Groningen klopt Jong Ajax, Cambuur naast Emmen

De Keuken Kampioen Divisie is vrijdagavond afgetrapt met een zestal wedstrijden. Het optreden van FC Groningen was natuurlijk de meest opmerkelijke, maar de Trots van het Noorden faalde niet tegen Jong Ajax: 4-1.

Trots van het Noorden maakt favorietenrol waar

FC Groningen degradeerde vorig seizoen na een rampjaar uit de Eredivisie. De onvrede was dan ook groot, maar vrijdagavond zat de Euroborg ondanks de vakantieperiode behoorlijk goed gevuld. Het elftal van trainer Dick Lukkien begon sterk en kreeg al voor rust loon naar werken in de persoon van nieuwkomer Marco Rente. Hij kopte een hoekschop binnen achter doelman Charlie Setford.

In de tweede helft voerde FC Groningen de druk op. Setford en zijn achterhoede slaagden er aanvankelijk nog in om de schade te beperken, maar tien minuten na de hervatting maakte Romano Postema dan toch de 2-0. Hierna werd de wedstrijd korte tijd stilgelegd. Tomás Suslov, die deze zomer nog in opspraak kwam vanwege een aantal opvallende acties, stelde de zege veilig.

Christian Rasmussen redde de eer namens Jong Ajax. In extremis was het slotakkoord echter voor Groningen, dat via Johan Hove uitliep naar 4-1.

Emmen verspeelt zege bij Cambuur

In Leeuwarden stonden de twee andere Eredivisie-degradanten meteen tegenover elkaar. FC Emmen leek te winnen bij SC Cambuur, maar verspeelde een comfortabele voorsprong: 2-2.

Emmen had in de eerste helft tamelijk weinig te vertellen, maar toch ging de formatie van Fred Grim met een 0-2 voorsprong de rust in. Ben Scholte en de weer herstelde Jeff Hardeveld troffen doel voor de Drentse formatie. Vooral de treffer van laatstgenoemde mocht er zijn.

Roberts Uldrikis kreeg na rust dé kans om de spanning terug te brengen. De spits uit Letland faalde echter hopeloos vanaf de penaltystip. Michael Beij maakte de 1-2 kort daarna alsnog, waardoor zijn team de kans kreeg om een serieus slotoffensief op te zetten. In extremis maakte Wiebe Kooistra alsnog de 2-2.