Girona ‘City’: voetbalsprookje of nachtmerrie?

Foto: Girona ‘City’: voetbalsprookje of nachtmerrie?

Girona FC gaat aan de leiding in LaLiga na de geweldige 2-4 overwinning bij FC Barcelona. Grote kans dat je nog niet zo heel veel weet van deze jonge Catalaanse profclub. Tijd dus om in die bijzondere club en werkwijze te duiken. Een portret van Girona FC, de club waarbij je nog steeds niet weet of je nou van een voetbalsprookje of voetbalnachtmerrie moet spreken.

Portret Girona FC: onder paraplu van City op weg naar grote stunt in LaLiga

Girona FC wordt op 23 juli 1930 opgericht in café Norat op de Rambla van Girona, een belangrijke Catalaanse stad. Na het verdwijnen van clubs FC Gerundense, Strong Esport, CE Gironí en UD Girona was het tijd voor een nieuwe club dat een sterke band had met de stad. Daarom gaf de gemeente ook toestemming om het stadsembleem te gebruiken in het wapen van de nieuwe voetbalclub Girona Futbol Club.

Al snel trad de club toe van de Catalaanse voetbalcompetities naar de Spaanse voetbalpiramide. Girona was aan het jojoën tussen de Segunda en de Tercera División, maar sinds 1959 zakte de club verder weg richting het vierde en later zelfs vijfde Spaanse niveau. Terwijl de club stevig op het derde niveau acteerde werd in 1970 het huidige stadion gebouwd. Estadi Montilivi zou later nog in 2017 en 2022 worden uitgebreid, maar heeft nu nog steeds slechts een capaciteit van 14.624 toeschouwers.

Girona klimt weg uit dieptepunt bij historisch kampioenschap Deportivo

In de jaren 80 en 90 zakte de club verder weg en het dieptepunt werd bereikt in 1998 toen ze op het vijfde niveau speelde. Na het kampioenschap in 1998-1999 promoveerde Girona weer terug naar het vierde niveau en in dat jaar werd Deportivo La Coruña voor het eerst kampioen van de Primera División. 24 jaar later zou Girona hetzelfde kunnen presteren.

De sterk aan Catalonië gebonden club zette de opmars namelijk door in deze eeuw en promoveerde in 2017 voor het eerst naar het allerhoogste Spaanse niveau. Na twee LaLiga-seizoenen degradeerde Girona weer om vorig seizoen terug te keren. In het vierde seizoen op het allerhoogste niveau gaat Girona na 16 speelronden aan de leiding. Een voetbalsprookje, zo lijkt het. Maar in Spanje wordt met argusogen naar Girona gekeken.

City Football Group

Dat heeft alles te maken met het feit dat City Football Group (CFG) grootaandeelhouder is van Girona. Inderdaad, het grote bedrijf van Manchester City en New York City. Hetzelfde bedrijf dat al clubs als Troyes, Lommel SK, Melbourne City, Montevideo City, Mumbai City, Bahia en Palermo onder zijn paraplu heeft. Troyes en Lommel zijn bijvoorbeeld volledig eigendom van City Football Group.

Dat geldt niet voor Girona. CFG stapte bij de eerste promotie naar het allerhoogste niveau in 2017 in bij Girona en heeft op dit moment ruim 40 procent van de aandelen in bezit. Het toevoegen van City aan de clubnaam wordt dan ook nog niet besproken binnen de Girona-burelen. CFG zag vooral toekomst in Girona vanwege de ligging. Een sterke Catalaanse club die de afvallers van La Masía, de beroemde jeugdacademie van FC Barcelona, kan opvangen. De voetbalparaplu van City heeft een grote invloed.

Girona-spelers vieren de 0-1 bij FC Barcelona (2-4 winst).

City brengt niet alleen spelers naar Girona

Bij het eerste City-seizoen werden met Aleix García, Marlos Moreno, Pablo Maffeo, Douglas Luiz en Olarenwaju Kayode gelijk vijf spelers gehuurd van Manchester City. Later volgden nog veel meer spelers, ook van andere City-clubs. Maar de CFG brengt meer naar Girona. Zo gaat het om de filosofie van aantrekkelijk aanvallend voetballen en daarbij is bijvoorbeeld de trainersaanstelling en andere bewegingen binnen de club belangrijk voor City om in de gaten te houden. Manchester City wil een mondiaal wereldnetwerk neer zetten waarin gedeelde spelerskennis centraal staat. Op hele vroege leeftijd worden spelers gescout en gerekruteerd binnen het City-netwerk. Zo lopen sommige spelers meerdere City-clubs af. En elke trainer van een City-club moet voorafgaand aan het seizoen bij de Engelse grootmacht op theevisite om samen met onder meer manager Pep Guardiola de speelstijl en plannen te bespreken voor het nieuwe seizoen.

Girona is kleiner dan City-invloed doet vermoeden

Toch scheelt de mate van invloed van de CFG per club. De City Group pompt niet even onbeperkt geld. Elke club heeft zijn eigen budget en voor elke club worden meerjarige plannen opgezet met prognoses van budgetten. Het transferbudget van Girona anno 2023-2024 is bijvoorbeeld 15 miljoen euro en het salarisplafond 52 miljoen. Daarmee staat de club op de 14e plaats qua budgetten en op dit moment heeft de nummer laatst Almería bijvoorbeeld een hoger budget dan koploper Girona. De nummer twee Real Madrid heeft een salarisplafond van 727 miljoen, 14 keer zoveel dus als Girona.

De vraag is dus ook of CFG het voetbalsprookje van Girona besmeurt of niet. Op dit moment worden bijvoorbeeld slechts twee spelers gehuurd van een City-club. Het gaat om rechtsback Yan Couto van Manchester City en oud PSV’er Sávio van Troyes. In Spanje en zelfs in Catalonië vinden ze dat niet voldoende om het verhaal van Girona te bewierroken. Het Catalaanse SPORT wijst nog steeds naar de zwakte van FC Barcelona als grote boosdoener voor het Girona-succes en de paar Girona-artikelen die op de achterste pagina’s van de sportkrant te vinden zijn stralen niets uit van een voetbalsprookje.

Hoe kan Girona net als City de Champions League in?

Want wat gebeurt er als Girona plots kampioen wordt? Dan is bijvoorbeeld in Spanje zo geregeld dat mocht FC Barcelona vierde worden, de club nog steeds het dubbele qua tv-gelden binnenharkt dan Girona. En kan Girona wel tegelijk met Manchester City de Champions League in? Ze vinden er wel iets op. RB Leipzig en RB Salzburg (Red Bull) hebben immers ook wat loopholes gevonden. Girona moeten voordat ze zich inschrijven voor de Champions League gelijk Sávio en Couto aantrekken. Verder moeten ze ook nog bewijzen dat bestuursleden van Girona geen directe link met Manchester City hebben. Dat gaat wel een een lastige worden, want ene Pere Guardiola is met 16 procent aandeelhouder en een van de architecten achter het Girona-succes. Inderdaad, de vijf jaar jongere broer van Pep Guardiola.

Aleix García is de spil van Girona.
Daley Blind is net als vele andere spelers opgebloeid bij Girona.

Broer van Pep Guardiola is voorzitter van Girona

Dat valt op zich ook te omzeilen. Want is Pere Guardiola werknemer van Girona of is hij ingeschreven als zelfstandig ondernemer (freelancer)? In dat eerste geval moet Guardiola daar dus even verandering in gaan brengen. De spelersmakelaar is sinds 2020 voorzitter van Girona en heeft zijn oorspronkelijke aandelenpakket van ruim 40 procent al grotendeels verkocht en de 16 procent die hij nog heeft zijn ondergebracht in Girona Football Group. Toch heeft hij samen met CFG een meerderheid in Girona en de broederband met Guardiola valt natuurlijk ook niet te ontkennen. Toch lijkt het ondenkbaar dat de UEFA Champions League-winnaar Manchester City of Spaanse stuntploeg Girona gaat weren uit het miljoenenbal.

Girona troeft PSV af

Over Pere Guardiola gesproken. De zaakwaarnemer en dus huidig voorzitter van Girona heeft een grote invloed op de club. De Oekraïner Viktor Tsygankov is bijvoorbeeld een hele grote speler geworden bij Girona. De 26-jarige rechtsbuiten kon in januari van dit jaar worden opgepikt bij Dinamo Kiev voor 5 miljoen euro. De meervoudig Oekraïens speler van het jaar kon naar PSV, waar hij werd gezien als de opvolger van Cody Gakpo. Girona was de Eindhovenaren en nog heel wat andere clubs de baas dankzij Guardiola. Tsygankovs zaken werden namelijk behartigd door de broer van Pep Guardiola en die haalde hem en zijn familie al voor een maand naar Spanje. Zeg dan maar eens nee.

Voorin Oekraïens-Braziliaanse tridente, achterin Nederlands-Spaanse klasse

En zo zijn er meerdere voorbeelden waarbij Girona op sluwe wijze spelers binnenhaalde. Inmiddels heeft de Catalaanse club in de zomer weer toegeslagen. De duurste aankoop was voor een kleine 8 miljoen euro ene Artem Dovbyk. Een Oekraïense spits die overkwam van Dnipro-1. Een generatiegenoot (26) en collega-international van Tsygankov. Weer een slimme zet want de twee vinden elkaar uitstekend. Dovbyk staat na 15 LaLiga-wedstrijden op 8 doelpunten en 5 assists. Ook de bij PSV bekende Sávio is een uitblinker. Nadat Troyes degradeerde zocht CFG een nieuwe club op het hoogste niveau en de Braziliaan kon bij Girona terecht. De club die ook even Eric García (verleden bij Manchester City en vriend van de Guardiola’s) van FC Barcelona huurde en Daley Blind verloste uit München.

Uitstekend gebalanceerd elftal met opbloeiende spelers

Spelers met een krasje, die door sommigen al afgeschreven waren bloeien weer op. De ervaren Blind speelt een zeer belangrijke rol in het positiespel van Girona. Het verzorgde voetbal van achteruit wordt door Blind en García geïnitieerd. Blind is links centraal weer helemaal opgeleefd en de Spaanse verdediger bloeit bij Girona ook op. Hij is ook altijd nog pas 22. En zo zijn er nog wat grote talenten die inmiddels heel wat waarde vertegenwoordigen. Zoals de backs Miguel Gutiérrez (22) en Arnau Martínez (20). Voorin heeft Girona verder nog de ervaring van aanvoerder Cristhian Stuani (37) en Portu (31). Met Yangel Herrera (25), overgekomen van City, en Iván Martín (24) zijn ook de wat oudere talenten goed vertegenwoordigd. In dat rijtje, maar eigenlijk erbovenuit stekend staat Aleix García (26). Het grote Spaanse talent zat sinds zijn achttiende bij City, maar werd na huurperiodes bij Girona en Moeskroen verkocht aan Dinamo Boekarest. Daar kwam García ook niet in de basis maar terug in Spanje bij Eibar leefde hij op. Girona pikte in de zomer van 2021 gratis op en nu is hij de man waar het om draait bij Girona en op zijn 26e ook nog Spaans international geworden. Houdt deze middenvelder in de gaten.

Girona-trainer Míchel schreeuwt zijn keel schor bij de Catalaanse derby, tot verbazing van collega Xavi.

Madrileense trainer Míchel ging gelijk Catalaans leren

Dat doet trainer Miguel Ángel Sánchez Muñoz of beter bekend als Míchel zeker. Hij kwam ook in de zomer van 2021 bij Girona en heeft de aantrekkelijke speelstijl in de stad verder ontwikkeld. Ondanks de degradatie in zijn eerste seizoen mocht hij blijven zitten. De statistici van City zagen dat het wel goed zou komen met Girona onder Míchel. De in Madrid geboren man die als speler en trainer verbonden was aan Rayo Vallecano had ook veel goodwill gekweekt door in die zomer van 2021 bij de Spaanse variant op de nonnen van Vught Catalaans te gaan leren. Inmiddels is Girona met Míchel terug in LaLiga en na de tiende plek in het vorige seizoen wacht nu veel meer. “Wij geloven erin, we staan nu eerste dus we kunnen ook na 38 wedstrijden bovenaan staan. We gaan ervoor vechten”, schrijft SPORT ergens in het achterkatern van hun krant deze week.

Architect Cárcel trapt op de kampioensrem: ‘dromen wel van Champions League’

Quique Cárcel trapt wat het kampioenschap betreft al snel op de rem. De technisch directeur van Girona zit er al sinds 2014 en zorgt samen met Guardiola voor de roodgele lijn bij Girona. Ook hij wordt benoemd als de architect van het huidige Girona. “We moeten bescheiden blijven”, zegt hij vandaag op pagina 9 van SPORT. “We zouden het al geweldig vinden als we volgend jaar Europa in kunnen. Champions League spelen zou helemaal een geweldige droom zijn, maar wij zijn nog niet klaar om te strijden voor de landstitel. We gaan het wel zien als we aankomen bij de dertigste speeldag.”

Modern voetbalsprookje of niet?

Cárcel, Míchel en Guardiola hebben het over moderne voetbalsprookjes. De vergelijking met Leicester City (In 2016 kampioen van de Premier League) wordt al snel gemaakt. Op sommige vlakken – net op het hoogste niveau, minder te besteden dan de rest – zijn er zeker overeenkomsten. Maar op nog veel meer vlakken niet. Zo was het verschil tussen Leicester en de gevestigde top in Engeland financieel niet zo groot als die tussen Girona en de top 3 in Spanje. Ook speelt Girona pas voor het vierde seizoen op het allerhoogste niveau in Spanje. Redenen voor velen om CFG te prijzen, maar anderen gruwelen van de invloed die de City Group heeft op het moderne voetbal. Blind, Sávio, Míchel en velen anderen vinden Girona een modern voetbalsprookje. Jij ook? Oordeel zelf.

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie