Grote rel bij Spaanse voetbalsters: dit is er aan de hand

Foto: Grote rel bij Spaanse voetbalsters: dit is er aan de hand

Bij de WK-tegenstander van de Oranje Leeuwinnen vrijdag (3.00 uur, Nederlandse tijd) sluimert een grote rel. Het vrouwenelftal lijkt van de buitenkant een eenheid, maar van binnen speelt er heel wat. Het draait allemaal om bondscoach Jorge Vilda en zijn werkwijze. Hoe de Spaanse voetbalbond RFEF en bondscoach Vilda lijnrecht tegenover bijna twintig Spaanse speelsters kwamen te staan.

Spanje hoopt dat rel tussen speelsters en bondscoach Vilda niet escaleert

Na het voor het huidige Spanje slecht verlopen EK in 2022 (kwartfinales eruit) was een groot deel van de selectie klaar met de “harde” Vilda. Liefst vijftien speelsters schreven een brief aan de Spaans bond. Zij gaven aan emotioneel en fysiek geschaad te zijn door de bondscoach. Hij zou verkeerd omgaan met hun blessures, de sfeer in de kleedkamer was om te snijden en er was kritiek op de samenstelling van de selectie en zijn trainingen. Het was duidelijk Vilda eruit of die speelsters eruit.

De RFEF koos resoluut de kant van Vilda. Op zich niet een heel onverwachtse keuze, aangezien het hoofd van de vrouwenafdeling van de RFEF de vader is van Vilda. De bondscoach zelf gooide vervolgens nog veel meer speelsters uit de selectie. “We willen alleen toegewijde speelsters, dan spelen we maar met de jeugd”, was de boodschap. Inmiddels zijn een paar speelsters weer tot inkeer gekomen en zijn er alsnog bij het op het WK. Hieronder zie je de lijst van namen van de muitende speelsters. Overigens wordt in de Spaanse kranten gesproken dat er nog veel meer klagende speelsters zijn, maar die durfden de mail niet te versturen.

Speelsters die officieel klaagden over de werkwijze van de Spaanse bondscoach Vilda

Ainhoa VicenteAtlético Madrid
Lola GallardoAtlético Madrid
Sandra PañosFC Barcelona
Mapi LeonFC Barcelona
Claudia PiñaFC Barcelona
Aitana BonmatíFC Barcelona
Mariona CaldenteyFC Barcelona
Patri GuijarroFC Barcelona
Andrea PereiraClub América
Leila OuahabiManchester City
Laia AleixandriManchester City
Lucia GarciaManchester United
Ona BatlleManchester United
Amaiur SarriegiReal Sociedad
Nerea EizagirreReal Sociedad

Sterspeelster Putellas reageert op rel

Hierboven staan vijftien namen, maar Alèxis Putellas, sterspeelster en tweemaal Gouden Bal-winnares, was diegene die namens de speelsters een uitgebreide reactie stuurde nadat de bond de kant van Vilda koos. Putellas was in de tijd van die vijftien e-mails (alle speelsters stuurden individueel een mail naar de RFEF) geblesseerd, maar wordt ook gezien als een mede-initiator van de klaagzang. In haar reactie op de rel benadrukt zij (en dus de klagende speelsters) dat ze nooit het ontslag van Vilda hadden geëist. Ze wilden alleen pas weer opgeroepen worden voor de nationale Spaanse selectie als ze erkenning zouden krijgen voor de fysieke en emotionele schade die ze hebben geleden. Ze wilden nogmaals benadrukken dat ze zich altijd volledig zouden inzetten voor La Roja (of in dit geval Las Rojitas). Wat ze ook op het hart drukte van de RFEF was dat ze deze gezamenlijke reactie graag binnenskamers wilden houden. De Spaanse bond had daar maling aan en gooide de mailing online.

Sommige speelsters bleven weg

Een groot deel van de vijftien speelsters bleef daarom weg uit het nationale elftal van Spanje. Vilda koos ook duidelijk voor de speelsters die wel aan zijn kant zouden staan. Toch kon hij om sommige speelsters niet heen. Grote uitblinker op het WK bij Spanje is Aitana Bonmatí. De aanvallende middenveldster van FC Barcelona scoorde al drie keer. Zoals je kan zien stond Bonmatí op het lijstje, maar is zij één van de speelsters die tot inkeer is gekomen. Dat geldt niet voor Sandra Paños. De ervaren eerste doelvrouw van Spanje en FC Barcelona. Zij is er niet bij. Naast haar ook enkele sterke defensieve krachten. Het Nederlands elftal weet dus gelijk waar de zwakke punten van Spanje liggen en dan sluimert er ook nog die rel. Een tikkende tijdbom die voorlopig onder controle lijkt, maar wie weet kunnen de Oranje Leeuwinnen de bom doen ontploffen.

Vermindert deze rel de Spaanse kansen op de wereldtitel?

  • Ja, dit kan niet goed blijven gaan
  • Nee, er is juist nu meer eenheid
4724+ Votes

Las Rojitas: de Oranje Leeuwinnen van vier jaar geleden

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie