Hoofdbrekens voor Farioli: hoe lang valt Brobbey te handhaven als eerste spits?

Foto: Hoofdbrekens voor Farioli: hoe lang valt Brobbey te handhaven als eerste spits?

“Tutututu, Woutje Weghorst! Tutututu, Woutje Weghorst!” Het Ajax-publiek in de Johan Cruijff ArenA ontploft tijdens de apotheose tegen FC Groningen. Aanwinst Weghorst maakt zijn eerste treffer voor Ajax en kiest er een geweldig moment voor. In blessuretijd bezorgt hij zijn nieuwe club drie punten. Het staat in schril contrast met de worstelende Brian Brobbey, die een dergelijk gloriemoment al tijden niet meer meemaakte. Trainer Francesco Farioli sprak recent nog het vertrouwen uit in Brobbey, maar voor hoe lang nog? Met ook nog Chuba Akpom in de gelederen is het dringen om de spitspositie bij Ajax.

Brian Brobbey heeft het lastig in de spits bij Ajax, Wout Weghorst hijgt in de nek

Beleidsbepalers Alex Kroes en Marijn Beuker maakten deze zomer de balans op van de selectie van het dolende Ajax. Ze zagen vele zwakke plekken, maar de spitspositie was er vermoedelijk niet één van. De rollen waren kristalhelder: Brobbey was duidelijk de eerste keuze als nummer negen, terwijl Akpom zijn taak als pinchhitter prima invulde. De hardwerkende Engelsman had zijn waarde als invaller en piepte niet ondanks het geringe aantal speelminuten. Niks aan de hand zou je zeggen, maar sinds 29 augustus werd de strijd in de spits nieuw leven ingeblazen, en hoe!

Niet twee maar drie centrumspitsen in Amsterdam

Het was de dag dat Weghorst werd gepresenteerd als nieuwe aanwinst. Kroes en co vonden dat de ploeg een speler met dergelijke winnaarsmentaliteit goed kon gebruiken. Dat het een complexe situatie zou opleveren met drie spitsen die strijden om één plek, leek de directeur weinig te deren. “Wout is doelpunten en hij laat zien hoe je als sportman in het leven moet staan”, zei Kroes destijds over de komst van Weghorst op de website van Ajax. “De spitsen zullen moeten knokken en de beste speelt. Dat is topsportcultuur. Onze technische staf vraagt veel van de aanvallers dus ze kunnen door wisselen. Als je kijkt naar de komende periode; we spelen veel wedstrijden en er zal gepuzzeld worden. Ik maak me geen zorgen over die plek. Onze trainer heeft het eigen recht om de opstelling te bepalen.”

Wout Weghorst na zijn belangrijke goal tegen FC Groningen.

Bij het bepalen van de opstelling kiest Farioli vooralsnog voor Brobbey als eerste spits. De Italiaan, die overbelasting wil overkomen en veel afgaat op data, is uiterst voorzichtig met zijn spelers en dus ook met Brobbey. Vooral in de aanval en op het middenveld rouleert de oefenmeester veel. Hij wilt niet teveel naar de korte termijn kijken, en ook nog een fitte ploeg hebben in het voorjaar als de prijzen verdeeld worden. Farioli verwacht veel van zijn spelers: met een hoge intensiteit worden zowel trainingen als wedstrijden beleefd. Voor de aanvallers geldt dat zowel in het druk zetten als meeverdedigen. Een geheel andere wereld dan waar de Ajacieden vorig seizoen in leefden.

Brobbey ontevreden én uit vorm

Het zorgt ervoor dat Brobbey telkens vroegtijdig naar de kant wordt gehaald. Vaak rond het verstrijken van het uur moet de 22-jarige Amsterdammer plaatsmaken, iets waar hij zelf niet al te blij mee is. Zo maakte hij dit seizoen nog geen enkele keer de negentig minuten vol. “Dat is ook niet leuk, toch? Als je ook nog niet gescoord hebt, is het helemáál niet leuk. Ik hoop dat ik binnenkort wel iets langer mag spelen. Of ik nog energie over heb op zo’n moment? Na 55 minuten heb ik wel energie over, ja”, stelt hij. “De laatste vijftien minuten worden de ruimtes altijd groter, dan wil je het liefst nog op het veld staan, begrijp je? Dat is wel eens moeilijk” deed de Oranje-international deze interlandperiode uit de doeken in gesprek met Voetbal International.

Zo heeft Brobbey het lastig dat hij vermoedelijk nog maar weinig volledige wedstrijden kan gaan spelen. Als Weghorst niet klaarstaat voor een invalbeurt is het wel Akpom die in de ploeg kan komen. Het knaagt aan de hoofdstedeling, die ook al worstelt met zijn vorm. In elf duels dit seizoen kwam hij slechts één keer tot scoren. De onrust voor het doel, waardoor hij grote kansen om zeep helpt, blijft opvallend en zeker niet voor het eerst levert dat veel kritiek op. Zijn grootste criticaster, Marco van Basten, ging deze week weer eens los. “Hij is niet een ‘coole afmaker’, daarin is hij niet goed. Hij werkt hard en is een goed aanspeelpunt, maar geen geraffineerde jongen en ook geen slimme voetballer. Hij heeft met alles en iedereen ruzie en is altijd in duel. Altijd duwen en trekken en dat is niet slim”, klonk de analist kritisch bij Rondo. “Het zou ook een kracht moeten zijn dat hij technisch goed en slim is. Dat moet je als spits hebben, maar dat is ver te zoeken bij hem. De opleiding van Ajax is aanspreekbaar hiervoor, want wat hebben ze in godsnaam met die jongen uitgespookt in al die jaren? Hij is sterk en explosief, maar technisch is hij ondermaats.”

Marco van Basten was wéér kritisch op Brian Brobbey.

Luxe positie voor managende Farioli

Van Basten sprak tot slot zijn voorkeur voor Weghorst uit. “Weghorst heeft het aan de bal makkelijker. Ik zit hier niet om Brobbey af te keuren, maar als je ziet wat Weghorst doet als hij erin komt… hij maakt een doelpunt en geeft een assist (tegen FC Groningen).” Voor Farioli is het zaak om de kikkers in de kruiwagen te houden. Ajax heeft het zichzelf op de hals gehaald dat er straks drie ontevreden spitsen rondlopen. Brobbey is niet te spreken over het feit dat hij telkens naar de kant wordt gehaald, terwijl Weghorst aast op een basisplaats maar steeds twintig of dertig minuten mag spelen. Akpom is gedegradeerd tot derde spits, al ziet Farioli voor hem mogelijk ook een rol vanaf de zijkant. Het is de vraag of hij zijn kwaliteiten als doelpuntenmaker daar voldoende kan tonen.

Farioli en Ajax zullen over de situatie echter niet klagen. Als een van de drie spitsen wegvalt is de positie nog steeds uitstekend bezet. Het is de verwachting dat Brobbey voor de langere termijn de eerste keuze in de punt van de aanval blijft. Hij heeft de meeste potentie van het drietal en vertegenwoordigd daarnaast de grootste waarde. Volgens Transfermarkt bedraagt die momenteel zo’n 35 miljoen en dat lijkt alleen maar meer te gaan worden. Met supersub Weghorst achter de hand heeft Farioli een extra wapen, die de verdedigers van de al vermoeide tegenstanders een zware kluif geeft. Met de bomvolle speelkalender zal de roulerende trainer de Tukker zeker nog voldoende mogelijkheden geven om het vanaf de aftrap te laten zien. Dat de entree van Weghorst iets doet met het team én het publiek staat in ieder geval als een paal boven water.

Wie zou jij opstellen?

  • Brobbey
  • Weghorst
  • Akpom
46+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

18:49
4+
Hongaren op hun hoede voor Oranje: “Ze staan hoger dan Duitsland”
18:30
30+
‘Oud-Feyenoorder zorgt voor ruzie Mislintat bij Dortmund’
18:10
37+
‘Bliksemvertrek van AZ’er naar Europese grootmacht’
17:50
4+
Mazraoui weken uitgeschakeld, geen grote zorgen bij United
17:31
152+
‘Dít bedrag wil Ajax ontvangen voor populaire Hato’
17:12
8+
Juventus mysterieus over blessure Koopmeiners
17:00
46+
Hoofdbrekens voor Farioli: hoe lang valt Brobbey te handhaven als eerste spits?
16:47
26+
Bukayo Saka looft Oranje-speler: “Een topspeler”
16:34
164+
‘Dreun voor Thomas Beelen bij Feyenoord’
16:21
83+
PSV-aankoop: “Helaas gaat het qua speelminuten nu wat moeizaam”
16:05
64+
“Ik wilde eigenlijk niet weg bij Feyenoord”
15:52
193+
‘Verrassende spits in Oranje-basis deze interlandperiode’
15:39
188+
Moet kwakkelend Ajax op zoek naar een sjeik?
15:23
468+
‘Schandalige beslissing Priske bij Feyenoord’
15:06
170+
Opmerkelijk: ‘Kijkcijfermagneet’ al 38 dagen niet meer aan tafel bij VI
14:51
47+
Milambo schenkt klare wijn over ‘transfer’
14:36
1058+
Verbazing over gigantische salarissen Eredivisie-scheidsrechters
14:21
81+
Priske out? ‘Zou geslachtofferd kunnen worden’
14:04
519+
‘Hwang-nachtmerrie dreigt voor Feyenoord’
13:50
96+
‘Slot zet in op hereniging met Feyenoord-lieveling’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie