Liever Marokko dan Nederland voor Ilias Haddad: “Het is hier geen Mickey Mouse-competitie”

Foto: Liever Marokko dan Nederland voor Ilias Haddad: “Het is hier geen Mickey Mouse-competitie”

Na zijn vertrek bij FC Dordrecht in 2015 lazen we in Nederlandse media nog maar weinig over Ilias Haddad. En dat is eigenlijk best vreemd. De centrale verdediger behaalde na zijn vertrek naar Marokko de grootste successen uit zijn carrière. “Mensen in Nederland beseffen niet hoe groot voetbal hier is”, vertelt hij in een uitgebreid interview met SoccerNews.

Ilias Haddad vertelt uitgebreid over zijn voetbalcarrière in Marokko

Dat Marokko een groot voetballand is, zal je niet verbazen. Maar hoe groot dat voetballand is, vertelt Ilias Haddad maar al te graag. De voormalig speler van FC Dordrecht vertrok in 2015 naar het Noord-Afrikaanse land en heeft daar geen seconde spijt van. “De beleving hier is anders dan in Nederland. Voetbal leeft echt. Na bijna tien jaar ben ik nog altijd tevreden over het niveau. Het is hier geen Mickey Mouse-competitie”, vertelt de verdediger.

Haddad is sinds de zomer van 2022 speler van Union Touarga in Rabat, de Marokkaanse hoofdstad. Daarvoor speelde hij voor Raja Casablanca en FAR Rabat. In Casablanca beleefde de mandekker zijn grootste successen. “Dat was een heel mooie tijd”, vertelt hij. “We zijn landskampioen geworden, we wonnen de Afrikaanse versie van de Europa League, de Arabische Champions League en de Supercup. Dat was erg mooi om mee te maken.”

Toch verruilde Haddad de club uit Marokko’s grootste stad voor een avontuur bij Union Touarga. “Je moet eerlijk naar jezelf blijven. Als je bij een topclub wil spelen, moet je op je top kunnen presteren. Bij mij was dat na vier jaar op”, biecht de verdediger op. “Ik wilde het niet meer en besloot mijn contract niet te verlengen.”

Ilias Haddad onderschept de bal namens Union Touarga (Bron: privéarchief Ilias Haddad).

Interessant project

De keuze voor Union Touarga was makkelijk, geeft Haddad toe. “Ze hebben een heel mooi project”, legt hij uit. “Ze zijn in de afgelopen vier jaar telkens gepromoveerd en opgeklommen naar het hoogste niveau. Ze mikken op het allerhoogste. Dat spreekt mij aan. De doelstelling is om in de top 3 te eindigen, dan plaatsen we ons voor de Afrikaanse ‘Europa’ League (CAF Confederation Cup, red.).”

Achter de schermen is de club druk bezig om Union Touarga naar een hoger niveau te tillen. Zo zijn er behalve Haddad ook andere oude bekenden uit Nederland aangetrokken. Haddad speelt bijvoorbeeld samen met Soufyan Ahannach (ex-Sparta en ex-Almere City). Ook heeft de club een samenwerking met de Académie Mohammed VI de Football, een opleidingsclub in een voorstad van Rabat. De club bracht spelers als Azzedine Ounahi, Nayef Aguerd en Youssef En-Nesyri voort, die op het WK van 2022 schitterden namens Marokko.

“Spelers die op de academie niet doorbreken en de stap naar Europa nog niet kunnen maken, worden bij ons gestald”, legt Haddad uit. “Zo kunnen ze zich bij ons verder ontwikkelen om later eventueel alsnog een transfer naar een Europese club te kunnen maken. Onze selectie zit daarom vol kwaliteit.”

Terugkeer naar Nederland?

Haddad verlangt nog zelden terug naar het voetbal in Nederland. “Ik ben hier heel erg op mijn plek”, klinkt de succesprof voldaan. “Eerlijk gezegd, ik moet er niet aan denken dat ik nog in Nederland ga voetballen. Dit land past beter bij mijn karakter. De trainingstijden zijn fijner, de sfeer is relaxter. Als je in Nederland te laat komt, wordt je meteen op het matje geroepen. Hier komt het altijd wel goed. Niet dat ik te laat kom, hoor. Ik ben een professional en erg punctueel”, lacht Haddad.

Wat er in de toekomst gebeuren gaat, durft de verdediger niet te zeggen. Haddads broer, Soufiane, is commercieel directeur bij FC Dordrecht; met die club promoveerde Ilias in 2014 naar de Eredivisie. De liefde voor Dordrecht is er nog wel, maar een terugkeer? “Daar kan ik niets over zeggen. Mijn broer zit daar nu, dus alles kan. Als er iets op mijn pad komt, wil ik het overwegen.”

Vooralsnog blijft Haddad ‘gewoon’ in Marokko. “Ik heb mijn contract bij Touarga verlengd tot 2026. Ik ben 35 jaar, dus hoe lang het nog gaat, weet ik niet. Ik ben gelukkig nog fit. Tuurlijk, af en toe heb ik wat pijntjes, maar niets ernstigs. Ik ga dit seizoen aankijken hoe ik mij voel en daarna maak ik een keuze. Het kan goed dat ik hier in Marokko blijf. Mijn kinderen zitten hier op school en hebben het naar hun zin. Ik heb de afgelopen tien jaar vooral aan mijzelf gedacht. Op een gegeven moment moet je ook iets teruggeven”, besluit hij.

@rcaofficiel

You will always be one of us📷📷 📷Ilias Haddad📷

♬ son original – Raja Club Athletic

Ik zou naar de CAF Confederation Cup kijken

  • Ja, meer voetbal is altijd beter
  • Nee, dat lijkt me niks
25+ Votes

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

18:49
3+
Nederlander gekozen bij Premier League-uitblinkers: “Past daar perfect”
18:29
6+
‘Spelers raken gefrustreerd door keuzes van Deschamps’
18:09
26+
Slot maakt indruk op Liverpool-spelers: “Vanaf de eerste dag”
17:52
32+
Slot de rust zelve in Liverpool: “Niet verstandig elke dag boos te worden”
17:37
46+
Voorbeschouwing PSV – Sporting: Kan PSV drie punten pakken tegen Portugese grootmacht?
17:29
24+
Girona-coach kijkt door uitslag heen: “Feyenoord gewoon goed tegen Leverkusen”
17:11
12+
Grote klap voor NEC: sterkhouder Proper voorlopig uitgeschakeld
17:00
25+
Liever Marokko dan Nederland voor Ilias Haddad: “Het is hier geen Mickey Mouse-competitie”
16:48
35+
NEC-directie op de vingers getikt na Saudische flirt: “Tegenovergestelde normen en waarden”
16:28
26+
PSV-talenten geven slechte voorbeeld tegen Sporting en blijven puntloos
16:07
32+
OFFICIEEL: FC Volendam haalt clubloze Elvis Manu binnenboord
15:48
30+
Van de Beek beleefde mentaal zware jaren: “Natuurlijk veel tegenslagen gehad”
15:30
65+
Mislintat clasht geregeld in Dortmund: “Een uitdagende persoonlijkheid”
15:09
55+
Carragher: “Híj is de beste speler in de Premier League”
14:43
35+
‘Barcelona-icoon en Oranje-beul Iniesta stopt met voetballen’
14:23
21+
Voorbeschouwing Athletic Club – AZ: Alkmaarse stunt in het Baskenland?
14:20
96+
Daley Blind-opdoffer in aanloop naar Feyenoord-duel
14:00
1303+
Vermoedelijke opstelling Feyenoord tegen Girona: Priske grijpt in
13:47
245+
Kieft geeft Ten Hag dringend advies: ‘Hij is krankzinnig!’
13:21
195+
Ajax-misser leeft op onder Farioli: ‘Wereld van verschil’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie