Het trieste leven van Feyenoord-held Christian Gyan

Foto: Het trieste leven van Feyenoord-held Christian Gyan

Het is vandaag een jaar geleden dat Christian Gyan overleed. De voormalig verdediger van Feyenoord wordt in Rotterdam herinnerd als de ultieme cultheld. Een harde werker die met een grote glimlach en zijn geloof in god alles gaf voor de club. Maar Gyan kreeg ook tegenslagen in het leven, financiële problemen en ziekte.

Tulband tegen Ajax

Het is een bekende foto. Christian Gyan met tulband tegen Ajax. In de Klassieker van 2004 liep de rechtsback een hoofdwond op, waardoor hij met verband om zijn hoofd moest spelen. Het hield hem niet tegen. Ook toen de tulband in een duel met Rafael van der Vaart van zijn hoofd vloog, ging hij door. Het was deze mentaliteit die hem bij Feyenoord tot een publiekslieveling maakte.

De zeventienjarige Christian Gyan kwam in 1996 naar Feyenoord nadat hij met Ghana het WK Onder 17 had gewonnen. Feyenoord haalde hem samen met landgenoot Patrick Allotey naar Rotterdam. Allotey vertrok in 2001 en overleed vier jaar later op 28-jarige leeftijd nadat hij bij een voetbaltoernooi in Ghana in elkaar zakte. Gyan stond tien jaar onder contract in Rotterdam en verwierf een status als cultheld. Hij paste perfect bij Feyenoord, werkte hard, klaagde nooit en nam na thuiswedstrijden samen met de supporters de tram naar huis.

UEFA Cup

Het was Leo Beenhakker die Gyan na een seizoen op uitleenbasis bij Excelsior bij de eerste selectie haalde. Gyan werd nooit basisspeler, maar wanneer hij op het veld stond, zette hij zich voor de volle honderd procent in. Het publiek herkende zijn oprechte liefde voor de club en zong hem zelfs toe als hij op de bank zat. Als vaste reserve speelde Gyan een bescheiden rol in de landstitel van 1999. Drie jaar later volgde een absoluut hoogtepunt. Door een schorsing van Brett Emerton mocht Gyan spelen in de UEFA Cup-finale tegen Dortmund.

Een andere bekende foto van Gyan. Voorafgaand aan de finale op 2 mei 2002 staat hij biddend op het veld. Zijn armen gespreid en zijn ogen gesloten. Onder zijn Feyenoord-shirt droeg hij een wit shirt met een tekst over god. “The Lord is good all the time”, stond erop. Die dag won de kleine Gyan verschillende kopduels van de twee meter lange spits Jan Koller. Feyenoord veroverde de UEFA Cup en Gyan was één van de Europese helden.

Gyan bleef als twaalfde man bij Feyenoord totdat zijn contract in 2007 afliep. Hij moest op zoek naar een nieuwe club en dook een jaar later op bij TPS Turku in Finland. Na een half jaar trok hij door naar Wrexham AFC in Wales, waar hij slechts twee bekerduels speelde. Een nieuw avontuur in Finland werd afgebroken door een blessure, waarna Gyan terugkeerde naar Nederland en ging spelen voor de amateurs van Leonidas in Rotterdam.

Financiële problemen

Van een uitkering had Gyan nooit gehoord en zijn spaarcenten raakten langzaam op. Hij gaf geld aan religieuze groepen en deelde uit aan mensen die het nodig hadden of misbruik maakten van zijn vrijgevigheid. Toen zijn zoon ernstig ziek werd geboren, kwam Gyan in de problemen. Het geld was op en hij had een flinke schuld opgebouwd.

Feyenoord en Het Legioen schoten de oud-speler te hulp. De club hielp hem met zijn huurproblemen en betrok hem bij de Feyenoord Soccer Schools. Via een sponsor kon hij in de haven werken. Zo stond de UEFA Cup-winnaar van 2002 vroeg in de ochtend zeecontainers te lossen in de Rotterdamse haven. Hij droeg altijd een paar extra handschoenen en in de winter een Feyenoord-muts tegen de kou.

“Vrijwel alle mensen die in de Rotterdamse havens werken, zijn supporter van Feyenoord”, vertelde Gyan aan het AD. “Ze gaan soms met mij op de foto. We praten veel over de tijd dat ik nog in de Kuip speelde. Ik weet dat wat ik heb meegemaakt iets is waar mensen hun leven lang van dromen. Ik stond op het veld in een uitverkochte Kuip. Ik won prijzen met een schitterende club. Niemand is te groot voor de haven. Waarom zou ik dat wel zijn? Omdat ik voetballer was? Dat is ook maar een baan.”

Auteur Michel van Egmond schreef het verhaal van Gyan op in het boek ‘King’, genoemd naar de bijnaam die hij in Rotterdam kreeg. De Ghanees vertelde openhartig over de vele tegenslagen in zijn leven en hoe hij er weer bovenop kwam. De opbrengst van het boek was voor Gyan, om hem uit de financiële problemen te helpen.

Toen de supporters hoorden van de situatie van hun oude held, zetten ze een liefdadigheidsactie op. Het Legioen zamelde in korte tijd 35.000 euro in voor Gyan en zijn familie. Voorafgaand aan een wedstrijd in De Kuip kreeg Gyan de enorme cheque overhandigd. Op de tribunes werd een spandoek uitgerold met een foto van de oud-voetballer en de tekst ‘Eens een Feijenoorder, altijd een Feijenoorder’.

Epilepsie

Gyan had zijn leven weer op de rit gekregen en werd in februari 2018 schuldenvrij verklaard. Maar niet lang daarna sloeg het noodlot toe. Gyan kreeg last van epileptische aanvallen en viel in de haven zomaar flauw tussen de containers. Hij werd medisch onderzocht en moest stoppen met werken. Het werd stil rondom de eerder zo onverzettelijke verdediger.

In november 2021 kwam naar buiten dat Gyan ongeneeslijk ziek was. Een maand later overleed hij op 43-jarige leeftijd.

De Feyenoord-aanhang wilde hun held een passend afscheid geven. Honderden supporters hielden een eerbetoon voor Gyan bij het stadion. De rouwstoet reed door een erehaag en de supporters zongen ‘You’ll never walk alone’. Ook zamelden ze samen met Feyenoord nog een keer geld in voor de familie van Gyan. Dit keer werd er maar liefst 150.000 euro gedoneerd voor zijn vrouw Anita en zijn drie kinderen.

Gyan zou het met een brede glimlach hebben bekeken, al was geld nooit het belangrijkste in zijn leven. “Je moet ook gelukkig zijn zonder veel geld op de bank. Ik denk simpel: als je dood bent, is het geld er nog steeds.”

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie