Feyenoord-stunt met vervanger ‘onmisbare’ Giménez?

Foto: Feyenoord-stunt met vervanger ‘onmisbare’ Giménez?

Santiago Giménez ligt er maanden uit bij Feyenoord met een blessure. De onaantastbare eerste spits van de Rotterdammers moet vervangen worden door trainer Brian Priske. Ayase Ueda zal in de punt bij Feyenoord gaan spelen terwijl ook Julian Carranza staat te popelen om zich te bewijzen. We duiken in de statistieken en stellen de vraag: kan de onmisbare Giménez eigenlijk wel vervangen worden met de spitsen die Feyenoord nog heeft?

Analyse: heeft Feyenoord met Ayase Ueda en Julian Carranza waardige vervangers van Santiago Giménez?

Giménez is onomstreden als spits van Feyenoord. Alhoewel de Mexicaan af en toe mindere periodes had met zelfs tijdelijke droogtes, heeft hij altijd geleverd. Voor trainers Arne Slot en Priske lag en ligt de spitspositie in De Kuip dan ook niet ter discussie. Dat blijkt wel als je sec naar de cijfers kijkt. In de Eredivisie heeft Giménez uitstekende statistieken.

Zo kwam hij in totaal tot 4645 speelminuten verspreid over 67 wedstrijden. 55 van die wedstrijden stond hij in de basis. Giménez zorgde daarin voor 40 doelpunten en 9 assists. Op basis van speelminuten komt hij elke 117 minuten tot een doelpunt. In bijna elke wedstrijd (95 minuten) is hij wel verantwoordelijk voor een doelpunt of assist.

Giménez ligt drie maanden eruit met bovenbeenblessure

De schrik sloeg dan ook om het hart in Rotterdam toen Giménez naar zijn been greep in het duel met NAC Breda (2-0 winst). De Mexicaanse spits bleef liggen en had een ernstige grimas op zijn gezicht. Toen ook nog eens de brancard erbij kwam wist het Legioen dat het menens was. Na onderzoek bleek dat hij een spierblessure heeft in zijn rechterbovenbeen. Feyenoord meldt dat hij zeker drie maanden is uitgeschakeld.

Invaller Ueda blijft achter met doelpunten en assists

Ueda was tegen NAC de vervanger van Giménez en scoorde prompt gelijk. Het verzachtte de zorgen van de Feyenoord-supporters, maar kunnen zij rustig gaan slapen wetende dat Ueda voorlopig de aanvalsleider is? We kijken weer naar de cijfers in de Eredivisie en deze keer naar die van Ueda. Hij kwam in totaal namens Feyenoord tot 31 wedstrijden in de Eredivisie. Inclusief zijn invalbeurt tegen NAC, kwam hij liefst 26 keer als wisselspeler het veld in. Slechts 5 keer mocht de Japanse spits vanaf het begin opdraven.

In totaal kwam hij tot net geen 1000 speelminuten (934). 6 doelpunten en 2 assists waren de oogst. Als we dat terugrekenen tot doelpunt per aantal minuten dan scoort hij elke 156 minuten. In 117 minuten is hij minstens een keer bij een doelpunt betrokken als assistgever of afmaker.

Ueda is Giménez op opvallend veel statistieken de baas

Een stuk mindere cijfers dan die van zijn Mexicaanse concurrent. Wie echter verder kijkt ziet iets opvallends. Ueda is bij bijna alle overige aanvallende statistieken beter dan Giménez. Kijk hieronder maar als je het rijtje afgaat. Hij heeft een hoger doelpuntenverwachting, komt tot meer schoten en heeft veel meer balcontacten in het vijandelijke strafschopgebied. Ook in de passing en dribbels kan Ueda betere cijfers overleggen. Is het een kwestie van tijd voordat hij ook meer gaat scoren en assists gaat geven?

Statistieken van Santiago Giménez, Ayase Ueda en Julián Carranza. Bron: Stats Perform/Opta

Carranza kansloos op basis van statistieken

Hoe zit het met de derde kandidaat voor de spitspositie in De Kuip? Julián Carranza werd deze zomer weliswaar transfervrij bij Philadelphia Union opgepikt, toch waren de verwachtingen hooggespannen. De Argentijnse aanvaller moet het Feyenoords-spel wat meer aanvallend grinta geven, maar tot nu toe moest hij het doen met een enkele invalbeurt.

We nemen daarom voor de vergelijking zijn MLS-wedstrijden bij Union erbij en zien dat hij daar tot liefst 5792 speelminuten over 74 wedstrijden kwam. Toch leverde dat niet spectaculair veel doelpunten op. Met 34 goals en 11 assists heeft hij redelijk goede statistieken voor een spits, maar komt hij niet in de buurt van Ueda en zeker niet Giménez. Elke 171 minuten kwam Carranza bij Union tot scoren. Hij had zo een uur meer nodig voor een doelpunt dan zijn Mexicaanse collegaspits.

Carranza meer een meevoetballende spits dan afmaker

Als we weer wat verder kijken dan zien we in Carranza meer een meevoetballende spits dan afmaker. Zo heeft hij een hogere gemiddelde passnauwkeurigheid (72,3 procent) dan Ueda (71,8) en Giménez (68,8). Hij werd bij Union veel meer in het spel betrokken dan Giménez en Ueda bij Feyenoord. Carranza is niet de diepe spits, maar meer de terugzakkende spits. Dat zie je ook goed bij de balcontacten in het vijandige strafschopgebied: 5,5. Daar waar Giménez (8,5) en Ueda (9,8) beduidend hoger scoren.

Carranza lijkt dus een ander type spits dan Giménez en Ueda en de zogeheten touchzones bevestigen dat. Als je ziet waar Carranza overal de bal aanraakt dan is dat niet specifiek op het strafschopgebied gericht. Hij verdeelt het juist meer over de gehele helft van de tegenstander, waarbij de Argentijn een beetje naar rechts uitwijkt. De meeste balcontacten heeft hij opvallend genoeg buiten het vijandelijke zestienmetergebied, terwijl Giménez en Ueda juist daar veruit de meeste balcontacten hebben.

Ueda moet het gaan laten zien als eerste spits

Ueda krijgt nu de kans en met Carranza heeft Priske een invaller die juist ook heel goed onder Ueda kan spelen. De Japanse spits moet het nu als basisspeler laten zien bij Feyenoord. Hij was zoals de eerder getoonde statistieken een invaller en geen pinchhitter. Hij scoorde daar domweg te weinig voor. Het zou daarom ook goed kunnen dat Ueda geen echte invalspits, maar meer een basisspits is. Er zijn echter niet genoeg statistieken van de Eredivisie om die te basisspitsstatistieken te vergelijken met die van Giménez.

We pakken daarom nog een keer een statistiekenkaartje erbij. Die van Ueda in de Jupiler Pro League van 2022-2023. Hij scoorde op regelmatige basis voor Cercle Brugge en kwam tot 37 basisplaatsen in 40 wedstrijden. In totaal tekende hij voor 20 doelpunten en 2 assists. Zijn aantal speelminuten per goal waren als basisspits iets beter met 10 minuten sneller een doelpunt (146 om 156). De overige statistieken blijven ongeveer gelijk. Dus ook dit biedt weinig houvast.

Statistieken van Ayase Ueda van zijn seizoen bij Cercle Brugge. Bron: Stats Perform/Opta

Wie moet in de spits bij Feyenoord?

De statistieken, waar ook Priske graag naar kijkt, geeft de Feyenoord-fan niet veel hoop. Zowel Ueda en Carranza zijn, welk kaartje je er ook bij pakt, ver verwijderd van de stats van Giménez. Positieve punten zijn dat de spitsen verschillende types zijn en daardoor wel complementair zijn. Op die manier kunnen ze het de tegenstander lastig maken.

Maar een spits wordt in de eerste plaats afgerekend op doelpunten. De nieuwe Feyenoord-aanvalsleider presteert ondermaats (zeker als je naar xG kijkt) en moet het net gaan laten bollen. De andere statistieken spreken al in zijn voordeel, alleen de belangrijkste nog niet. Wellicht wordt het als basisspits van Feyenoord allemaal anders en krijgen we een Japanse goalgetter in De Kuip. Het lijkt dan alles of niets te worden, want als Ueda echt gaat scoren heeft Feyenoord plots een completere spits dan Giménez. Is de onmisbare Mexicaan dan toch vervangbaar?

Wie moet Giménez vervangen bij Feyenoord?

  • Ayase Ueda
  • Julian Carranza
  • Out-of-the-box-optie
99+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

17:48
8+
Priske velt zijn oordeel over Feyenoord-start Lotomba
17:35
15+
Opgroeien met Johan Cruijff als vader: “Eén ding verbaasde mij altijd”
17:33
38+
Maurice Steijn doet bizarre onthulling over Ajax-tijd
17:17
16+
Dubbele dreun voor in vorm verkerend AZ
17:00
99+
Feyenoord-stunt met vervanger ‘onmisbare’ Giménez?
16:48
29+
Medische updates over Giménez, Stengs en Bueno
16:35
61+
Goed én slecht nieuws voor NEC richting ‘Feyenoord’
16:20
65+
‘Werkelijk afgrijselijk slechte Ajax-wissel’
16:04
81+
‘Groot Overmars-geheim uitgelekt in Antwerpen’
15:48
202+
‘Derksen negeert verbod John de Mol, clasht met zenderbaas’
15:31
18+
‘Ellenlange soap beëindigd: Dumfries tekent tot 2028’
15:17
65+
Bosz spreekt zich kraakhelder uit over Veerman
15:10
16+
Voorbeschouwing duels PSV, Feyenoord en Ajax: top drie mag weer aan de bak
15:00
53+
‘Bizarre transfer voor Sergio Ramos’
14:47
24+
Fitz-Jim zag Ajax ‘gewoon lekker voetballen’
14:30
120+
Henderson erkent ‘ruzie’ met Traoré
14:27
322+
‘Slot geeft 100 miljoen uit aan één speler’
14:14
837+
’18 miljoen én transfer voor Frenkie’
14:07
22+
‘Barcelona beschikt snel weer over De Jong’
13:46
32+
‘Barcelona vindt toekomstige Ter Stegen-opvolger’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie