Hoe Fitz-Jim het vertrouwen van Farioli won

Foto: Hoe Fitz-Jim het vertrouwen van Farioli won

De wereld van Kian Fitz-Jim ziet er weer een stuk rooskleuriger uit. De middenvelder van Ajax heeft zich vanuit een moeilijke positie terug geknokt naar een beter perspectief. Hij stond op de lijst om te vertrekken, maar bleef en oogst na het duel met Jagiellonia Bialystok veel lof.

Kian Fitz-Jim over zijn ontwikkeling bij Ajax

Met zijn eerste doelpunt in Ajax 1 drukte Fitz-Jim donderdagavond zijn stempel op de Europa League-wedstrijd tegen de Poolse kampioen. Maar de 21-jarige middenvelder viel ook op met veel balveroveringen, vuile meters en een diepgang, precies zoals zijn trainer graag ziet. “Ik heb prima gespeeld. Niet heel goed, maar ik zat goed in de wedstrijd”, bleef Fitz-Jim bescheiden op de persconferentie, in het bijzijn van SoccerNews. Daarna volgde een openhartig relaas over zijn worsteling van de afgelopen maanden.

Teleurstellende momenten heeft Fitz-Jim de afgelopen tijd genoeg gehad. Want nadat hij vervroegd terugkeerde van een verhuurperiode aan Excelsior speelde hij weinig bij Ajax. “Dat was heel lastig. Ik kwam terug met bepaalde verwachtingen, maar het is niet zo gelopen zoals ik wilde. Ik heb veel gesproken met mensen om mij heen en een mental coach. Die heeft me op de been gehouden. Ik ben nog jong en heb nog lang.”

Zijn toekomst leek echter buiten Amsterdam te liggen, want Fitz-Jim stond op de lijst van spelers die mochten vertrekken. Zelf hield hij al rekening met een transfer. “Ik heb een paar maanden geleden serieus gedacht om weg te gaan. Ik denk dat Ajax me op dat moment ook had laten gaan. Maar in het voetbal kan alles snel veranderen.” Langzaam maar zeker veroverde Fitz-Jim onder Francesco Farioli zijn plek bij Ajax. “Iedereen begon op nul bij een nieuwe trainer, maar er waren zoveel jongens dat ik erbuiten viel. In het begin heb ik veel linksbuiten gespeeld. Daarna meer op het middenveld. Het was afwachten, maar het ging steeds beter. Daarom koos ik ervoor om vol voor Ajax te gaan.”

Onderaan in de hiërarchie

Na Fitz-Jim gaf ook Farioli zijn lezing over de veranderde situatie van de middenvelder. Zijn analyse kwam aardig overeen met die van de speler zelf. “We hadden een grote selectie, waardoor het soms moeilijk was om iedereen evenveel tijd te geven. In de hiërarchie van middenvelders was Kian een van de laatste. We gebruikten hem op verschillende posities. Hij vulde de gaten in, klaagde nooit en deed zijn werk. Gedurende de voorbereiding kreeg hij meer minuten en liet hij zich zien. Hij werd een betrouwbare speler en is belangrijk geworden.”

Door niet op te geven en voor zijn plek te vechten, wist Fitz-Jim de mening van zijn trainer te veranderen. Farioli was niet te beroerd om hem een nieuwe kans te geven. “Ik ben een eerlijke coach en sta ervoor open om van mening te veranderen. Kian stond in het begin van de voorbereiding op de lijst om weg te gaan. Op de video’s zag ik interessante dingen, maar ik had meer twijfels dan zekerheden. Maar hij kreeg zijn kans en deed het goed. Hij heeft mijn mening veranderd.” Het resulteerde donderdag in een goede wedstrijd van Fitz-Jim, die zichzelf beloonde met een goal en een punt zette achter een moeilijke periode.

Verdient Fitz-Jim een vaste basisplek?

  • Ja
  • Nee
209+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

20:19
384+
‘Karim Benzema is de beste speler met wie ik ooit heb gespeeld, beter dan Modrić of Kroos’
19:47
2+
Openhartige Morata spreekt over depressie: “Beste om Spanje te verlaten”
19:30
10+
Dumfries meldt Inter-nieuwtje bij persconferentie Oranje
19:10
11+
“United-directie zou gearresteerd moeten worden”
18:49
27+
Hongaren op hun hoede voor Oranje: “Ze staan hoger dan Duitsland”
18:30
73+
‘Oud-Feyenoorder zorgt voor ruzie Mislintat bij Dortmund’
18:10
89+
‘Bliksemvertrek van AZ’er naar Europese grootmacht’
17:50
6+
Mazraoui weken uitgeschakeld, geen grote zorgen bij United
17:31
239+
‘Dít bedrag wil Ajax ontvangen voor populaire Hato’
17:12
9+
Juventus mysterieus over blessure Koopmeiners
17:00
61+
Hoofdbrekens voor Farioli: hoe lang valt Brobbey te handhaven als eerste spits?
16:47
41+
Bukayo Saka looft Oranje-speler: “Een topspeler”
16:34
344+
‘Dreun voor Thomas Beelen bij Feyenoord’
16:21
105+
PSV-aankoop: “Helaas gaat het qua speelminuten nu wat moeizaam”
16:05
80+
“Ik wilde eigenlijk niet weg bij Feyenoord”
15:52
289+
‘Verrassende spits in Oranje-basis deze interlandperiode’
15:39
223+
Moet kwakkelend Ajax op zoek naar een sjeik?
15:23
616+
‘Schandalige beslissing Priske bij Feyenoord’
15:06
217+
Opmerkelijk: ‘Kijkcijfermagneet’ al 38 dagen niet meer aan tafel bij VI
14:51
61+
Milambo schenkt klare wijn over ‘transfer’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie