‘Heel veel woorden, weinig daden’: Uitspraken Priske wekken verbazing op weg naar PSV

Foto: ‘Heel veel woorden, weinig daden’: Uitspraken Priske wekken verbazing op weg naar PSV

Brian Priske probeert bij Feyenoord een verandering teweeg te brengen. De nieuwbakken Deense coach moet succestrainer Arne Slot doen vergeten en wil dat geheel op eigen wijze doen. Zo gooide hij het systeem op de schop en zet hij op een andere manier druk. Ook zijn de persconferenties totaal anders bij Priske dan bij de naar Liverpool vertrokken Slot. Vooralsnog horen we heel veel woorden, maar zien we weinig daden, terwijl met PSV zondag al een grote mentale klap uit te delen valt.

Voorbeschouwing Feyenoord op het treffen in de Johan Cruijff Schaal met PSV aan de hand van enkele quotes van Brian Priske

Want het is inmiddels een tweestrijd geworden in Nederland sinds vorig jaar. Feyenoord werd kampioen en begon het seizoen met de Johan Cruijff Schaal-wedstrijd tegen PSV. De mannen van Slot verloren en de eerste klap was uitgedeeld. De ploeg van trainer Peter Bosz won vervolgens heel veel wedstrijden op rij en Feyenoord verspeelde al in het begin veel punten. PSV kroonde zich afgetekend tot kampioen en Feyenoord (mede door het uitschakelen van PSV) won de beker. Daardoor treffen zij elkaar zondag opnieuw in de strijd om die schaal. Deze keer in het Philips Stadion, omdat sinds een paar jaar de kampioen deze seizoensopener mag huisvesten.

Feyenoord is het PSV van vorig jaar, met één belangrijk verschil

Bij Feyenoord is alles anders dan een jaar geleden. De Rotterdammers zitten een beetje in hetzelfde schuitje als PSV vorig jaar. Een nieuwe coach, nieuw systeem en veel onwennigheden. Waar PSV een blik van nieuwe spelers had opengetrokken heeft Dennis te Kloese bij Feyenoord redelijk rustig aan gedaan. Zeker in de basis zullen we zondag geen nieuwe Feyenoorders zien. Dat is het grote verschil en natuurlijk dat Feyenoord met Priske een voor Nederland totaal onbekende coach heeft aangetrokken. We leren hem beter kennen aan de hand van de quotes in opbouw naar het treffen met PSV. Want dat hij totaal anders is dan voorganger Slot is wel duidelijk.

Quotes van Feyenoord-trainer Brian Priske bij persconferenties en in interviews

Brian Priske, 28 juni 2024:

Feyenoord is een club die weet wat het wil.  Nu is het aan mij en de anderen om meteen een goede start te maken in de eerste wedstrijd

Het belangrijkste bij Feyenoord is sinds kort de data. Te Kloese heeft die hoog in het vaandel staan en daar kwam ook Priske uitgerold. Volgens alle systemen zou de Deen een perfecte trainer zijn voor de Rotterdammers. De technisch en algemeen directeur ging niet over één nacht ijs en deed volgens Priske zelf ook uitgebreid huiswerk. Zo zegt hij ook bij zijn aanstelling dat “Feyenoord duidelijk een club is die weet wat het wil”. Om daarna aan te geven dat hij verantwoordelijk is om meteen een goede start te maken in de eerste wedstrijd. Die eerste echte wedstrijd die volgt zondag. Opvallend is dat hij “de anderen” daaraan toevoegt. Zo verlegt hij toch al gelijk een deel weg bij zichzelf.

Brian Priske, 3 juli 2024:

Het is nog maar 3 juli, het is te vroeg om al over titels te praten

Waar Slot vaak keihard voor zichzelf was lijkt Priske uiterst voorzichtig te zijn in persconferenties en media-optredens. Hij weegt zijn woorden zorgvuldig en lijkt te hebben geleerd van het verleden. Bij Royal Antwerp FC werd hij na succesvolle Deense jaren bij 1. FC Midtjylland met veel bombarie binnengehaald. Hij stelde daar echter teleur en kon zijn eigen voetbalwensen niet in vervulling laten gaan. Een jaar later werd hij ontslagen. Bij Sparta Praag kreeg hij vervolgens meer ruimte en met succes. Na jaren van dominantie van rivaal Slavia Praag won Sparta de laatste twee jaar de Tsjechische titel en ook de beker was afgelopen seizoen prooi voor Priske en zijn mannen. Toch wil hij met Feyenoord nog niet over titels praten. Terwijl ze in Rotterdam de laatste jaren juist de omslag hebben gemaakt naar meer bluf en meer het uitspreken van titelambities, blijft Priske ook op 3 juli bij een uitgebreide perspresentatie op de vlakte. Hij vindt het bovendien nog te vroeg.

Brian Priske, 3 juli 2024:

Er zijn veel factoren. Hoe presenteren we onszelf en de club, hoe is de ontwikkeling van het team en de spelers. Je kunt resultaten bovendien niet altijd controleren. Kijk naar het afgelopen seizoen van Feyenoord. Dat puntentotaal is vaak genoeg voor een landstitel, maar op de een of andere manier werd PSV kampioen

Ook hierbij wijst hij naar externe factoren en geeft hij ook aan dat je niet altijd titels hoeft te winnen om een succesvol seizoen te hebben. Hij wijst daarbij naar het aantal punten dat Feyenoord en PSV afgelopen seizoen haalde. Volgens Priske, die dus wederom niet het achterste van zijn tong laat zien, is het daarnaast ook van belang hoe de club zich presenteert. Aanvallend voetbal is sinds de Slot-entree inderdaad het devies in Rotterdam geworden en soms is mooi voetbal zelfs wenselijker dan resultaten in De Kuip.

Brian Priske, 3 juli 2024:

We willen de fans passie laten zien. We willen graag goed, offensief voetbal spelen en veel doelpunten maken. Maar we moeten ook een goede structuur en verdedigende manier van denken hebben, met hoog drukzetten en een agressieve speelstijl

Maar nog belangrijker is van oudsher misschien wel de passie die een Feyenoorder en ook Feyenoord-coach dient te bezitten. Dat weet Priske ook maar al te goed, nadat de workaholic, want dat heeft hij wel gemeen met Slot, zich uitstekend heeft ingelezen. Het Legioen wil passievolle spelers zien, maar dat is sinds een paar jaar niet meer voldoende. De tijd van de mouwen opstropen en bikkelen, dan doe je al genoeg is verleden tijd. Priske moet presteren en dat doen met aanvallend voetbal met veel goals. Priske presenteert zich zo als een coach die uiteindelijk toch wel aardige woorden laat zien. Niet zo zeer in het winnen van prijzen, maar wel in de speelstijl.

Brian Priske, 1 augustus 2024:

We zijn klaar voor PSV, zeker weten. Maar als je dat aan ieder team vraagt zullen zij ook zeggen dat zij er klaar voor zijn

En die speelstijl probeert Priske er doorheen te krijgen. Hij gooide het Slot-ball al snel overhoop en de 1-4-3-3 werd een 1-3-4-3. Een paar grote verschillen is ook het hoger druk zetten. Er moet meer agressiviteit in en Priske denkt nog meer dan Slot aan de verdedigende manier van denken. Dat het ook achterin goed staat. Dat ging wisselend in de voorbereiding sinds ruim een maand geleden. FC Dordrecht werd ruim verslagen (0-4) en ook KRC Genk (3-1) en Cercle Brugge (1-0) werden op de pijnbank gelegd. Een mix van jeugdspelers en spelers die niet met hun land langer deze zomer aan het voetballen waren. Pas de laatste weken kan Priske weer over een volledige selectie beschikken, maar nooit speelde hij met zijn beoogde elf, ook omdat veel spelers nog geblesseerd zijn. De meesten zijn net fit voor PSV, maar die wedstrijd komt wel te vroeg. Toch zegt Priske in aanloop naar die wedstrijd dat Feyenoord klaar is voor PSV. Dat terwijl de laatste oefenwedstrijden veel stof tot nadenken gaf. Benfica overrompelde Feyenoord met 5-0 en ook AS Monaco was in De Kuip met 3-1 te sterk.

Brian Priske, 2 augustus 2024.

Slechte resultaten zijn soms beter dan goede resultaten. Alleen bij slechte resultaten ga je denken hoe je het beter kan doen

Twee dagen voor de belangrijke mentale slag met PSV tovert Priske toch weer verbazing op de gezichten van het aanwezige journaille. Bij de PSV-persconferentie geeft hij aan dat zijn team klaar is voor PSV. Maar ook zegt hij dat iedereen dat zou zeggen, waarbij hij dus eigenlijk toegeeft dat Feyenoord nog niet klaar is. Om vervolgens af te sluiten dat je veel beter slechte resultaten kan hebben dan goede resultaten. “Want alleen dan ga je nadenken hoe je het beter kan doen.”.

Feyenoord en Priske hebben even tijd gehad om daarover na te denken en het is de vraag of het genoeg is om al tegen PSV verbetering te zien. Bovendien is Feyenoord nog lang niet klaar en Priske ook nog niet. Hij heeft immers tijd nodig en aan al zijn uitspraken deze voorbereiding valt af te lezen dat hij moeite heeft om om te gaan met de veranderende druk en een onvolledige selectie. De vraag is hoeveel tijd hij nog krijgt, want zeker in De Kuip kan het momentum zo omslaan als het misgaat tegen PSV en in de seizoenstart. Want uiteindelijk blijft het motto bij Feyenoord toch nog altijd: geen woorden maar daden.

Wat vind jij over het algemeen van de woorden van Priske?

  • Hij spreekt nog beter dan Slot
  • Zegt niets verkeerds
  • Niet echt bijzonder
  • Slaat wartaal uit
652+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:45
131+
‘Oranje-terugkeer voor Memphis Depay’
23:30
66+
Dit is waarom er ook donderdag Champions League-wedstrijden zijn
23:15
33+
Op welke zender kijk je Juventus – PSV?
23:00
74+
Vermoedelijke opstelling PSV: ‘Bosz neemt Noa Lang-besluit’
22:50
317+
‘Dennis Bergkamp heeft nieuwe job beet’
22:40
50+
Kieft schenkt klare wijn over Noa Lang
22:25
144+
‘Barcelona gaat voor Frenkie de Jong-vervanger’
22:10
214+
‘Vet probleem’ voor PSV tegen Juventus
21:57
12+
FC Emmen geeft driemaal voorsprong uit handen, Helmond Sport blijft op valreep koploper
21:28
122+
Ten Hag ook in League Cup keihard voor Antony
21:14
60+
“Noa Lang doet me denken aan Sjaak Swart”
20:46
54+
Angst voor Haaland: “Echt onmogelijk”
20:31
269+
‘Zorgen om Priske: code oranje bij Feyenoord’
20:15
76+
“Ajax is voor het theater in het leven geroepen”
19:49
658+
Telegraaf doet onthulling over Klaassen-deal
19:30
95+
Bosz verwacht veel van PSV: “Verder dan vorig seizoen”
19:12
322+
Priske maakt ‘grote fout’: “Ik zag Bijlow ook kijken”
18:47
14+
Van Dijk droomt van CL-succes met Liverpool
18:29
326+
Priske ontvangt geweldig nieuws in aanloop naar Leverkusen-thuis
18:13
114+
Bosz komt met nieuws over Lang
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie