Hoe de kleine Sadio uitgroeide tot de grote Mané

Foto: Hoe de kleine Sadio uitgroeide tot de grote Mané

Van zandvelden in een Afrikaans dorp naar schitteren in de Champions League. Sadio Mané heeft een lange weg afgelegd om het topvoetbal te bereiken. Op zoek naar de roots van de gevaarlijkste tegenstander van Nederland op het WK in Qatar.

In Bambali, een klein dorp in Senegal met zo’n twaalfhonderd inwoners, liggen geen strakke kunstgrasvelden, maar zandvelden die bij regen in modderbaden veranderen. De jonge Sadio sloot pas laat aan bij de voetballende jongens in zijn geboortedorp, omdat hij van zijn vader niet mee mocht doen. Zijn vader, een imam, vond dat Sadio zich op de Islam moest concentreren. Pas op zijn zevende jaar kreeg hij de vrijheid om te voetballen. De reden daarvoor was tragisch. Zijn vader was ziek en overleed omdat er in Bambali geen ziekenhuis stond.

Weglopen van huis 

Van zijn moeder en oom mocht Mané voetballen, maar ze hielden het niet voor mogelijk dat hij profvoetballer zou worden. Hij werd aan het werk gezet op de boerderijen in Bambali, terwijl zijn gedachten alleen maar bij de bal waren. Op een dag besloot hij zijn droom na te jagen en liep hij weg bij zijn moeder. Bambali was te klein voor zijn grote ambities. De vijftienjarige Mané vertrok zonder zijn familie naar de hoofdstad Dakar.

“Het was moeilijk, omdat ik niemand achter me had die me pushte om mijn droom te verwezenlijken”, vertelt Mané in een documentaire over zijn leven. “Maar ik ben nooit gestopt met dromen. Het was heel moedig om mijn familie in het dorp achter te laten en naar Dakar te gaan, maar ik wist dat ik succesvol zou kunnen zijn. Daarna begon mijn familie het serieuzer te nemen. Ze wisten dat ik niets anders wilde doen. Ze hadden geen keuze, dus ze hielpen me.”

Verlegen jongetje 

De sprong in het diepe bracht Mané waar hij op hoopte. Hij kreeg een kans bij de Generation Foot Acadamy in Dakar nadat hij in een proefwedstrijd vier doelpunten scoorde. De zeventienjarige Mané sloot aan bij het team, maar was verlegen en op zichzelf. In de wedstrijden liet hij van zich horen. Hij blies iedereen omver met zijn snelheid en dribbels en hielp de club promoveren naar het tweede niveau. Daar zou hij echter niet gaan spelen, want hij werd opgehaald door FC Metz, de Franse club die samenwerkte met Generation Foot.

Bij Metz maakte Mané op zijn twintigste zijn debuut in het profvoetbal. Hij speelde alleen niet veel en mocht na degradatie van de club vertrekken. Ralf Rangnick, destijds sportief directeur van Red Bull Salzburg, kreeg hem op de radar nadat Mané met Senegal op de Olympische Spelen indruk maakte. Meer clubs wilden de dribbelaar uit Senegal hebben, maar Red Bull bood het hoogste bedrag: vier miljoen euro. De overstap was het begin van zijn carrière in de top.

Honger 

Na twee seizoenen en 29 goals in de Oostenrijkse competitie forceerde Mané een transfer naar Southampton. Zeven jaar nadat hij wegliep van huis mocht hij zichzelf Premier League-speler noemen. Dit was het podium waar hij over droomde, maar zijn honger was nog niet gestild. Mané eindigde zijn tweede seizoen als topscorer van Southampton met vijftien doelpunten in alle competities. Hij scoorde twee keer in een 3-2 overwinning op Liverpool en maakte een hattrick tegen Manchester City (4-2). Reden voor Liverpool om de aanvaller voor 38 miljoen euro over te nemen.

Champions League-finales 

Bij Liverpool zette Mané zijn geweldige prestaties door aan de zijde van Mohamed Salah en Roberto Firmino. In 2018 behaalden ze de Champions League-finale, die met 3-1 verloren ging van Real Madrid. Mané scoorde wel en werd de eerste Senegalese speler met een doelpunt in de CL-finale.

Een jaar later kreeg Liverpool een nieuwe kans in de finale tegen Tottenham Hotspur. Al na 24 seconden verdiende Mané een penalty, die door Salah werd gescoord. Liverpool won de finale met 2-0. De zoon van een Imam uit Bambali werd de winnaar van de belangrijkste prijs in het clubvoetbal. 

Bij Liverpool kreeg Mané lof voor zijn belangrijke rol op het allerhoogste niveau. Hij eindigde in 2019 als vierde bij de verkiezing van de Gouden Bal. Hij werd ook Afrikaans voetballer van het jaar, als eerste Senegalees sinds El Hadji Diouf. Het jaar daarna won hij met Liverpool voor het eerst sinds twintig jaar de Premier League.

Successen met Senegal 

Mané bracht de nationale ploeg van Senegal naar een hoger niveau, maar zocht lange tijd naar de bekroning. In 2020 leidde hij zijn land naar de finale van de Afrika Cup, maar daarin was Algerije te sterk. Een jaar later was Egypte de tegenstander in de finale. Mané kreeg via een penalty de kans om Senegal op voorsprong te zetten, maar zijn poging werd gekeerd. Na een 0-0 eindstand scoorde hij in de penaltyreeks wel de beslissende strafschop. Bambali, Dakar en heel Senegal vierde feest. Mané werd verkozen tot beste speler van het toernooi en voor de tweede keer tot Afrikaans voetballer van het jaar.

Aan het einde van het seizoen verloor Mané met Liverpool opnieuw een Champions League-finale van Real Madrid (1-0). Wel was hij belangrijk bij de winst van de FA Cup. In de zomer verliet hij Liverpool voor Bayern München, waar hij na een moeilijk begin zijn doelpuntenproductie weer oppakt. Momenteel is hij in de race voor de Gouden Bal van 2022 en in voorbereiding op het WK. 

Roots niet vergeten 

Ondanks alle successen en zijn drukke bestaan als voetballer is Mané zijn Afrikaanse roots niet vergeten. Hij wil voorkomen dat dorpsgenoten net als zijn vader overlijden door te weinig medische voorzieningen. Daarom bouwde hij een ziekenhuis, een school en een moskee in Bambali. De voetballer is uitgegroeid tot een held van het dorp en een icoon van Senegal. Tijdens de wedstrijd tegen Nederland op het WK zal heel het land hopen op een doelpunt van hun Sadio Mané.

TIP: Verdien liefst 5.75 keer je inleg als Senegal van Oranje wint op het WK!

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie