Het Nederlandse geheim op Jamaica: “Ze denken dat ik bij Ajax heb gespeeld”

Foto: Het Nederlandse geheim op Jamaica: “Ze denken dat ik bij Ajax heb gespeeld”

Hij kwam zonder enige trainerservaring aan op Jamaica, maar is nu assistent bij de grootste club van het land en analist bij de Champions League. Veel Jamaicanen denken dat Eric Rademakers (33) bij Ajax heeft gespeeld, maar in werkelijkheid kwam hij niet verder dan de Tweede Klasse. Op het Caribische eiland heeft hij een succesvolle voetbalschool en werd hij een lokale beroemdheid. “Ik ben het maar gewoon gaan doen”, vertelt Rademakers aan SoccerNews.nl.

Voetbalschoenen kwijt

Op Jamaica gaat alles op een rustig tempo. Niet verrassend dus dat Eric Rademakers nog in de auto zit als we hem op het afgesproken tijdstip bellen voor het interview. “Ik ben onderweg om twee spelers naar de nationale ploeg onder de vijftien jaar te brengen. Het duurt wat langer, want één van de jongens kon zijn voetbalschoenen niet vinden”, zegt Rademakers. Hij is inmiddels gewend aan dit soort situaties en neemt de speler in kwestie niets kwalijk. “Veel van hen moeten op jonge leeftijd alles zelf regelen. De ouders geven niet veel steun. De vaders dragen niets bij aan het gezin of zijn in de meest schrijnende gevallen zelfs vermoord. Heb je een moment? Ik wil niets verkeerds zeggen waar de jongens bij zijn. Ik bel je zo terug.”

Rademakers zet de spelers af bij het complex van de nationale voetbalbond en belt terug. “Leuk dat je me hebt gevonden”, begint hij. “Veel oude vrienden in Nederland denken waarschijnlijk dat ik nog in een hotel werk. Ze hebben geen idee dat ik een bekendheid ben in het Jamaicaanse voetbal.” De Limburger heeft veel te vertellen, zegt hij, maar laten we bij het begin beginnen. Hoe komt een amateurvoetballer uit Limburg op Jamaica terecht?

“Ik heb de hotelschool gedaan in Maastricht en kreeg de kans om in Miami te werken. Daar werd ik verliefd op een Jamaicaanse en die ben ik gevolgd naar haar land. In het begin werkte ik hier in de horeca, maar na drie jaar kwam een vriend met het idee om een voetbalschool op te richten. Ik had nog nooit één training gegeven, maar ik ben het gewoon gaan doen. Ik gebruikte mijn ervaringen uit het Nederlandse jeugdvoetbal en ik wist een beetje van lesgeven, omdat mijn moeder lerares is. We hebben inmiddels vijftien teams en 250 spelers, vooral uit rijkere families. De aanmeldingen blijven binnenstromen. Iedereen wil bij de academie van die Nederlandse white man horen.”

Overal herkend

Een Nederlander met een voetbalschool op Jamaica valt natuurlijk op, maar Rademakers werd helemaal een landelijke bekendheid door zijn werk als analist op televisie. Wekelijks geeft hij zijn visie op wedstrijden in de Champions League, Europa League en de landelijke competitie. “Het is grappig hoe dat is begonnen”, zegt Rademakers. “Ik stond vlak voor het WK van 2018 op een feestje over voetbal te praten. Iemand die erbij stond, werkt bij de televisie en belde me de volgende dag op. Ze zochten nog een buitenlandse analist voor het WK. Ik heb een test gedaan, werd aangenomen en was bij 28 van de 30 wedstrijden op tv. Het hele land keek ernaar en ik werd een tijd lang overal herkend. Mensen denken dat ik in Nederland ook bekend ben of dat ik bij Ajax heb gespeeld. Dan moet ik ze uitleggen dat ik niet verder ben gekomen dan de Tweede Klasse.”

Trainer in de profcompetitie

De voormalig amateurspeler van FC Geleen Zuid is op Jamaica doorgedrongen tot de profcompetitie. Vanwege zijn succesvolle voetbalschool en werk als analist werd Rademakers gevraagd of hij trainer wilde worden bij Arnett Gardens, historisch gezien de grootste club van het eiland. “Dat wilde ik wel, maar alleen op mijn voorwaarden. Ik wilde assistent-trainers hebben die op mijn manier kunnen werken. Ik gaf daarom eerst een proeftraining, mijn eerste training voor profs ooit, en plande die om zeven uur ’s ochtends. Je raadt het al. De assistenten waren nergens te bekennen. De club kon mij geen budget voor nieuwe assistenten beloven, dus heb ik geweigerd. Ze werden dat seizoen één-na-laatste en belden daarna weer op.”

Rademakers kreeg dit keer de macht om zijn technische staf te organiseren, maar er was één probleem: hij had niet de juiste trainersdiploma’s. De voetbalbond wees zijn verzoek voor een uitzondering af en dus werd Rademakers op papier assistent-trainer in plaats van hoofdtrainer. “Ik werk samen met Paul Davis, een grote naam in Jamaica. Iedereen heeft respect voor hem, hij kent het klimaat en weet hoe alles hier werkt. Ik voeg daar een stuk professionaliteit aan toe in de vorm van basisregels, tactische trainingen en videoanalyses. Dat hadden de spelers nog nooit meegemaakt. Jamaicaanse trainers hebben kennis van voetbal, maar kunnen het niet overbrengen op de spelers. Ik had nog nooit videosessies gedaan, maar ik weet hoe ik mensen iets kan leren. Met een beetje mensenkennis, gezond verstand en de Nederlandse voetbalfilosofie kom je een heel eind.”

The Dutch Secret

Onder leiding van ‘The Dutch Secret’ eindigde Arnett Gardens afgelopen seizoen als eerste in de competitie. Een succes, ook al kwam de ploeg in de play-offs om de titel niet verder dan de halve finale. Het Nederlandse geheim bestaat volgens Rademakers vooral uit het zorgen voor een goede organisatie. Op het hoogste niveau van Jamaica gaat het er namelijk nogal amateuristisch aan toe. “De spelers zijn professionals en trainen iedere dag, maar de club heeft een beperkt budget. We rijden in te kleine busjes naar de uitwedstrijden, onze fysiotherapeut is eigenlijk een masseur en de spelers delen één ton met ijswater om hun spieren af te koelen na de training. We kunnen ze geen maaltijden geven na wedstrijden en we drinken water uit de kraan, wat op Jamaica niet gezond is. Het ergste is dat we te weinig ballen hebben. Als Premier League-club moet je minimaal twintig ballen hebben, maar er zijn problemen met de levering, omdat we op een eiland zitten.”

Groot dromen

Als Rademakers genoeg betaald zou krijgen, zou hij overwegen om fulltime coach te worden in het profvoetbal, maar op dit moment voelt het als ondankbaar werk. “Ik krijg negenhonderd euro per maand, maar het neemt enorm veel tijd in beslag. Ik steek die tijd liever in mijn voetbalschool. Mijn impact op de jeugdspelers van twaalf jaar is groter dan op een prof van 24 jaar. Ze kunnen meer structuur krijgen in hun leven, later een goede school vinden of misschien zelfs prof worden in Europa. Dat zou hun leven veranderen”, aldus Rademakers. Hij hoort regelmatig over de moeilijke omstandigheden waarin zijn spelers opgroeien. “Vorig jaar vroeg één van mijn spelers of hij met kerst bij mij mocht komen eten. Zijn vader is vermoord en zijn moeder woont in Amerika. Die jongen staat er alleen voor, behalve als hij doelpunten scoort, dan heeft hij vrienden. Het is mijn drijfveer om dat soort jongens te helpen.”

Naast Leon Bailey zijn er weinig voetballers uit Jamaica die het tot Europa schoppen. Rademakers werd daarom voor gek verklaard toen hij vijf jaar geleden zei dat hij een Jamaicaanse speler naar de Eredivisie wil brengen. “Mijn vrienden zeiden dat het onmogelijk was, maar het begint steeds dichterbij te komen. We hebben vijf spelers bij de nationale onder vijftien en dit jaar speelden we voor de tweede keer een toernooi in Nederland. De coaches van PSV en Borussia Mönchengladbach waren positief over ons niveau en ik werd benaderd door verschillende scouts. Dat is een teken dat we op de goede weg zijn. Mijn absolute droom is dat een speler van de voetbalschool ooit aanvoerder wordt van Ajax en de Champions League wint. Misschien niet realistisch, maar je moet groot dromen.”

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie