Nederland pakt ondanks gênante vertoning punt tegen Hongarije

Nederland heeft ternauwernood een punt overgehouden aan een niet al te beste wedstrijd tegen Hongarije. In de Puskás Aréna in Budapest kwam de thuisploeg voor rust met 1-0 voor dankzij Roland Sallai. Oranje probeerde met man en macht de gelijkmaker op het scorebord te krijgen, maar dat lukte niet. Door een rode kaart voor Virgil van Dijk kwam het Nederlands elftal met tien man te staan. In de slotfase redde Denzel Dumfries de meubelen voor bondscoach Ronald Koeman met een kopbal.

Nederland eert Johan Neeskens, Koeman start met sterke basis

In de Nations League was het Nederlands elftal toe aan de derde wedstrijd in Groep 3 van League A. Na de winst tegen Bosnië en Herzegovina, gevolgd door het gelijkspel tegen Duitsland, was nu Hongarije de opponent. De Puskás Aréna in Budapest was het decor voor een Oranje-wedstrijd die in het teken stond van het herdenken van Johan Neeskens. De oud-international overleed eerder in de week op 73-jarige leeftijd, het team van bondscoach Ronald Koeman speelde daarom met rouwbanden.

Koeman startte met Quinten Timber in de basis op het middenveld. De Feyenoorder kon zo zijn eerste start voor Nederland bijschrijven. Voor de rest koos de oefenmeester voor de vaker geselecteerde namen. Micky van de Ven was de linksback van dienst bij afwezigheid van de geblesseerde Nathan Aké. In de spits kreeg Joshua Zirkzee de voorkeur boven Brian Brobbey.

Oranje heeft de bal, Hongarije de kansen

Waar Nederland vooral het balbezit had in de eerste minuten, waren de Hongaren geconcentreerd en gedisciplineerd. Het harde spel van de Hongaarse ploeg leidde tot veel overtredingen en onderbrekingen. De eerste grote kans was er wel voor de thuisploeg; Roland Sallai schoot op de paal na een cornervariant. Na een klein half uur deed ook Oranje wat. Aanvoerder Virgil van Dijk speelde Tijjani Reijnders in, waarna de middenvelder van AC Milan doelman Dénes Dibusz op zijn weg vond.

Timber schoot vervolgens net langs het Hongaarse doel. Even na het half uur was de eerste treffer een feit. Hongarije kwam in haar eigen hoofdstad op voorsprong, nadat Sallai een perfecte voorzet van Zsolt Nagy binnen tikte. Reijnders was door balverlies de gebeten hond.

Een foutief genomen doeltrap van Hongarije bezorgde het Nederlands elftal een indirecte vrije trap in het strafschopgebied van de Hongaren. Uiteindelijk was het Cody Gakpo die schoot, maar de bal kwam niet voorbij Dibusz. In het vervolg van de eerste helft gebeurde er weinig tot niets. Met een 1-0 ruststand gingen beide teams richting de theepauze, er was werk aan de winkel voor Koeman.

Aanvoerder Van Dijk zorgt met rode kaart voor benarde situatie Nederland

Kort na de rust kwam er via een voorzet van Denzel Dumfries gevaar, maar de rechtsback kon geen ploeggenoot vinden. Dibusz wist de gelijkmaker te voorkomen, door een door Stefan de Vrij verlengde vrije trap van Gakpo buiten zijn doel te werken. Even later zette Ryan Gravenberch met een sublieme steekpass Reijnders alleen voor de keeper, maar die had op zijn beurt te weinig controle over de bal.

Bij een volgende vrije trap vanaf links was het recept hetzelfde als tien minuten eerder: Gakpo draaide in, De Vrij kopte. Deze keer verdween de bal over het Hongaarse doel. Vervolgens was het weer tijd voor een kans van Reijnders. De middenvelder kapte zijn tegenstander uit, maar schoot met zijn linkervoet voorlangs.

Een kwartier voor tijd kwam Koeman met wissels. Timber, Zirkzee en De Vrij verlieten het veld voor Brian Brobbey, Donyell Malen en Guus Til. De Ajax-spits kreeg meteen een grote kans, maar kopte de voorzet van Gakpo niet binnen. Aanvoerder Van Dijk maakte het demasqué voor Nederland nog groter. In de 77ste minuut pakte hij geel voor protesteren, twee minuten later moest de Liverpool-verdediger met rood van het veld. Zijn overtreding op Kevin Csoboth was goed voor een tweede geel.

Reserve-aanvoerder Dumfries doet het

Met tien man moest Oranje verder, waarna nog steeds vol de aanval werd gezocht. Uiteindelijk kwam er alsnog de gelijkmaker. Gakpo kreeg zijn dikverdiende assist bijgeschreven, want deze keer werd zijn vrije trap wel raak gekopt. Dumfries had niet alleen de aanvoerdersband gekregen van Van Dijk, hij nam ook de rol van kopper over. De rechtsback van Inter zorgde voor de 1-1.

Koeman maakte zijn intenties duidelijk door Gakpo naar de kant te halen en Jorrel Hato in te brengen. De Hongaren gingen nog op zoek naar de zege, maar zover kwam het niet. Nederland staat door dit gelijkspel op vijf punten na drie wedstrijden, aankomende maandag volgt het uitduel in en tegen Duitsland.

Kijk jij naar de Nations League-wedstrijden van Oranje?