Hoe AZ het verlies van bepalende spelers op haar eigen wijze oploste

Foto: Hoe AZ het verlies van bepalende spelers op haar eigen wijze oploste

Technisch directeur Max Huiberts had het aan het einde van de transferperiode van AZ rustig. Zowel aan de uitgaande als de inkomende kant liep er niets meer, waardoor hij tijdens de deadline een ontspannen avond had. Het leverde zowel kritische als begripvolle reacties op in de media.

Analyse transferzomer AZ

Voor Huiberts was al in een vroeg stadium duidelijk dat er deze zomer iets moest gebeuren. Het hing namelijk al een tijdlang in de lucht dat Vangelis Pavlidis een toptransfer zou maken. Elke speler is vervangbaar, maar het aantal treffers dat de Griek jaarlijks maakte was simpelweg moeilijk te evenaren. Pavlidis was zo’n beetje dé reden dat AZ vorig voetbaljaar hoopvol aan het seizoen begon. De centrumspits zorgde ervoor dat hij de zwakheden aan Alkmaarse kant wegmoffelde en de club bovenin kon meestrijden. Met 29 doelpunten was hij gedeeld topscorer in de Eredivisie. Het leverde hem een overstap naar Benfica op.

Naast de doelpuntenmachine raakte AZ tevens haar assistenkoning kwijt. Yukinari Sugawara speelde dan wel als rechtsback, maar in balbezit maakte hij veelal de vlucht naar voren. Het zorgde ervoor dat hij vorig seizoen goed was voor 4 doelpunten en 7 assists. Ondanks de cultuurshock waarin de Japanner sinds zijn komst terechtkwam, slaagde hij erin om een rechte rug te houden en zich razendsnel aan te passen. Het maakte dat hij een belangrijke, hardwerkende speler in het team was en dat het voor Huiberts al snel duidelijk was dat de spelersgroep hem zou missen.

Het waren voor AZ niet de enige belangrijke, uitgaande transfer. Dani de Wit en Mathew Ryan vertrokken namelijk transfervrij. Vooral het afscheid van de doelverdediger was voor de nummer 3 van de Eredivisie van afgelopen seizoen teleurstellend. Met diverse pogingen probeerde het clubbestuur om Ryan over te halen om langer in Nederland te blijven spelen. De ervaring die hij meebracht, was volgens AZ zeer belangrijk voor de ontwikkeling van het team. Het mocht echter niet baten: beide spelers besloten een ander avontuur aan te gaan en de club moest op zoek naar versterkingen.

Huiberts huiswerk gedaan

AZ ging geheel op haar eigen manier met het probleem om. Met de vier transfers haalde het dan wel 25 miljoen euro op, maar het was niet van plan om dat gehele bedrag direct uit te geven. Huiberts had al een lijstje klaarliggen en koos ervoor om allereerst Pavlidis te vervangen. In de Eredivisie zag hij vorig voetbaljaar Troy Parrott bij Excelsior Rotterdam op het veld staan, die onder contract stond bij Tottenham Hotspur. De spits bleek voor 4 miljoen euro op te halen te zijn. Geen directe vervanger dus, maar een aanvaller die de komende jaren in zijn rol moet groeien.

Datzelfde geldt voor de positie van rechtervleugelverdediger. Het bestuur zag een landgenoot als perfecte vervanger voor de vertrokken Sugawara, namelijk Seiya Maikuma. Hij maakte voor 800.000 euro de oversteek. Waar Jeroen Zoet transfervrij overkwam en de vervanger was van Ryan, communiceerde AZ al vroeg in de transferperiode dat het voor De Wit geen versterking zou halen. Dat heeft alles te maken met Sven Mijnans en Kees Smit. De laatste speler staat bekend als een van de grootste talenten van Nederland en dus willen de Alkmaarders ruimte maken voor hem.

Maarten Martens heeft na de transferperiode van AZ een goed gevoel.

Nieuw AZ in de maak

Met de nieuwe hoofdtrainer Maarten Martens moet er weer een herkenbare wind waaien in Noord-Holland. AZ wil zowel financieel als sportief realistisch blijven en ziet in de jeugdopleiding een talentvolle lichting aankomen met Smit voorop. Aan de basisteams van de afgelopen weken is goed te zien dat Martens niet bang is om jonge spelers de kans te bieden, ook als dat betekent dat ze fouten maken. Zo staat niet Zoet met al zijn ervaring, maar Rome-Jayden Owusu-Oduro wekelijks onder de lat. Hij liet zich vorig seizoen al positief zien en is sinds dit voetbaljaar de eerste keuze.

Riechedly Bazoer kreeg al in een vroeg stadium te horen dat hij naar een andere club mocht uitkijken, omdat hij simpelweg te weinig leverde. Het Turkse Konyaspor heeft intussen een uitweg geboden. Met andere spelers heeft Martens veel geduld. Maikuma maakt op de rechterflank een uitstekende indruk en heeft zijn plek dan ook verdiend, terwijl Parrott vooralsnog veel moeite houdt met scoren. De druk zal de komende weken op hem toenemen, maar Martens blijft vierkant achter de spits staan. In de verdediging geeft de oefenmeester Wouter Goes en Maxim Dekker het vertrouwen, terwijl Ruben van Bommel de linksbuiten is.

Het maakt Martens tevreden. “Het is rustig hier. Ik denk dat je zelf wel kunt bedenken wie er tot nu toe minder in de plannen zijn voorgekomen. Maar iedereen haalt gewoon een prima niveau op de training. Dat zegt wat over de professionaliteit van de jongens. Uiteindelijk gaat iedereen natuurlijk wel kijken naar wat z’n kansen zijn”, stelde hij onlangs in De Telegraaf. De trainer verwacht scherpte van zijn spelers. “Deze jongens moeten weten wat er van ze verwacht wordt, wat we verlangen. Dan kan je heel veel voor elkaar krijgen. Ze hebben allemaal veel kwaliteiten, maar moeten het zelf afdwingen.”

Goede start in Eredivisie

Als we naar de resultaten in de Nederlandse competitie kijken, dan is AZ hoopvol aan het seizoen begonnen. Het won van Almere City (1-0), NEC (1-0) en RKC Waalwijk (3-0), terwijl het tegen FC Groningen niet verder kwam dan een doelpuntloos gelijkspel. Na de interlandperiode wacht echter voor het eerst pas écht een serieuze test. Eind september staat namelijk de start van de hoofdfase van de Europa League op het programma, waardoor AZ een dubbel programma in de week zal hebben. Dan wordt duidelijk of de huidige selectie breed genoeg is om op meerdere fronten te strijden.

Heeft AZ een goede transferzomer gehad?

  • Ja, absoluut
  • Nee, ik vind van niet
445+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:45
111+
‘Oranje-terugkeer voor Memphis Depay’
23:30
61+
Dit is waarom er ook donderdag Champions League-wedstrijden zijn
23:15
28+
Op welke zender kijk je Juventus – PSV?
23:00
70+
Vermoedelijke opstelling PSV: ‘Bosz neemt Noa Lang-besluit’
22:50
286+
‘Dennis Bergkamp heeft nieuwe job beet’
22:40
47+
Kieft schenkt klare wijn over Noa Lang
22:25
132+
‘Barcelona gaat voor Frenkie de Jong-vervanger’
22:10
203+
‘Vet probleem’ voor PSV tegen Juventus
21:57
11+
FC Emmen geeft driemaal voorsprong uit handen, Helmond Sport blijft op valreep koploper
21:28
108+
Ten Hag ook in League Cup keihard voor Antony
21:14
59+
“Noa Lang doet me denken aan Sjaak Swart”
20:46
52+
Angst voor Haaland: “Echt onmogelijk”
20:31
263+
‘Zorgen om Priske: code oranje bij Feyenoord’
20:15
75+
“Ajax is voor het theater in het leven geroepen”
19:49
647+
Telegraaf doet onthulling over Klaassen-deal
19:30
95+
Bosz verwacht veel van PSV: “Verder dan vorig seizoen”
19:12
318+
Priske maakt ‘grote fout’: “Ik zag Bijlow ook kijken”
18:47
14+
Van Dijk droomt van CL-succes met Liverpool
18:29
322+
Priske ontvangt geweldig nieuws in aanloop naar Leverkusen-thuis
18:13
114+
Bosz komt met nieuws over Lang
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie