Hoe gaat het met de voorbereiding van AZ?

Foto: Hoe gaat het met de voorbereiding van AZ?

AZ bereidt zich onder leiding van hoofdtrainer Maarten Martens met frisse moed voor op het nieuwe voetbalseizoen. De Alkmaarders zijn erop gebrand om, na het teleurstellende vorige seizoen, hoge ogen te gooien. Daarvoor moet de technische leiding echter nog wel een aantal stappen zetten.

Inside: alle veranderingen tijdens voorbereiding AZ

De club zit nog altijd met het afgelopen seizoen in haar maag. Voor het eerst sinds jaren eindigde Ajax buiten de top-3. Wetende dat de nummer 3-positie recht gaf op de voorronde van de Champions League, was het de ideale kans om iets neer te zetten. Mede vanwege een onevenwichtige selectie en het vertrek van Pascal Jansen zag AZ concurrent FC Twente echter beter presteren, waardoor het de Enschedeërs zijn die zich deze zomer op het hoogste niveau mogen bewijzen. Het levert FC Twente de komende weken bovendien miljoenen euro’s op.

Gedeeltelijk geeft de huidige situatie voordelen. Zo maakt Martens voor het eerst als hoofdtrainer een voorbereiding mee. Met een vierde plaats is AZ verzekerd van de groepsfase van de Europa League en dus hoeft de spelersgroep zich de komende weken uitsluitend voor te bereiden op een reeks oefenduels. Het geeft Martens de gelegenheid om aan zijn spelsysteem te werken en wat jeugdspelers in te passen, zodat hij zich volledig voorbereid en met een goed gevoel kan toeleven naar de eerste competitiewedstrijd van het seizoen.

Dat Martens een trainer is die de oefenduels wil gebruiken om spelers de kans te geven, liet hij onlangs al eens openlijk blijken. In een interview met ESPN gaf hij inkijk in zijn hoofd, waarbij hij aangaf dat hij het zeker aandurft om op sommige posities voor talenten te kiezen. “Er zijn een paar posities, waarvan ik denk dat ook jonge spelers die heel goed kunnen invullen. Als jonge jongens op een gegeven moment vertrouwen en perspectief krijgen, kunnen ze zoals wel vaker heel erg gaan verrassen. Daar zijn we in eerste instantie vooral benieuwd naar”, aldus Martens.

Versterkingen en vertrokken spelers

Evenals de meeste seizoenen, heeft AZ deze zomer afscheid moeten nemen van een aantal belangrijke spelers binnen de selectie. Het grootste gemis is dat van Vangelis Pavlidis. De Griekse aanvaller was afgelopen seizoen goed voor maar liefst 29 doelpunten, waarmee hij gedeeld topscorer was van de Eredivisie. Benfica toonde deze zomer interesse en besloot hem voor een miljoenenbedrag binnen te halen. Ook het vertrek van Yukinari Sugawara, Mathew Ryan en Dani de Wit zal AZ de komende maanden nog gaan voelen, al is er ruimte voor groei.

Martens maakte al snel duidelijk dat hij een directe opvolger wilde hebben voor Pavlidis, simpelweg omdat hij zoveel doelpunten leverde. De clubleiding koos voor Troy Parrott, die vorig seizoen voor Excelsior Rotterdam voetbalde en daarbij een uitstekende indruk achterliet. De opvolger van Sugawara had AZ met landgenoot Seiya Maikuma al een tijdlang in huis. Een aantal dagen geleden kwam daarnaast naar buiten dat Jeroen Zoet terugkeert naar Nederland en de vervanger is van Ryan. Het talent Rome-Jayden Owusu-Oduro wordt de eerste keeper.

Waar het in de lijn der verwachtingen ligt dat Riechedly Bazoer nog een andere werkgever gaat vinden, is het de hoop van AZ dat de overige selectiespelers wél in Alkmaar blijven voetballen. De technische staf probeert met het enthousiasme en duidelijke communicatie richting de spelers om hen te overtuigen van hun toekomst in de kaasstad, wetende dat het zo de grootste kans heeft om aankomend seizoen voor de bovenste posities op de ranglijst te gaan. Martens weet namelijk dat er wederom veel kansen zijn om iets moois neer te zetten.

Yukinari Sugawara blonk afgelopen seizoen namens AZ uit.

Oefenwedstrijden AZ geven vertrouwen

Hoewel AZ pas twee oefenduels achter haar naam heeft staan, is het vertrouwen in het team nu al zichtbaar. Het oefende tegen AEK Athene en Excelsior, waarin het respectievelijk met 6-0 en 8-0 won. Waar tegen de Grieken Ruben van Bommel, Lequincio Zeefuik, Zico Buurmeester, Sven Mijnans, Myron van Brederode en Denso Kasius scoorden, waren het tegen Excelsior Ibrahim Sadiq, Myron van Brederode, Peer Koopmeiners, Ernest Poku (2x), Lequincio Zeefuik (2x), Riechedly Bazoer die de gemaakte treffers op hun naam zetten.

De komende weken staan er nog vijf tegenstanders tegenover AZ, voordat het begint aan de eerste wedstrijd in de Eredivisie. Zaterdagmiddag speelt het allereerst tegen KV Kortrijk, gevolgd door een wedstrijd tegen Aris Thessaloniki. In de overige drie duels zijn Atalanta Bergamo, Le Havre AC en Stoke City FC de tegenstanders. Duidelijk is dat Martens met zijn staf kiest voor een combinatie van wedstrijden waarin hij zaken kan uitproberen en confrontaties met opponenten die in een Europese topcompetitie uitkomen. Zo kan hij met zijn team langzaam toegroeien naar een hoog niveau.

Zaterdag 20 juli om 14.00 uurAZ – KV Kortrijk
Woensdag 24 juli om 18.30 uurAZ – Aris Thessaloniki
Zaterdag 27 juli om 15.00 uurAZ – Atalanta Bergamo
Woensdag 31 juli om 19.00 uurAZ – Le Havre AC
Zaterdag 3 augustus om 15.00 uurStoke City FC – AZ
Het resterende oefenprogramma van AZ.

Het wordt voor Martens meer dan spannend. Niet alleen is het zijn eerste hele seizoen als hoofdtrainer en staat de druk er flink op, ook is het de vraag in hoeverre AZ kan omgaan met het gemis van Sugawara en Pavlidis. Veelal wordt de bijdrage van belangrijke spelers in het team pas écht zichtbaar wanneer ze zijn vertrokken. Martens zal vanaf het begin moeten leveren en een team moeten formeren dat aan de verwachtingen kan voldoen. De uitdaging in Alkmaar is groot, tegelijkertijd is het vertrouwen van de clubleiding in de trainer óók sterk aanwezig. En dat is voor Martens voorlopig het belangrijkste.

Kan AZ dit seizoen meestrijden voor de landstitel?

  • Ja, absoluut
  • Nee, ik verwacht het niet
394+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:45
212+
“In mijn ogen is hij nu de nummer één spits voor Oranje”
23:22
154+
Hartman ontbreekt op Champions League-lijst van Feyenoord
23:00
41+
KNVB denkt aan opvallende maatregel in amateurvoetbal tegen toenemend geweld
22:36
804+
‘Ajax gaat markt op na groot debacle’
22:12
13+
Hummels (35) gaat eerste buitenlandse avontuur aan
21:49
393+
Nieuw schandaal bij Ajax: ‘Erger dan Mislintat!’
21:27
43+
Ballon d’Or nomineert dertig kanshebbers: geen Messi en Ronaldo
21:06
347+
Sulemana geen Ajacied door missen deadline
20:46
15+
OFFICIEEL: AA Gent verlost Omgba en NAC van elkaar
20:23
73+
PSV komt met heugelijk contractnieuws
19:59
280+
Familie Veltman slaat terug: “Brengt spelers in gevaarlijke situatie”
19:35
702+
AD onthult nieuw detail in Sulemana-soap
19:12
119+
Ajax en AZ treffen spits van 100 miljoen in Europa League
18:52
69+
Ex-PSV’er genomineerd voor prestigieuze Kopa Trophy
18:26
109+
Vinícius Júnior: ‘WK 2030 moet niet naar Spanje komen, het is hier te racistisch’
18:06
120+
Quincy Promes heeft nieuwe club in Dubai ondanks celstraf
17:47
81+
Galatasaray wil kwakkelende Casemiro strikken
17:00
238+
In deze landen is de transfermarkt nog open: gaan Turken shoppen bij Ajax?
16:45
536+
‘Toch Eredivisie-terugkeer Depay’
16:30
127+
‘Heerenveen regelt winterse miljoenentransfer’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie