verwacht. Met gerichte aankopen en een bijzonder sterke scouting kwamen de talenten naar Rotterdam. Langzaam klom het niveau omhoog en ook aan de faciliteiten op trainingscomplex 1908 werd gewerkt. Het leverde gelijk aansprekende prestaties op in Europa. De finale van de Conference League werd zelfs bereikt en later werd ook in de Europa League en Champions League naar behoren gepresteerd. In Nederland was de bekroning in het seizoen 2022-2023 met de landstitel. Vorig seizoen kwam Feyenoord niet in de buurt bij het uitmuntende PSV, maar was de tweede plaats met direct Champions League-voetbal inmiddels een zekerheidje geworden in Rotterdam.

Priske arriveert om daarop voort te borduren en het liefst nog een stap verder omhoog te zetten. In ruim een maand tijd heeft hij indruk gemaakt op de selectie, die zien dat de Deen past bij het Slot-ball, maar wel er zijn eigen draai aangeeft. Hoog druk zetten en het liefst altijd aanvallend voetbal spelen. “We spelen nog te veel de bal naar achteren, daar gruwel ik van”, zei de Deense trainer daarover. Hij zit middenin de voorbereiding en het trainingsveld en kennismaken met de spelers is nu essentieel. De stap naar de oefenwedstrijden is al snel gezet. “We willen de fans passie laten zien. We willen graag goed, offensief voetbal spelen en veel doelpunten maken. Maar we moeten ook een goede structuur en verdedigende manier van denken hebben, met hoog drukzetten en een agressieve speelstijl”

Brian Priske schreeuwt zijn mannen naar voren. “We spelen de bal nog veel te veel naar achteren.”

Priske ziet torenhoge doelstellingen bij Feyenoord

Daar is Priske nu mee bezig, maar heel anders dan in de beginperiode van Slot. Er is nu geld in Rotterdam en Te Kloese bepaalt of er spelers blijven of vertrekken. Maar vooral zijn de verwachtingen extreem opgeschroefd in Rotterdam. Champions League-voetbal is een must geworden en het liefst moet er ook in die nieuwe opzet van het miljoenenbal gepresteerd worden. Eigenlijk kan Priske het alleen echt goed doen als hij gelijk kampioen wordt met het nieuwe Feyenoord. Zelf ziet hij meerdere punten om te laten zien hoe Feyenoord verder groeit. “Hoe presenteren we onszelf en de club, hoe is de ontwikkeling van het team en de spelers. Je kunt resultaten bovendien niet altijd controleren. Kijk naar het afgelopen seizoen van Feyenoord. Dat puntentotaal is vaak genoeg voor een landstitel, maar op de een of andere manier werd PSV kampioen.”

Toch weet Priske dat hij gelijk moet presteren. Waar Slot de tijd krijgt en verliespartijen er, zeker in het begin, bijhoorden, moet het vanaf het Priske-begin gelijk goed zijn. “Ik hou me nu nog niet bezig met presteren. Ik kan ook moeilijk zeggen wanneer ik tevreden ben na afloop van het seizoen.”

Priske-ball is wellicht nog aanvallender dan Slot-ball

Het belangrijkste voor Priske is nu om zijn eigen filosofie over te dragen op de Feyenoord-selectie. Dat is op zich niet heel moeilijk, aangezien die filosofie niet veraf staat van het Slot-ball. Wellicht is het Priske-ball nog wel wat directer aanvallend dan die van de huidige Liverpool-trainer. “Op dit moment zijn de filosofie en de spelers belangrijk, de spelers die hier al langer waren en de nieuwe gezichten, daar focus ik mij nu op.”

Wat wil Priske dan al snel zien van zijn spelers? De Deen weet in ieder geval al hoe hij Het Legioen met woorden moet bespelen. “Ik wil het beste van de spelers, niet gemiddeld. Ik wil een wil om te winnen zien en ik wil teamspelers. De fans moeten zien dat zij willen zweten en bloeden voor het logo. Dat ze er alles voor willen geven.”

Veelbelovende start oefencampagne Feyenoord

Het begin van Priske is in ieder geval veelbelovend. Hij liet zien elftal op verschillende manieren spelen en test al veel jeugdige spelers uit. Het resulteerde gelijk in een goede start van de oefencampagne. Sparringpartner FC Dordrecht werd met 4-0 verslagen. KRC Genk ging in De Kuip met 3-1 de boot in. Daarbij zaten opwindende aanvallen bij, die het Priske-positiespel moeten gaan symboliseren. Zaterdag wacht op Varkenoord met Cercle Brugge, de oud club van spits Ayase Ueda, de volgende oefentegenstander.

Ondertussen zit Te Kloese niet stil uiteraard. Anders dan andere jaren werkt hij nu vooral solo in samenwerking met de uitgebreide Feyenoord-scouting. De data worden weer geraadpleegd en daar rollen bijzondere spelers uit. Anis Hajd Moussa (22) kwam nog uit de Slot-Te Kloese-koker. De buitenspeler werd voor 3 miljoen euro overgenomen van Patro Eisden en maakte vorig seizoen indruk als huurspeler bij Vitesse. Gijs Smal (linksback) en de Argentijnse spits Julián Carranza kwamen transfervrij naar Rotterdam. Ook zij waren al besproken door Slot en Te Kloese. Verder legde Feyenoord de talenten Jeyland Mitchell (ruim 2 miljoen), Chris-Kévin Nadje (half miljoen) en Devin Haen (150K) vast. Tevens kwam een heel blik van huurspelers terug. En het einde is nog lang niet in zicht.

Dennis te Kloese en Brian Priske in gesprek op de bank. De technische Feyenoord-man probeert zijn trainer een kampioenswaardige selectie te geven.

Hele horde aan nieuwe spelers, maar minder betrokken bij aankopen Feyenoord

Vergelijkbaar met Slot dus die ook een hele horde aan nieuwe spelers zag komen bij zijn aanstelling. Priske is echter minder betrokken bij de aankopen dan zijn voorganger. Te Kloese vraagt Priske uiteraard om adviezen en spart regelmatig met de trainer die ook echt ‘zijn aanstelling’ is. Maar Te Kloese heeft vetorecht en beslist wie wél en wie níet naar Feyenoord komen. Priske heeft, zeker als de internationals straks terugkomen een gigantische selectie voor zich.

Daar zullen ook nog wel wat spelers van gaan vertrekken. Mats Wieffer is tot nu toe de enige grote speler die de deur in De Kuip achter zich dicht deed. Met 30 miljoen euro boerde Feyenoord goed en ook kon het nog wat centjes (klein miljoen) vangen voor Ramon Hendriks (vertrokken naar VfB Stuttgart). De verwachting is dat met Dávid Hancko, Lutsharel Geertruida en mogelijk ook Santiago Giménez, Calvin Stengs en Justin Bijlow, nogal wat spelers mogen vertrekken, mits voor een flinke transfersom. “Ik maak me geen grote zorgen indien spelers gaan. Dat is onderdeel van het voetbal. Het is aan ons om het team zo goed mogelijk te prepareren als dit het geval is.”

Nog even en Priske moet op nul beginnen bij Feyenoord

Dat is aan Priske, want hij heeft een hele weg aan drempels op weg naar een succesvol seizoen moet Feyenoord. Iedereen dacht dat hij niet op nul moet beginnen, maar als straks de hele kern van het Slot-Feyenoord is weggesneden blijft er weinig meer over om op voort te borduren. Bovendien moet Priske hopen dat Te Kloese zijn werk uitstekend doet. Al twijfelt hij daar zelf ook niet over. “We hebben een goede staf, goede scouts en Dennis is erg goed.”

De Deen gaat voorlopig vol goede moed de nieuwe uitdaging aan. Vol onzekerheden, maar dat is inherent als je instapt bij een club als Feyenoord na zulke succesvolle jaren onder Slot. Wellicht had Priske zich wat beter kunnen inlezen, of wellicht houdt hij van een extreme uitdaging. Vele gevaren en afhankelijkheden liggen op de loer voor Priske, die nu al in zal zien dat deze taak onvergelijkbaar is met zijn eerdere Deense, Antwerp- en Sparta Praag-jaren.

Priske staat voor dé uitdaging van zijn loopbaan

Een maand Priske is Feyenoord verder en over een maand zal de echte duidelijkheid pas komen. Dan weet Het Legioen ook of ze Priske eventueel mindere resultaten kunnen aanrekenen, of dat Te Kloese toch echt zijn werk in de zomer anders had moeten doen. Priske concentreert zich voorlopig op het trainingsveld en wat hem ziet bekoord hem. Over doelstellingen of vergelijkingen met Slot-jaren wil hij het nog niet hebben. Hij weet nog totaal niet waar zijn selectie staat. “Ik weet niet hoe ik me over een maand voel. Laat staan over een jaar.” De start is veelbelovend, de selectie onzeker, maar de drempels torenhoog. Priske staat voor dé uitdaging van zijn trainersloopbaan.

Hoe groot schat jij de kans in dat Priske op deze manier slaagt bij Feyenoord?

  • 100 procent
  • 75 procent
  • 50 procent
  • 25 procent
  • 0 procent
797+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie