Goed voetbal is theater mét doelpunten

Foto: Goed voetbal is theater mét doelpunten

Hebben we met de seizoensopener PSV – Feyenoord in de strijd om de Johan Cruijff Schaal eindelijk een geweldig spectaculaire wedstrijd gehad, is het volgens de zogeheten kenners weer niet goed. Een 4-4 dat geen winnaar verdiende, want iedereen was al winnaar na deze heerlijke voetbalavond, zorgde voor spervuren van kritieken op de verdedigingen. Volgens mij is goed voetbal nog altijd een theatersport vol met doelpunten.

Opinie: beter 4-4 dan 0-0 bij PSV-Feyenoord want voetbal is gemaakt voor het publiek

Sport is vermaak, voetbal hoort attractief te zijn en het publiek moet allereerst vermaakt worden. Waarmee worden de supporters van zowel PSV als Feyenoord het blijste van? Inderdaad, doelpunten. Dat er daarom negatief werd gesproken over de Johan Cruijff Schaal-wedstrijd van zondagavond verbaast mij erg. Laten we alsjeblieft niet een 0-0 prefereren boven een 4-4.

Want dat is wel de strekking. Kenneth Perez en Karim El Ahmadi zaten te zeuren bij de ESPN, dat het wel heel bedroevend was allemaal. Alsof ze liever een begrafenis zien dan een opwindend schouwspel dat op en neer dendert. Gelukkig was presentator Milan van Dongen nog wel enthousiast.

Peter Bosz verloochend zichzelf na Johan Cruijff Schaal

Maar ook Peter Bosz, toch ooit een aanhanger van aanvallend doelpuntrijkvoetbal, zei letterlijk dat hij het een slechte wedstrijd vond. “Wij moeten gewoon van dit Feyenoord winnen, want wij hebben betere spelers. Dit was slecht voetbal. Ik begrijp dat het spectaculair was, maar zowel wij als Feyenoord speelde slecht”, zei hij met een glimlach. Als je naar de lichaamstaal en de ogen kijkt van Bosz weet je dat hij dit voor de bühne doet. Stiekem heeft hij echt wel genoten van het op en neer denderende aanvallende voetbal. Hij moet dit zo zeggen, want tegenwoordig is hij de trainer van een topclub en daar kan je niet zeggen dat je liever met 5-3 wint dan met 2-0. Iets wat hij vroeger bij bijvoorbeeld Heracles Almelo wel zei.

Feyenoord-trainer Brian Priske was gelukkig een stuk enthousiaster, al zal hebben meegeholpen dat hij met Feyenoord de Johan Cruijff Schaal mee terug de spelersbus in mocht nemen. “Ik ben als coach aanvallend ingesteld en speel heel graag vol op de aanval. Natuurlijk krijgen we nu nog te veel tegendoelpunten tegen, maar we zijn pas net bezig en gaan onszelf verbeteren.” Voorzicht positieve woorden van een trainer die ook veel liever met 4-4 gelijk speelt dan met 0-0 en dat geldt natuurlijk ook voor Bosz.

Verdedigingsverbeteringen mogen niet ten koste gaan van aanvalsspel

Want voetbal is ooit gemaakt voor het publiek. Om de mensen te vermaken, al vergeten steeds meer mensen in de voetbalwereld dit. Sluwe één-nulletjes, met één kans één doelpunt is voldoende voor veel trainers van tegenwoordig. En als nu zelfs de grootste aanvallende coaches spreken van een slechte wedstrijd, dan houd ik mijn hart vast. Priske en vooral Bosz moeten weer lekker terug naar de kern gaan. Ga zo door met voetballen. De verdediging mag je altijd verbeteren, maar laat dat niet ten koste gaan van die aanval. Die is namelijk heerlijk aan beide kanten en moeten we koesteren. De stadions moeten vol en het publiek moet weer vermaakt worden en denk nog eens naar die wijze woorden van een nog voetbalwijzere man (Johan Cruijff): “Je moet gewoon zorgen dat je één doelpunt meer maakt dan de tegenstander”.

Over Eimert Pruis

Presentator en schrijver Eimert Pruis werkt onder de Spaanse zon voor SoccerNews. Hij richt zijn blik dus vooral op Spanje, FC Barcelona en Real Madrid, maar maakt ook inside-verhalen over Feyenoord en Oranje. Heb je een tip? Mail naar [email protected].

Wat heb jij liever?

  • 0-0
  • 4-4
155+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:46
6+
Van de Ven is ‘op de brommer’: “Dat is een natuurtalent”
23:25
5+
Zo werd Frenkie de Jong overtuigd om toch voor Barça te kiezen
23:05
11+
Multifunctionele Oranje-klant duidelijk over positie: “Het liefst speel ik daar”
22:41
216+
‘PSV neemt duidelijk standpunt in bij eventuele schorsing Bosz’
22:21
59+
Complimenten voor Farioli: “Team gesmeed met heel bereidwillige spelers”
21:58
21+
Zeer verrassende Barça-move: “Ik had je uitgelachen”
21:34
75+
“Fans in Tsjechië vonden Priske ook niet leuk”
21:10
39+
Tadic zocht contact met Twente-speler: “Waardeer ik enorm”
20:46
128+
Oranje-international kreeg dringend advies: ‘Geen Barcelona!’
20:22
56+
Fans United gaan los over Ten Hag-beslissing: “Leave our club”
20:18
21+
Voorbeschouwing Hongarije – Nederland: blijft Oranje op koers in Nations League?
19:58
17+
Eindelijk goed nieuws voor gehavend Real Madrid richting Clásico
19:35
0+
KNVB bezorgt zieke Pierre Vermeulen bijzondere dag in Zeist
19:33
24+
Ohio bezorgt doelpunten met een lach bij Jong Oranje | SN Mixed Zone
19:12
41+
Bizarre statistieken duiden overvolle internationale speelkalender
18:54
31+
Legendarisch: het Del Piero-gen wordt voortgezet bij Juventus na jeugdcontract voor kind
18:38
58+
Erling Haaland gooit olie op Arsenal-vuur: ‘Sowieso weinig spijt’
18:05
84+
Urenlange discussie Manchester United-bestuur eindigt met Ten Hag onveranderd aan het roer
17:45
61+
Sergio Agüero sleept oude club FC Barcelona voor de rechter: ‘Claim is drie miljoen euro’
17:20
266+
Feyenoord kroont zichzelf kampioen in plaats van PSV volgens jaarverslag: ‘Opmerkelijk’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie