Hoe Owen Wijndal stiekem het basisteam van Ajax inwandelt

Foto: Hoe Owen Wijndal stiekem het basisteam van Ajax inwandelt

Owen Wijndal is in de voorbereiding op het nieuwe seizoen terug bij Ajax. De man die twee jaar geleden nog 10 miljoen euro kostte, was bijna alweer vergeten in Amsterdam. Onder Francesco Farioli hoopt hij echter vriend en vijand te verrassen door een basisplaats af te dwingen. En die kans is behoorlijk reëel.

Inside: Owen Wijndal maakt goede kans op basisplaats bij Ajax

Dacht men in de zomer van 2022 nog de ideale linksback in huis te hebben gehaald, een jaar later waren de meningen al geheel anders. Wijndal kwam terecht in een team dat onder Alfred Schreuder aan verandering onderhevig was. De oefenmeester nam het stokje over van Erik ten Hag en paste een iets andere speelwijze toe. De prestaties gingen achteruit en Wijndal was als speler van buitenaf de kop van jut. De linkervleugelverdediger oogde lang niet altijd scherp, verloor veel de bal en slaagde er verdedigend niet in om zijn mannetje te staan.

De teleurstelling was groot te noemen en aan het einde van de zomertransferperiode van vorig jaar, vertrok hij naar Royal Antwerp FC. Dat had voor een gedeelte te maken met Mark van Bommel en Marc Overmars, die als respectievelijk hoofdtrainer en technisch directeur het Nederlandse gehalte hoog maakte, maar ook met de situatie bij Ajax. In Amsterdam moest er met Maurice Steijn en Sven Mislintat een andere wind waaien en dat had een negatieve invloed op de rol van Wijndal. Sterker nog: beide mannen hadden geen vertrouwen meer in hem.

Steijn sprak het dan niet uit richting Wijndal, maar met het aantrekken van Gastón Ávila en Borna Sosa, en met Jorrel Hato en Anass Salah-Eddine als extra opties, wist hij hoe laat het was. Hij vertrok naar de Belgische competitie en kreeg daar wel de steun die hij nodig had. Met Van Bommel aan het roer kwam hij tot 20 competitiewedstrijden en 9 duels in de play-offs, waarin hij goed was voor 1 assist. Bovendien stond hij in alle Champions League-wedstrijden in het basisteam. Wijndal bewees daarin een betrouwbare linksback te kunnen zijn.

Farioli geeft Wijndal hoop

Voor Wijndal was het een goede reden geweest om een definitieve overstap naar Antwerp te maken, maar twee ontwikkelingen lijken hem hiervan tegen te hebben gehouden. Allereerst besloot Van Bommel na een periode van twee seizoenen een nieuwe uitdaging te zoeken, waardoor Wijndal maar moest afwachten of de nieuwe trainer het óók in hem zag zitten. Bovendien veranderde bij Ajax het een en ander: Alex Kroes haalde Farioli naar de Johan Cruijff ArenA, die alle spelers in de Amsterdamse selectie een nieuwe kans wil bieden.

Die pakt hij momenteel met beide handen aan. Dat vrijwel alle spelers voor de camera van diverse televisiezenders zeer positief over de nieuwe trainer praten, is nauwelijks verrassend te noemen. Het gebeurde een jaar geleden namelijk ook toen Steijn net de eindverantwoordelijke was. Naast het feit dat vernieuwing veelal zorgt voor enthousiasme en opgewekte gezichten, hoopt elke speler in de voorbereiding altijd dat hij een basisplaats kan afdwingen. Daarom zou hij wel dom zijn om in de media te stellen dat de nieuwe manier van trainen hem niet goed zou bevallen.

Farioli is op zijn beurt goed in het uitspreken van vertrouwen, waardoor bij diverse spelers frisse energie merkbaar is. Dat is zeker het geval bij Wijndal. In gesprek met Ziggo Sport ging hij onlangs in op zijn kansen op speeltijd. Wijndal gaf in het interview aan dat hij het gevoel heeft dat de hoofdtrainer hem ziet staan en hem graag in de spelersgroep houdt. “Het is nog moeilijk om dat in te schatten. Het liefst speel ik natuurlijk elke wedstrijd. De trainer is tot nu toe positief over me. Ik blijf mijn best doen en gas geven. Hoe het dan uiteindelijk uitpakt, zien we dan wel”, luidde de conclusie van Wijndal.

Owen Wijndal (Royal Antwerp FC
Owen Wijndal speelde vorig seizoen bij Royal Antwerp FC.

Concurrentiestrijd op linksback niet groot te noemen

In eerste instantie lijkt het onbegonnen werk te zijn. Wijndal is een voetballer die weinig krediet heeft bij de Amsterdamse supporters en heeft zich in zijn eerste seizoen bepaald niet van zijn beste kant laten zien. Tóch, als we de huidige situatie bij Ajax onder de loep nemen, is het zeer reëel dat hij aan het begin van de competitie alsnog in het basisteam terechtkomt. Wie namelijk de huidige concurrentie van Wijndal eruit pakt en deze afzet tegen zijn kwaliteiten en ervaring, ziet dat hij een van de weinigen is die écht in aanmerking komt voor een basisplaats.

Hato stond de voorbije oefenwedstrijden een aantal keer op de linksbackpositie, maar dat lijkt noodgedwongen te zijn. Als centrale verdediger dwong hij vorig seizoen namelijk zijn plek af. Borna Sosa, Ávila en Youri Baas zijn de andere opties. Duidelijk is dat Ajax Sosa liever kwijt dan rijk is. Datzelfde geldt voor Ávila, alleen door de blessure van de Argentijn blijft hij voorlopig onder contract staan. Voor Baas lijkt een basisplaats in de hoofdmacht van Ajax nog te vroeg te komen. Tot slot kan Devyne Rensch ook linksback staan, maar zijn voorkeur gaat uit naar rechts.

Normaliter zou het betekenen dat Ajax de transfermarkt opgaat voor een versterking. De huidige financiën laten dat echter niet toe en de voorkeur gaat uit naar aankopen op andere plekken. En dus onderzoekt Farioli serieus of Wijndal aan de linkerkant van de defensie zijn plek kan bemachtigen. Tegen Rangers FC kreeg hij een kans in het basisteam en in dat duel maakte hij een sterke indruk. Wijndal, die nog tot medio 2027 vastligt, hoopt daarom onder Farioli stilletjes in de basis te wandelen. Als het aan Wijndal ligt, is hij er klaar voor. En die overtuiging wil hij in het veld meenemen.

Gaat Wijndal bij Ajax slagen?

  • Ja, ik verwacht het wel
  • Nee, ik denk het niet
1323+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie