Historisch zwakke Messi kost Barcelona punten

Foto: Historisch zwakke Messi kost Barcelona punten

Barcelona morste zondagavond in de Spaanse competitie onnodig punten door in een thuisduel tegen Sevilla met 1-1 gelijk te spelen. Hoewel de bezoekers met centrumspits Luuk de Jong een behoorlijk niveau aantikte, ontbeerde het Barcelona aan kwaliteit om door het verdedigende blok van Sevilla te spelen. Een aanzienlijk deel van dat probleem ligt bij clublegende Lionel Messi, die matig in het seizoen zit.

Na de historische 8-2 nederlaag tegen Bayern München in de Champions League was er veel te doen om de toekomst van Lionel Messi bij Barcelona. De Argentijn eiste bij het clubbestuur dat hij Barcelona zonder transfervergoeding mocht verlaten en flirtte openlijk met een overstap naar Engeland, waar hij bij Manchester City een hereniging met zijn oude trainer Pep Guardiola zou krijgen. Barcelona wees echter op de betreffende clausule in zijn contract en stelde dat City wel degelijk een vergoeding van meer dan 200 miljoen euro moest betalen, waardoor Messi alsnog besloot te blijven.

De kersverse hoofdtrainer Ronald Koeman zat vervolgens met een chagrijnige Messi opgezadeld. De aanvaller lijkt de club volgend jaar zomer alsnog uit te zwaaien en dus wekt de voetballer de indruk dat hij het seizoen simpelweg tegen zijn zin in wil uitzitten, waarna hij Barcelona alsnog via de voordeur kan verlaten. Koeman vond dat hij Messi niet zomaar op de bank kon zetten, een fout die hij als coach van Valencia met enkele grootheden van de club wél maakte, en besloot hem als vrije spits op te stellen. Die positie bekleedde Messi eerder onder Pep Guardiola en dus leek dit een gouden zet. 

Dramatische statistieken

Dit seizoen valt het echter tegen: de prestaties van Messi zijn namelijk niet om over naar huis te schrijven. De eerste twee wedstrijden van het nieuwe competitieseizoen eindigden voor Barcelona in een 4-0 thuisoverwinning tegen Villarreal en een 0-3 uitwinst op Celta de Vigo. Nog meer tevreden stemde het ijzersterke spel van de Spanjaarden. De lokale media prezen Barcelona om zijn creativiteit, positiewisselingen en daarmee uitstekend vertoonde vorm. Daarnaast begon het gezicht van Messi steeds meer een lach te vertonen, waardoor het chagrijn in de Spaanse kustplaats over leek te zijn.


Puur op de statistieken gebaseerd is Messi echter begonnen aan een van zijn slechtste jaren uit zijn gehele voetballoopbaan. In drie wedstrijden tijd maakte Messi één doelpunt (de 2-0 tegen Villarreal), terwijl hij tot nu toe twee assists op een medespeler gaf. Niet alleen verschijnt hij dus weinig voor de goal van de opponent, wat ook voor een vrije spits belangrijk is, ook brengt hij zijn medespelers nauwelijks in stelling voor een doelpunt. Het is een problematische constatering voor een team dat juist alles om Messi heen bouwde.

In de ongelooflijke hoogtijdagen van Messi scoorde de voetballer regelmatig meer doelpunten dan dat hij wedstrijden speelde. Zo kwam hij in het seizoen 2011/2012 tot maar liefst 50 treffers in 37 optredens, terwijl dat een jaar later 46 doelpunten waren in 32 wedstrijden. Het is logisch dat Messi op latere leeftijd een stuk minder doelpunten maakt, maar ook met zijn assists maakte hij een flinke stap achteruit. De Argentijnse sterspeler behaalde afgelopen seizoen nog een persoonlijk record door 21 assists op zijn medespelers af te leveren. De eerste drie wedstrijden van het nieuwe seizoen speelde hij een beduidend mindere rol.

Matige indruk

Messi speelde in het verleden nooit echt in het dienst van het elftal – dat was eerder andersom. De aanvaller stond regelmatig hangend aan de rechterkant te wachten totdat de bal zijn richting op kwam. De kwaliteiten van Messi kwamen dan echter vaak schitterend aan het licht, want zijn in slaap gesuste dircte tegenstander zag hem dan vaak razendsnel naar binnen snijden, langs hem flitsen en een doelpunt scoren. 


Dat is centraal op het veld wel anders voor Messi. De aanvaller heeft als uitzakkende spits opeens meer directe tegenstanders om zich heen staan. Hoewel hij daarmee normaliter wel raad weet, is dat dit seizoen een ander verhaal. De plaats van Messi weerhoudt Koeman bovendien ervan om veel druk te zetten op de tegenstander, een onderdeel dat typisch bij Barcelona hoort. Toen Guardiola dit speltype in zijn tijd bij de club introduceerde, moest Messi wel meedoen. Topteams als Liverpool en Manchester City weten namelijk als geen ander dat de uitvoering van het druk zetten mislukt als niet het gehele team door jaagt op de tegenstander: een voorkeurspositie die Messi in zijn elftal wél opeist.

Samenwerking met teamgenoten

De huidige vorm van Messi heeft ongetwijfeld te maken met de situatie waarin hij zit bij Barcelona. De afgelopen jaren ontleedde het bestuur van de club vrijwel het gehele elftal, terwijl alleen Messi onderdeel van de kleedkamer bleef. In zijn succesjaren speelde Messi veelvuldig samen met voetballers als Andrés Iniesta en Xavi, terwijl de tweede succesperiode van de Argentijn kwam door de uitstekende samenwerking met zijn goede vriend Luis Suárez, die de club deze zomer verliet voor Atlético Madrid. Suárez snapte als geen ander wat Messi bedoelde, en kon het ook nog eens uitvoeren.


Hoe anders is dat bij het huidige Barcelona dat de komende jaren een grote renovatie moet ondergaan. Messi gaf deze zomer al openlijk kritiek op het bestuur van de club, dat naar inziens van de voetballer de laatste jaren verkeerde spelers aantrok. Jaar in jaar uit haalde Barcelona sterspelers als Ousmane Dembélé, Philippe Coutinho en Antoine Griezmann naar de stad, om maar nieuwe successen ’te kopen’. Wanneer je echter kijkt naar de grootste succesperiodes van Barcelona, dan kom je tot de conclusie dat die minimaal op één aspect overeen kwamen: het elftal bestond uit spelers uit de regio, vaak ook nog eens uit eigen kweek. Met de aankopen van de afgelopen jaren gooide Barcelona die ‘Johan Cruijff filosofie’ in de prullenbak.

Ansu Fati

Ook de samenwerking met Ansu Fati en Philippe Coutinho loopt zeker nog niet gestroomlijnd. Dat komt onder meer door de zeer korte voorbereiding die Barcelona dit seizoen had vanwege het coronavirus. Waar Fati nog een jonge, talentvolle speler is die nog veel kan leren, neemt een goede samenwerking met Coutinho, die afgelopen seizoen nog bij Bayern München speelde, simpelweg tijd in beslag . Tijd die Koeman juist niet heeft, aangezien hij de druk van het bestuur op zijn schouders voelt om zo snel mogelijk resultaten neer te zetten. En daarvoor heeft hij simpelweg spelers nodig die in vorm zijn.

Wil Barcelona de komende jaren met Messi doorgaan, en dus proberen hem in Spanje te behouden, dan moet de club snel met Messi om de tafel zitten. Heeft hij in zijn hoofd volgend seizoen alsnog weg te gaan? Of wil hij met Barcelona een nieuwe toekomst bouwen, waar hij over een paar jaar geen deel meer van uitmaakt? Zo kan Messi als geen ander Fati, die het talent heeft om de wereldtop te bereiken, voorbereiden op het grote werk. Tegelijkertijd kan Koeman Messi wellicht beter weer aan de zijkant positioneren, zodat het doorjagen door andere spelers kan gebeuren. Voor Barcelona is het dan te hopen dat Messi zijn oude vorm terug krijgt. Anders staat het project-Koeman mogelijk nu al op mislukken.

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:45
0+
Bayern-beul Giménez laat zich uit over toekomst: “Verliefd op Feyenoord”
23:27
0+
‘Contract Feyenoorder per direct verscheurd’
23:10
0+
‘Wonder van De Kuip wacht Oranje-belletje’
23:03
0+
Manchester City heeft opeens groot Champions League-probleem
23:03
0+
Feyenoord houdt stand en zorgt voor megastunt met zege op Bayern
22:57
0+
PSG-comeback duwt Man City diep in de problemen
22:25
0+
‘Feyenoord weer in problemen door man van glas’
21:56
0+
‘Feyenoord-Bayern krijgt Ziggo-staartje’
21:30
0+
‘Feyenoord-genie voor 40 miljoen weg’
21:25
0+
Giménez laat Kuip ontploffen: Feyenoord leidt tegen Bayern
20:56
0+
Geruchten raken aangeslagen Priske: “Ik hou van deze club”
20:45
0+
LIVE: ‘Ajax wil buitenspeler van Inter, chaos bij Feyenoord’
20:42
0+
‘Ajax vindt oplossing Moro-probleem in Italië’
20:37
0+
Opvallend geluid bij Feyenoord over ‘PSV-klootzak’
20:19
0+
Te Kloese en RvC Feyenoord lijnrecht tegenover elkaar: wie wordt opvolger Priske?
20:11
0+
Taylor reageert op stellige uitspraken zaakwaarnemer over toekomst
19:50
0+
Opstellingen Feyenoord en Bayern: onder druk staande Priske puzzelt
19:33
0+
Priske op weg naar de uitgang: “Als je daarvan overtuigd bent, moet je het doen”
19:14
0+
Pijnlijke opmerking Farioli over Regeer: ‘Rechtsback?’
19:00
0+
‘Feyenoord maakt nieuwe Zerrouki-blunder’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie