Groningen viert Eredivisie-rentree met ruime zege op NAC

De Eredivisie-rentree van NAC Breda is vrijdagavond uitgelopen op een sof. Een dramatische eerste helft tegen het eveneens gepromoveerde FC Groningen werd de bezoekers fataal: 4-1.

FC Groningen verslaat NAC Breda in openingswedstrijd Eredivisie

Al vanaf minuut één liep NAC achter Groningen aan. Aanvoerder Jan Van den Bergh liep al na één minuut en zes seconden tegen de eerste gele kaart aan, maar zijn teamgenoot Enes Mahmutovic ging na vijf minuten zelfs met een directe rode kaart van het veld. Het vasthouden van de doorgebroken Jorg Schreuders reduceerde het aantal NAC-spelers tot tien en Leandro Bacuna schoot vervolgens raak vanaf elf meter: 1-0.

NAC-trainer Carl Hoefkens voelde zich genoodzaakt om zijn speelwijze overhoop te halen. Aanvaller Roy Kuijpers werd al na twaalf minuten gewisseld ten faveure van Martín Koscelník, maar de defensieve aanpak kon de aanvalsgevolgen van de Groningers niet stoppen. Rui Mendes verdubbelde de voorsprong zelfs na 25 minuten op aangeven van Luciano Valente.

FC Groningen kreeg volop mogelijkheden om de wedstrijd al voor rust op slot te gooien. De manschappen van trainer Dick Lukkien slaagden er ‘slechts’ in om er nog één bij te prikken in de eerste helft. Marco Rente wist een vrije trap van Schreuders na iets meer dan een half uur tegen de touwen te knikken. Een droomstart voor de FC, dat buiten een standaardsituatie niet in de problemen kwam.

Ongelukkige debutant helpt NAC terug in de wedstrijd

Lukkien besloot halverwege om Marvin Peersman te vervangen door Sven Bouland. De Groningen-debutant veroorzaakte vrijwel direct een strafschop, waardoor Dominik Janosek de kans kreeg om doelman Etienne Vaessen te passeren. Hij faalde niet vanaf elf meter: 3-1. NAC probeerde met tien man nog wel om de marge tot één te verkleinen, maar verder liet de thuisclub het niet komen.

In de loop van de tweede helft liep FC Groningen alsnog weg van NAC. Uitblinker Schreuders tilde de marge naar 4-1.