PSV heeft zijn eigen Lamine Yamal gevonden

Foto: PSV heeft zijn eigen Lamine Yamal gevonden

Hij was één van de grote sterren van het afgelopen EK: Lamine Yamal. Zestien jaar tijdens zijn debuut aldaar, inmiddels zeventien lentes jong. Bij zijn club Barcelona vrijwel uit het niets doorgebroken. In Eindhoven bij PSV lijkt het erop dat daar ook een youngster met grote potentie rondloopt: Fabian Merién. Vijftien jaar pas, maar al contractspeler met een veelbelovende toekomst.

Inside: jonge Fabian Merién klopt nu al aan deur bij hoofdmacht PSV

Doorschakelen en vol gas vooruit. Dát is het motto van regerend landskampioen PSV tijdens de voorbereiding op de nieuwe competitie. Met andere woorden: genieten van het succes van de behaalde titel is leuk, maar moet inmiddels weer keurig zijn opgeborgen. De Brabanders willen namelijk meer prijzen, véél meer successen dus en het liefst ook met iets van Eindhovense jeugd.

Met Noa Lang, Jerdy Schouten, Luuk de Jong en (nog) Johan Bakayoko lopen er zeker al wat sterren rond op De Herdgang, maar iemand met een onbekendere naam wist de aandacht de afgelopen tijd zeker op zich te vestigen. Pas net droog achter de oren maar toch al met de grote jongens meedoen. Fabian Merién heeft dat gedaan.

Peter Bosz onder de indruk van Merién

Hoe is die jonge speler in beeld gekomen bij de technische leiding van PSV? Hoofdtrainer Peter Bosz keek vorige maand een wedstrijd van PSV Onder 17 in de strijd om het landskampioenschap. Gewoon om eens even te oriënteren wat er zoal rondloopt binnen de jeugdopleiding waar de Eindhovense club heel veel aandacht aan besteedt.

Bosz keek er zijn ogen uit. Vooral omdat in de achterhoede een talent stond dat ondanks zijn relatief jonge leeftijd in de jeugdopleiding al behoorlijke stapjes aan het maken is: Fabian Merién. De uit Veldhoven afkomstige rechtspoot, jeugdinternational bij Oranje Onder 16, maakte kennelijk zoveel indruk dat hij mee mocht gaan trainen bij de hoofdmacht van de Eindhovenaren. Zelfs meegaan op trainingskamp mocht hij ook.

Fabian Merién in actie tijdens een oefenwedstrijd tegen Paderborn op het trainingskamp in Oostenrijk.

Tiener Merién doet hele wedstrijd mee met PSV

Fabian Merién bleek daarin weinig tot geen aanpassingsproblemen te hebben, zeker gezien zijn geringere leeftijd. Dat viel de technische leiding van PSV intern al vrij snel op. In het oefenduel tegen de buren van FC Eindhoven mocht de rechtervleugelverdediger meteen al minuten maken in het Eindhovense vlaggenschap.

Met aardig wat publiek op de tribune maakte hij dus zijn officieuze debuut, in een oefenpot dus. Best opmerkelijk was dat de Brabander van Peter Bosz de volledige negentig minuten mocht meevoetballen. Wat impliceert dat de PSV-trainer het wel heel erg in tiener Merién ziet zitten, anders had hij die keuze zeker niet gemaakt.

Merién groeide op in Doetinchem

De fans voorzien al een mooie sportieve toekomst voor de ‘nieuwe’ Lamine Yamal van PSV, de geboren Brabander is zelfs nog een stukje jonger dan de onlangs tot bloei gekomen ster van het Spaanse nationale elftal. Merién groeide op in Gelderland, omdat zijn vader vanwege zijn medische achtergrond aldaar werk kon krijgen.

In Doetinchem om precies te zijn, al hield PSV Fabian daar al in de smiezen. Daarvoor heeft de Eindhovense topclub het zogeheten PSV Fundament in het leven geroepen. Dat is een onderdeel in de opleiding van de club, waardoor talenten langer in de thuisomgeving kunnen blijven wonen. Meerdere clubs doen dit overigens op deze manier.

Ouders Merién annuleerde vakantie naar Curaçao

Terug naar Merién, die op 26 september 2008 is geboren in Veldhoven. Net als de geboren Catalaan Yamal heeft de rechtervleugelverdediger/centrale verdediger ook roots die tot ver buiten zijn geboorteplaats reiken. Meriéns wortels liggen op Curaçao en deze zomer zou hij ook eigenlijk met zijn ouders naar het Caribische eiland trekken voor een welverdiende vakantie. Op de valreep werd die geannuleerd omdat Bosz Merién wilde meenemen op trainingskamp.

Daar ontwikkelde hij zich verder en bevestigt het oog van Bosz al wat ze binnen PSV langere tijd weten, met Merién hebben ze een ruwe diamant in handen. Niet voor niets contracteerden de Eindhovenaren hem al begin mei en tekende de vijftienjarige een contract tot medio 2027. Een beloning voor zijn snelle ontwikkeling, nadat PSV hem in Gelderland oppikte en hem bij het Onder 12-elftal stalde. Sindsdien speelde hij wedstrijden voor Oranje Onder 15 en Onder 16 en was hij de aanvoerder van PSV Onder 16 en dus sinds dit jaar ook belangrijke speler van het Onder 17-team.

Fabian Merién tekende in mei een contract bij PSV tot medio 2027. © PSV.nl

Merién: slimme teamspeler met atletisch vermogen

Merién valt te omschrijven als een atletische sierlijke speler en PSV zelf roemt de verdediger vooral vanwege zijn instelling. “Hij is namelijk een slimme teamspeler, die met slechts één doel op het veld stapt: winnen”, meldde de club bij het contractnieuws van Merién. Inmiddels beschermt PSV hun eigen Yamal extra goed. De tiener heeft al een eigen management en de roem snelt hem al vooruit. Hij moet echter ook nog héél veel stappen zetten om daadwerkelijk de Yamal van PSV te gaan worden. Op de Herdgang gaan ze zorgvuldig om met het toptalent.

Binnen PSV weten ze namelijk heel goed dat hoe je met dat soort talenten moet omgaan, dus zeker niet te snel voor de spreekwoordelijke leeuwen gaan gooien. Soms kan het echter zo zijn dat een jonge speler zich in no-time weet te ontwikkelen tot een voetballer die, veel sneller dan verwacht, aanhaakt bij de ‘grote jongens’ in het eerste elftal.

Rechterkant van Merién en Yamal?

Fabian Merién heeft in ieder geval de eerste belangrijke stapjes al gezet, beschikt over een contract tot medio 2027 bij PSV, en wordt nu intern heel goed in de gaten gehouden. Want een goede nieuwe rechtsback voor in de toekomst kunnen de Eindhovenaren zeker goed gebruiken. En wie weet kan hij ooit een levensgevaarlijke rechterkant vormen met die echte Yamal.

Eerlijk zeggen. Kende jij Fabian Merién al?

  • Ja, ik wel
  • Nee, maar nu wel
633+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie