Hoofdpijndossier Ajax: oplossing keeperskwestie ingewikkeld

Foto: Hoofdpijndossier Ajax: oplossing keeperskwestie ingewikkeld

De slotfase van de zomertransferperiode is aangebroken, wat betekent dat de telefoon van Alex Kroes roodgloeiend staat. De technisch directeur houdt zich onder meer bezig met de keeperskwestie, want hoe gaat de samenstelling eruit zien? Hoewel Andries Noppert een goede kans maakt om zijn carrière bij Ajax een vervolg te geven, is voorlopig niets zeker.

Inside: Farioli zet keepersstrijd bij Ajax op haar kop

Met de komst van Francesco Farioli leek er in de selectie van Ajax veel te veranderen, maar het was niet de verwachting dat hij de keeperssituatie overhoop zou halen. Maurice Steijn en John van ‘t Schip gaven vorig seizoen het vertrouwen aan Diant Ramaj, waarna de Duitser uitgroeide tot een van de lichtpuntjes van het voetbaljaar. Het was daarom logisch dat ook Farioli voor de talentvolle doelverdediger zou kiezen, om zo verder te bouwen op het werk van de vorige trainers. Niets was echter minder waar: de Italiaan schoof de veertigjarige Remko Pasveer naar voren.

In eerste instantie was het een vreemde keuze. Het was deze zomer de vraag of Pasveer, gezien zijn leeftijd, überhaupt nog in het profvoetbal actief zou blijven en hij moest nu opeens de leiding nemen in de achterhoede. In de voorbije wedstrijden snoerde Pasveer de critici echter de mond met geweldige reddingen. Farioli kiest vooral voor de Nederlander vanwege zijn coaching die hij achterin verricht. Wie namelijk een jonge verdediging heeft waarin nauwelijks onderling wordt gesproken, dient een doelverdediger onder de lat te hebben staan die daarvoor wél kan zorgen.

In de penaltyserie tegen Panathinaikos bouwde hij extra krediet op door van de zeventien strafschoppen maar liefst vijfmaal de bal tegen te houden. Het zorgt ervoor dat Diant Ramaj en Jay Gorter hun uitzicht op speeltijd kleiner zien worden en hun zaakwaarnemers inmiddels hebben ingeschakeld om op zoek te gaan naar een nieuwe werkgever. Voor Ajax en Kroes brengt de onrust in keepersland een hoop extra werk met zich mee. Tegelijkertijd ziet de technisch directeur het als een manier om aan het einde van de transferperiode alsnog tot de gewenste versterkingen te komen.

Verkoop Ramaj belangrijk in Amsterdam

Het liefst wil Ajax Ramaj niet kwijt. Dat hij vorig seizoen zoveel vertrouwen kreeg van zijn trainers, heeft alles te maken met zijn kwaliteiten. De Duitse keeper heeft bovendien het profiel dat goed bij Farioli past. Ramaj is voetballend zeer sterk, durft van zijn doel af te verdedigen en keept flamboyant. Ervaring is momenteel echter té belangrijk in Amsterdam om Pasveer van het doel af te halen en dat betekent dat Ramaj genoegen zou moeten nemen met een rol van tweede keeper. Dat weigert Ramaj, overtuigd dat hij zich vorig voetbaljaar voldoende heeft bewezen.

Inmiddels is het in de Johan Cruijff ArenA duidelijk dat het vertrek van Ramaj ook voor oplossingen kan zorgen. Zijn goede optredens van afgelopen jaar resulteren namelijk in veel interesse van buitenlandse clubs. Hoewel nog altijd geen partij concreet is geworden, weet Ajax dat het de keeper voor een serieus bedrag kan verkopen. Het zou voor ruimte in de begroting zorgen om onder meer Wout Weghorst naar de hoofdstad te halen. Met Gorter heeft het vervolgens een uitstekende doelman die het ontstane gat kan opvullen.

Diant Ramaj wil Ajax na een jaar al verlaten.

Interesse in ruildeal Noppert

Ook het aanblijven van Gorter is echter niet zeker. Hij maakt alweer jarenlang onderdeel uit van de selectie van Ajax, met de huurperiode bij Aberdeen FC als tussenpauze. Gorter was meermaals dichtbij een basisplaats in de hoofdmacht, maar zag telkens de concurrentie voor hem komen. Het vertrouwen in een toekomst bij Ajax is daarom enigszins verdwenen en gezien zijn leeftijd (24 jaar oud) is het voor hem belangrijk dat hij speelminuten gaat opdoen. Volgens Voetbal International denkt Ajax aan een ruildeal met sc Heerenveen, waar Andries Noppert onder contract staat. Gorter weigert echter (voorlopig).

De komst van Noppert is daarmee niet uit beeld. Hij kreeg bij het brede publiek bekendheid vanwege zijn deelname aan het wereldkampioenschap in Qatar. Voormalig bondscoach Louis van Gaal haalde hem bij de selectie en besloot hem in het basisteam te zetten. In de duels maakte Noppert een uitstekende indruk en de wereld leek aan zijn voeten te liggen. In de winter van 2023 ontstonden geruchten dat Ajax hem wilde aantrekken, maar zover kwam het niet. De Amsterdammers willen hem nu alsnog halen, maar dan een jaar op huurbasis. De Friezen willen hem alleen bij een vervanger laten gaan.

Lafont als tweede optie

Aangezien het kort dag is, richt Ajax niet al haar pijlen op Noppert. Volgens Franse media heeft het ook geïnformeerd bij FC Nantes. De 25-jarige Alban Lafont staat daar al jaren onder contract, nadat hij eerder bij Toulouse en Fiorentina speelde. Met zijn ervaring en 1.93 meter lengte verwacht Ajax met hem een uitstekende reservedoelman in huis te kunnen halen. Zélf heeft hij aan het einde van vorig seizoen aangegeven dat hij het tijd vond voor een nieuwe stap in zijn loopbaan. Ajax kan voor hem kortom interessant zijn: de club wil hem huren met een optie tot koop.

Pasveer is kortom voorlopig zeker van zijn basisplaats, Ramaj vertrekt zo goed als zeker, Gorter staat open voor een overstap en Ajax ziet in Noppert en Lafont twee doelmannen die de rol van tweede keeper kunnen innemen. Kroes is tot aan de transferdeadline dan ook aan het schaken met meerdere scenario’s. De Nederlandse recordkampioen wil minimaal twee sluitposten hebben die een hoog niveau hebben. Pasveer is daar een van en daar moet nog een naam bij komen. Voor te weten wie dat gaat zijn, moeten we nog anderhalve week wachten.

Welke keeper is beter?

  • Noppert
  • Gorter
182+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

19:44
3+
Ten Hag heeft heldere boodschap voor Ronaldo
19:42
0+
Voorbeschouwing PSV – NEC: koploper uit op revanche
19:26
137+
Politiestakingsleider verklaart keuze voor Ajax-duels
19:10
53+
Gefrustreerde Veerman sprak met Bosz
18:49
16+
Voorbeschouwing FC Groningen – Feyenoord: Wat kan Feyenoord na periode van rust?
18:40
45+
‘Frenkie de Jong krijgt ultimatum’
18:31
121+
‘Xavi Simons volgend jaar bij nachtmerrieclub’
18:22
417+
‘Memphis krijgt na één dag al bizar nieuws’
18:00
44+
‘Koeman schrijft Oranje-international af’
17:58
33+
Reijnders maakt zich populair in Argentinië met bijzonder shirt
17:47
239+
‘Redder van Ajax is bekend’
17:12
259+
‘Idioot verpest Eredivisie-seizoen Ajax’
17:00
127+
Ajax smacht naar kwaliteiten van supertalent Faberski
16:53
12+
Volgende WK’s zijn óók te zien bij de NOS
15:47
74+
‘Alexander-Arnold kan hattrick scoren als Arne Slot dit doet’
15:23
45+
Ex-PSV’er strijkt neer bij laagvlieger in La Liga
15:04
119+
Racistische Tottenham Hotspur-middenvelder aangeklaagd door Engelse bond
14:45
9+
Huwelijk tussen Mikel Arteta en Arsenal mag nog langer duren
14:29
70+
Donny van de Beek over Manchester United verleden: ‘Goede dingen geleerd’
14:00
177+
Koning Kuijt ziet in verte al uitgang
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie