Groot vraagteken rondom situatie Van de Beek

Foto: Groot vraagteken rondom situatie Van de Beek

Donny van de Beek mag bij Manchester United vertrekken, zo luidt de conclusie van verschillende Engelse media. Zijn huidige werkgever zou niet meer de hoop hebben dat de aanvallende middenvelder zich weet te revancheren. Het is een pijnlijk einde voor de Nederlander, die in de Premier League alles kwijtraakte wat hij in Nederland had opgebouwd.

Vertrouwen in Van de Beek

Toen hij Ajax in de zomer van 2020 voor bijna 40 miljoen euro verliet, keek niemand vreemd op. In een aantal seizoenen had Van de Beek zich in Amsterdam ruimschoots bewezen, uitstekend ontwikkeld en mooie zaken bereikt. De jeugdexponent slaagde er in een elftal met onder meer Hakim Ziyech, Frenkie de Jong en Matthijs de Ligt in om de halve finale van de Champions League te bereiken en zowel de Eredivisie als KNVB Beker winnend af te sluiten. Nadat De Jong en De Ligt een jaar eerder al voor een overstap naar respectievelijk Barcelona en Bayern München hadden gekozen, was het ditmaal de beurt aan het andere tweetal.

Ziyech maakte een transfer naar Chelsea en Van de Beek stapte over naar Manchester United. Bij Ajax had Van de Beek uitstekende cijfers op zijn naam staan en in het Nederlands elftal kreeg hij eveneens steeds meer kansen, waardoor hij bij zijn nieuwe werkgever klaar was om de volgende stap te zetten. Dat Manchester United van tevoren had nagedacht over het binnenhalen van de middenvelder, bleek wel uit de woorden van Ola Gunnar Solskjaer. De toenmalige hoofdtrainer stelde op de persconferentie: “Zijn vermogen om ruimte te zien, zijn bewegingen te timen en het spel te lezen, zal echt een aanvulling zijn op de kwaliteiten die we op het middenveld hebben.”

Concurrentie op middenveld

Met de stap hogerop moest Van de Beek echter wel rekening houden met meer concurrentie. Dat was voor de Nederlander meer dan logisch, maar maakte hem naar eigen zeggen niet angstig. De voetballer wist simpelweg waren zijn kwaliteiten lagen en was daarom klaar om zich op de training te laten zien. Op de plek van aanvallende middenvelder, wat zijn lievelingspositie is, stond Bruno Fernandes. In het half jaar ervoor maakte de Portugees een uitstekende indruk en was hij belangrijk voor zijn ploeg, waardoor het voorafgaand aan het seizoen al niet eenvoudig voor Van de Beek leek te zijn om Fernandes uit het elftal te spelen.

Op de controlerende posities lag er voor Van de Beek ogenschijnlijk meer ruimte. Solksjaer had destijds grofweg de keuze uit Nemanja Matic, Fred, Paul Pogba en Scott McTominay. Het viertal had logisch genoeg meer ervaring op het hoogste niveau, maar gedurende het jaar bleek veelvuldig dat blessures bij de concurrentie Van de Beek voldoende mogelijkheden gaven om speelminuten op te doen. Het was daarbij opvallend dat de technische staf Van de Beek amper een basisplaats gaf en voornamelijk koos voor anderen. In zijn eerste jaar kwam hij daarom tot 4 basisplaatsen en 15 invalbeurten, waarin hij een doelpunt maakte en assist op zijn naam zette.

Nog zo een seizoen zag Van de Beek niet zitten, maar hij kon niet voorkomen dat hij opnieuw in een rampscenario terechtkwam. In het eerste halve jaar van het seizoen 2021-2022 stond hij in de Premier League geen enkele keer in het basisteam, terwijl hij wel achtmaal als invaller op het veld kwam. Achter de schermen stuurde hij vervolgens aan op een tijdelijk vertrek, wat hij voor elkaar kreeg. Manchester United verhuurde hem aan Everton, waarbij hij voortvarend van start ging. Een bovenbeenblessure gooide echter opnieuw roet in het eten. Hij kwam daardoor slechts tot 5 basisplekken en 2 invalbeurten en keerde teleurgesteld terug naar Manchester.

Toekomstige werkgever

Voor Van de Beek tekende zich afgelopen zomer plotseling een geheel nieuw scenario af. Manchester United haalde Erik ten Hag op bij Ajax, de trainer waaronder hij bij Ajax uitgroeide tot een van de steunpilaren. Waar hij in Engeland zijn zelfvertrouwen tot een dieptepunt zag dalen, hoopte hij onder de nieuwe oefenmeester weer stukjes van zijn kwaliteiten te laten zien. Van de Beek schoot in de voorbereiding goed uit de startblokken en kreeg van Ten Hag in de Premier League 2 basisplaatsen en 5 invalbeurten, maar kon daarbij niet van grote waarde zijn. Een zware blessure hield hem vervolgens de tweede seizoenshelft langs de kant.

De trainer liet de Nederlander in de Engelse media nooit volledig vallen. Tegelijkertijd is het niet voor niets geweest dat Van de Beek afgelopen seizoen zo weinig kansen kreeg van de coach. Waar hij in de Johan Cruijff ArenA elke week aantoonde dat hij een neusje voor de goal heeft, voldoende loopvermogen bezit om op topniveau te presteren en een absolute teamplayer is, onthouden de fans van Manchester United hem vooral om zijn vele balverlies en onzichtbaarheid. Het zal ook voor Ten Hag een absoluut raadsel zijn hoe Van de Beek in slechts een paar seizoenen tijd zowel onderuitging bij Manchester United als zijn plek kwijtraakte bij het Nederlands elftal.

Voor ‘slechts’ 23 miljoen euro is Van de Beek naar verluidt op te halen. Het is op het eerste gezicht een bedrag dat voor Ajax te hoog zal zijn, waardoor Manchester United hoopt dat andere clubs het nog met hem aandurven. Het lijkt er daarbij niet op dat Van de Beek opnieuw een kans krijgt in de Europese top, maar genoegen moet nemen met een club eronder. Zo kwam AS Roma al in de media voorbij, al is het de vraag of Van de Beek zou passen in de verdedigende speelstijl van José Mourinho. Voor Van de Beek is het van cruciaal belang om de juiste club te vinden. De 26-jarige middenvelder heeft nog slechts één kans om zijn carrière, die zo geweldig begon, te redden.

Moet Ajax Van de Beek terughalen?

  • Ja, absoluut
  • Nee, zeker niet
1095+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:31
14+
Priske boos op persconferentie: ‘Je maakt het persoonlijk’
23:21
32+
Feyenoorder In-Beom Hwang zegt sorry
23:00
111+
‘Eredivisie is niks zonder Ajax’
22:57
3+
Barcelona ten onder na rode kaart García
22:32
147+
‘Mark van Bommel keert terug als trainer’
22:22
72+
Xabi Alonso heeft boodschap voor Feyenoord-fans
22:17
32+
‘Ongekende Santiago Giménez-blunder’
22:00
83+
‘Roer volledig om bij Ziggo Sport’
21:28
80+
Priske positief ondanks ‘donker gevoel’
21:12
253+
‘Massaontslagen binnen en buiten Feyenoord’
20:49
198+
Ziggo Sport-verslaggever blundert met Timber: “1-0 gewonnen?”
20:35
116+
Feyenoord vernederd door Bayer Leverkusen
20:31
103+
Voorbeschouwing Go Ahead Eagles – Ajax: kan Ajax verder aanhaken?
19:41
302+
‘Vernedering Feyenoord zorgt voor bliksemontslag’
19:22
363+
De Kuip is ‘oorverdovend stil’: “Crematies met meer sfeer”
19:15
55+
FC Twente heeft HUISWERK niet gedaan! | Transfertijd
19:04
147+
Gevoelige info Priske gelekt? ‘Dat doet hij niet vrijwillig’
18:49
80+
Eredivisie-terugkeer in de maak? “Dát is mijn belofte thuis”
18:28
34+
Priske husselt met opstelling: “Zo verslaan we de Duitse kampioen”
18:24
60+
‘Intelligente’ Gravenberch ontwikkelt zich razendsnel
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie