Hector Hevel koos voor tweede klasse China: “Verdien hier meer dan in Europa”

Foto: Hector Hevel koos voor tweede klasse China: “Verdien hier meer dan in Europa”

Het is misschien niet de competitie waar hij als kind van droomde. Toch heeft Hector Hevel het goed naar zijn zin op het tweede niveau van China. De middenvelder, die door ADO Den Haag werd opgeleid, speelt sinds begin 2024 voor Guangxi Pingguo Haliao. “Het voetbal leeft hier in China wel”, vertelt Hevel in een uitgebreid interview met SoccerNews.

Interview met middenvelder Hector Hevel over voetballen in China

Hevel is net uit de winkel komen lopen na wat boodschappen. “Dat gaat niet altijd makkelijk”, vertelt hij. “Ik moet nog altijd wennen hier. Het is moeilijk om jezelf verstaanbaar te maken. Alles gaat met vertaalapps hier. Op de club is het wat makkelijker. Daar lopen vertalers rond. We zijn namelijk maar met vier buitenlanders. De trainer is Braziliaans en er zijn drie niet-Chinese spelers in de selectie. De voertaal is daarom niet Engels, maar Chinees.”

In het verleden was het voor Hevel makkelijker om zich verstaanbaar te maken richting zijn teamgenoten of in zijn woonplaats. Hevel, volledige naam Hector Hevel Serrano, heeft een Nederlandse vader en Spaanse moeder. Nadat hij de jeugdopleiding van ADO Den Haag doorliep, verkaste hij in 2017 naar AEK Larnaca. Met de Cypriotische club speelde hij Europees voetbal. Na drie jaar op het Mediterrane eiland koos hij voor een Spaans avontuur. Hevel speelde drie jaar voor FC Andorra, de club van Barcelona-legende Gerard Piqué, en voor FC Cartagena. Toch ruilde hij in 2024 zijn vertrouwde Spaanse omgeving in voor een Chinees avontur bij Guangxi Pingguo Haliao.

Hevel moest wennen aan China

Behalve aan de taal en de leefomgeving, moest Hevel aan nog veel meer dingen wennen in China. Pingguo is voor Chinese begrippen een kleine stad met 500.000 inwoners. “Het was daarom erg wennen aan het eten hier”, vertelt de middenvelder. “Het eten is hier niet zoals de Chinees in Nederland, natuurlijk. In het appartement dat ik kreeg, stond de eerste twee maanden nog geen keuken. Je kunt hier niet even de stad induiken voor een pastaatje. Die internationale keukens kennen ze hier niet. Het was daarom wel even zoeken naar wat ik lekker vond. Ondertussen heb ik een keuken en kook ik zelf, ik eet niet vaak meer op de club.”

Ondanks het ‘cultuurshockje’ zit Hevel goed op zijn plek bij zijn Chinese werkgever. Het voetbal heeft hem verrast. “Ondanks dat het niveau onderling nogal verschilt, zit er regelmatig leuk voetbal tussen. Zeker bovenin onze competitie zijn er leuke wedstrijden. Onderin is het niveau wat minder, maar ze doen leuk mee. Er komen veel fans kijken. Qua niveau is het te vergelijken met het rechterrijtje Eredivisie, denk ik.”

Voetbal leeft. Ook in China. “Hier in Pingguo hoor je op straat weleens iets als er een wedstrijd aankomt. Dan herkennen ze mij, bijvoorbeeld. Ik kan de mensen alleen niet verstaan, dus het gesprek houdt vaak snel op”, vertelt Hevel lachend. “In het stadion is de sfeer altijd goed aanwezig. Er passen bijna 30.000 mensen in ons stadion en het is bijna altijd uitverkocht. De fans zingen de hele wedstrijd lang. Dat is wel mooi. Dit is het grootste thuisstadion waar ik in heb mogen spelen.”

Hector Hevel en zijn teamgenoten vieren een thuisoverwinning met het thuispubliek (Bron: privéarchief Hector Hevel).

Het belang van het financiële plaatje

Waarom China? En waarom dan het tweede niveau? “Financieel gezien was het slim om te gaan. Ik heb een mooie aanbieding gekregen”, geeft het jeugdproduct van ADO toe. “Het zijn niet de bedragen uit de tijd dat Oscar, Carlos Tévez of Graziano Pelle naar China gingen, maar het verdient goed. Ik verdien hier meer dan een speler zoals ik in Europa kan verdienen. Maar ik wilde ook graag ervaren hoe het voetbal hier was.”

In de Chinese competitie is het financiële plaatje van groot belang, vertelt Hevel. “De mentaliteit is hier anders dan in Europa. Dat merk je soms wel. De financiën spelen een grote rol, maar het gaat ook weleens mis. Veel clubs hier hebben financiële problemen.” Vervelend, maar dit seizoen zou het Hevel en zijn teamgenoten niet slecht uitkomen als er een team uit de hoogste competitie in zwaar weer raakt. “Het is weleens eerder gebeurd dat de top drie promoveerde omdat er een club failliet ging. Wij mikken er daarom op om derde te worden. De bovenste twee promoveren, maar als wij derde worden maken we ook nog kans.”

Aan de inzet van Hevel zal het niet liggen. De aanvallende middenvelder draait een prima jaar en is dit seizoen in 24 duels al 12 keer direct betrokken bij een doelpunt. “In het begin moest ik erg wennen aan de manier van voetbal hier. Ook moest ik mijn teamgenoten leren kennen. Na een paar weken ging dat steeds beter en merkte ik dat er lekker in zat. We zijn goed op elkaar afgestemd en spelen met vlagen goed voetbal”, vertelt hij. “Het is mooi dat ik op mijn manier kan bijdragen aan het succes van dit team.”

Hevel in actie tegen Jiangxi Lushan (Bron: privéarchief Hector Hevel).

Gaat oud-PSV’er aan de haal met de titel?

“Ik denk dat ik Zakaria Labyad alvast mag feliciteren met het kampioenschap”, vertelt Hevel. De voormalig speler van PSV en FC Utrecht verdient zijn brood tegenwoordig bij Yunnan Yukun, koploper in de tweede Chinese competitie. De ploeg van Labyad staat 9 punten los. “Dat is leuk voor hem. Als Europeanen onder elkaar spreken we elkaar regelmatig. Voor de wedstrijd en na de wedstrijd. Zo leer je wat meer over de competitie en de andere clubs, dus dat is leuk.”

Met nog zes speelronden te gaan, is het gat naar de tweede plek nog 7 punten. “We gaan er vol voor met zijn allen”, klinkt een gedreven Hevel. Maar toch ligt zijn ambitie niet per se in China. “Het is mooi om het voetbal hier mee te maken. Dat wilde ik ook graag. Ik heb de ambitie om te vertrekken naar een mooie club. Of dat nu in Azië of in Europa is, maakt me niet uit. Als het een mooie club is, sta ik open voor een avontuur.”

Wie zou er winnen in een vriendschappelijk duel?

  • Een team uit de tweede Chinese competitie
  • Een club uit het rechterrijtje van de Eredivisie
84+ Votes

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:48
13+
Mulder tipt Koeman bij Oranje: “Doet het hartstikke goed”
23:27
60+
Smaakmaker Fitz-Jim eerlijk: “Het zou niet moeten”
23:09
92+
Henderson ziet Ajax grote stap maken
23:05
0+
Voorbeschouwing Bayern München – Bayer Leverkusen: absolute topper in Bundesliga
23:02
67+
Onverwacht Ajax-drietal leidt de dans tijdens Europees feestje
22:52
42+
Godts en Fitz-Jim bezorgen Ajax overtuigende zege op Besiktas
22:22
57+
Sneijder enthousiast: “In balbezit is hij top”
22:08
42+
De Boer kritisch: “Hij kwam geen pepernoot voorbij”
21:48
112+
‘Ajax-flop moet snel uit de basis’
21:23
46+
Pasveer steekt loftrompet over Ajax
21:08
26+
Farioli verklaart basisplaats voor Baas
21:01
30+
“Weghorst is een fenomeen, maar in de eindfase”
20:45
48+
Mogelijke Ten Hag-opvolger staat klaar: “Zeg altijd ja”
20:24
48+
Gaaei blijft kans maken op rechtsbuitenpositie Ajax
20:15
46+
Oud-Ajax-spelers over Johan Cruijff en zijn invloed: Zonder Cruijff geen Messi?
20:03
60+
Farioli geeft met Ajax-opstelling helder signaal af
19:46
154+
Groeiende zorgen: “Ajax leeft boven zijn stand”
19:29
31+
Ten Hag baalt van Manchester United-probleem
19:13
63+
Farioli met Ajax op de goede weg: “Volop in proces”
18:53
63+
‘Besiktas lichte favoriet bij aftrap ten opzichte van Ajax’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie