Ibrahim Osman is Yankuba Minteh nu al voorbij

Foto: Ibrahim Osman is Yankuba Minteh nu al voorbij

Feyenoord heeft ook voor het seizoen 2024-2025 weer een gehuurde buitenspeler met Ibrahim Osman. Dennis te Kloese legde de linksbuiten gratis vast voor een jaar van Brighton & Hove Albion. Vorig jaar was met Yankuba Minteh een succesvolle buitenspeler te bewonderen in De Kuip. Beide spelers hebben veel overeenkomsten en de statistieken beloven veel. Hoe goed gaat Osman in de voetsporen treden van Minteh?

Analyse van nieuwe Feyenoorder Ibrahim Osman en vergelijking met Yankuba Minteh

Feyenoord slaagde er niet in om die ene buitenspeler vast te leggen. De nieuwe Deense trainer Brian Priske wilde net als zijn voorganger Arne Slot een topaankoop voor rechts- of linksbuiten. Die toegevoegde waarde op de vleugels bleef uit. Wel haalde Te Kloese in het begin van de transferwindow Anis Hadj Moussa voor op rechtsbuiten. De 22-jarige Algerijn blonk uit bij Vitesse en werd voor 3,5 miljoen euro gekocht van Patro Eisden. Hadj Moussa krijgt de tijd om te wennen in De Kuip en wordt niet gezien als die ene aankoop.

Osman kan zo ook niet gezien worden. Waar Te Kloese eerder zijn band met Newcastle United warm hield door Minteh te huren koos hij er nu voor om Osman te huren van Brighton & Hove Albion. Hij had met de recordverkoop van Mats Wieffer (32 miljoen, dat kan oplopen tot 35 miljoen) net uitstekende zaken gedaan met die club en zij zochten nog een club om hun vers gekochte buitenspeler onder te brengen. Brighton had toevallig ook net Minteh gekocht van Newcastle United voor 35 miljoen.

Ibrahim Osman bij zijn presentatie bij Feyenoord.

Ibrahim Osman wordt voor een jaar gehuurd van Brighton

Zo werd half augustus Ibrahim Osman gepresenteerd als nieuwe buitenspeler van Feyenoord. Een buitenkansje voor Te Kloese die met de Ghanese linksbuiten alvast een back-up heeft mocht die grote buitenspeler-aankoop uitblijven. De nieuwe Feyenoorder kost niks en kan alleen maar meevallen. Dezelfde gedachte had de Feyenoord-directeur een zomer geleden en toen pakte dat heel goed uit met Minteh.

Osman (19) werd geboren in Accra en is pas anderhalf jaar in Europa. De buitenspeler werd opgespoord door het beroemde scoutingsapparaat van FC Nordsjaelland. De club die in Denemarken uitkomt op het hoogste niveau, de Superligaen, is sinds een paar jaar eigenaar van het Ghanese Right to Dream Academy. Daar kwam Osman vandaan, maar ook bijvoorbeeld de door Ajax zo begeerde Kamaldeen Sulemana, Mohammed Kudus, en de deze zomer door PSV aangetrokken Adama Nagalo. Minteh kwam oorspronkelijk ook via Denemarken in Europa, hij werd gescout door Odense BK.

Osman breekt door bij Nordsjaelland in 2023-2024

Osman maakte zijn debuut tegen dat Odense, eind februari van vorig jaar. In de vorige zomer tekende hij zijn eerste profcontract bij Nordsjaelland. Het seizoen daarop brak de linksbuiten door en kwam hij in de Superliga tot ruim 2.000 minuten verspreid over 29 duels. Daarin scoorde hij 6 keer en gaf hij 7 assists. In de Conference League (groepsfase en voorronde) kwam hij tot 10 wedstrijden, 2 doelpunten en 1 assist.

De statistieken en de positie van Ibrahim Osman in de Deense Superliga vorig seizoen.

Doorbraakjaar levert geweldige statistieken op voor Osman

Het jaar van zijn doorbraak zorgde ervoor dat Osman hele mooi cijfers kon overleggen. De buitenspeler zorgt met zijn dribbels voor constant gevaar en is heel vaak in de zestien van de tegenstander te vinden. Hij kwam tot liefst 230 balcontacten daar en daarmee was hij de beste van de Deense Superliga. Met 69 geslaagde dribbels kwam hij tot de tweede plaats en ook met doelpogingen (72) en expected goals (8.0) noteerde hij zichzelf hoog in de Deense statistiekenlijstjes. Zijn aantal goals en assists bleef daarbij wat achter.

Osman is een echte dribbelaar en daarmee nestelt hij zich in het rijtje van de Afrikaanse dribbelwonders van de Superliga. Van de laatste vijf jaar komt hij met 7,7 dribbels gemiddeld per 90 minuten tot de derde plaats. Sulemana (9,0) zette de meeste dribbels in, Simon Adringa (inmiddels ook speler van Brighton) bleef Osman net voor.

Ibrahim Osman was gemiddeld een echte dribbelaar in de Superliga, nog iets meer dan Yankuba Minteh. De door Ajax misgelopen Kamaldeen Sulemana zette per wedstrijd de meeste dribbels in.

Vergelijking Osman 2023-2024 en Minteh 2022-2023

Osman hield wel Minteh onder zich met 0,3 dribbels per wedstrijd meer. Daarmee doemt een interessante vergelijking op. Osman en Minteh schelen ongeveer een jaar en het doorbraakjaar van Minteh in Denemarken was een jaartje eerder dan die van Osman. Minteh werd na zijn succesvolle Deense jaar opgepikt door Newcastle United (8 miljoen) en bij Feyenoord gestald. Minteh speelde bij Odense weliswaar 800 minuten minder dan Osman bij Nordsjaelland, maar de statstieken gaan over gemiddelden per 90 minuten.

En dan zien we dat Osman over het algemeen betere statistieken kan overleggen dan Minteh toen hij bij Feyenoord binnenkwam. De Ghanese linksbuiten is vooral aanvallend een stuk beter. Dat uit zich in een hogere expected goals, meer schoten en veel meer aanrakingen in het strafschopgebied. Ook creëert hij meer kansen dan de Gambiaanse rechtsbuiten.

Daarbij moet worden gezegd dat Nordsjaelland vorig seizoen lang meedeed om de titel en een aanvallender ingestelde ploeg had dan het Odense van 2022-2023. Dat zie je ook terug in de verdedigende statistieken, waar Minteh over het algemeen beter op scoort. Wat daarbij dan wel weer heel opvallend is dat Osman een heel stuk beter in de duels is en veel meer overtredingen mee krijgt.

De vergelijking op statistieken tussen Ibrahim Osman en Yankuba Minteh.

Osman komt beter binnen bij Feyenoord dan Minteh

Priske wil met Feyenoord ook aanvallend en dominant spelen en dus past Osman daar heel goed in. Als we de statistieken doornemen zien we dat de Ghanees op verdedigend aspect nog wel veel werk moet verrichten. Maar als we kijken naar hoe hij bij Feyenoord binnenkomt en hoe Minteh De Kuip betrad dan is Osman zijn contractgenoot (allebei bij Brighton onder contract) nu al voorbij.

Wellicht had Minteh daarom ook wat aanpassingsproblemen in Rotterdam. De Gambiaan was in de eerste seizoenshelft vaak invaller en kon met zijn snelheid wat extra’s brengen. Osman zal in eerste instantie dezelfde functie vervullen, maar zou zich misschien sneller dan Minteh in de basis kunnen werken. En dan kan een back-up en huurspeler zo maar uitgroeien tot sterke kracht die erg kan verrassen dit seizoen. Of ja, zo’n grote verrassing zal het, kijkende naar de bovengenoemde statistieken, dan ook niet zijn. Misschien was het halen van Osman toch niet zo’n gekke deal van Te Kloese.

Voor wie zou jij gaan?

  • Minteh van vorige zomer
  • Osman van deze zomer
592+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

12:18
0+
Genee over VI-gast: “Hij is inmiddels op de zwarte lijst gekomen”
12:10
3+
Van der Gijp vreest rampscenario voor Memphis in Brazilië
11:57
90+
PSV snoept Ajax toptransfer af
11:45
17+
Dit is hoe schorsingen werken in nieuwe opzet Champions League
11:22
162+
Vermoedelijke opstelling PSV: ‘Bosz neemt Noa Lang-besluit’
11:15
36+
Ajax strikt Real Madrid Legends voor 125-jarig jubileum
11:00
158+
PSV wil eerste slag slaan bij ‘dame’
10:50
12+
Cambuur wéér doelpuntloos: “Moet geilheid in de ploeg komen”
10:40
146+
‘PSV-exit voor Noa Lang’
10:30
143+
Dit bedrag kunnen PSV en Feyenoord in de Champions League verdienen
10:25
26+
Slot kijkt uit naar duel met AC Milan: “Reken er niet op dat hij start”
10:10
129+
Op welke zender kijk je Juventus – PSV?
10:00
150+
Ajax, Feyenoord en AZ scouten Portugees supertalent
09:50
20+
Schitterende beelden: PSV klaar voor Champions League
09:40
190+
‘Supertransfer voor Jerdy Schouten’
09:24
322+
‘PSV verrast met enorme stunttransfer’
09:10
172+
Van Basten luidt Eredivisie-noodklok: “Zelfs bij een club als Go Ahead…”
08:55
38+
Transferadvies voor Bakayoko: “Zó veel wapens, maar…”
08:40
71+
‘Koeman-nachtmerrie voor Oranje-international’
08:25
356+
‘Feyenoord-leiding staat voor Priske-ingreep’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie