“Interesseert mij geen ene reet of Weghorst wel of geen Ajax-spits is”

Foto: “Interesseert mij geen ene reet of Weghorst wel of geen Ajax-spits is”

Ajax versterkte zich deze zomer met Wout Weghorst, die de concurrentie aan moet gaan met Brian Brobbey en Chuba Akpom. Velen vinden de spits uit Borne ‘geen typische Ajax-speler’, maar daar haalt Hans Kraaij jr. zijn schouders bij op.

Hans Kraaij jr. reageert op Ajax-transfer Wout Weghorst

“Het interesseert mij geen ene reet of Weghorst wel of geen Ajax-spits is. Ze hoeven in Amsterdam in de spits niet allemaal op Johan Cruijff of Marco van Basten te lijken. Ik ben wel een beetje van het tellen van doelpunten. Weghorst maakte er veertien in de Eredivisie voor Heracles Almelo in een seizoen, zeventien en achttien voor AZ. Waarom zou hij met zijn beleving en bezieling niet achttien tot twintig goals voor Ajax maken? En een scorende spits is een Ajax-spits”, laat Kraaij optekenen in zijn column voor Voetbal International.

Ooit kon Kraaij nog amateurtrainer worden bij de club waar Weghorst toen speelde. “In 2012 was ik trainer van de mooie club JVC Cuijck. We lagen op titelkoers in de hoogste klasse van het amateurvoetbal, destijds heette dat de Topklasse, maar vlak voor de winterstop raakte onze spits geblesseerd. Een van de spelers, Nick de Graaf, zei: “Trainer, moeten we niet een spits gaan halen om kampioen te worden? Ik weet er nog wel eentje, die heet Wout Weghorst, is 2 meter 12, en speelt bij FC Emmen 2”. Ach ja, waarom ook niet, dacht ik. Nick ging informeren. Dezelfde avond belde hij op: ‘Hij vindt het mooi, maar 197 kilometer is voor hem net te ver fietsen’.”

Tot slot pleit Kraaij voor meer op het veld trainen dan in de sportschool. “Als je jezelf als speler wil ontwikkelen, of inhoud wil kweken, dan kan dat toch prima op het veld? Een spits met een interval-afwerk-circuitje waarin hij vijftig keer op doel schiet, een buitenspeler die tachtig voorzetten geeft na een training. Ik zal misschien wel ouderwets klinken, maar in mijn tijd bij Brighton & Hove Albion moesten wij als verdedigers na elke training tweehonderd ballen uit de lucht koppen. En als we een dagje wilden spijbelen, waren dat er 199. Maar nu moet alles in de gym. Nou, het enige wat je van de gym krijgt, zijn Ibiza-benen. Van die grote Arnold Schwarzenegger-Matthijs de Ligt-benen. Geloof me nou maar, daar ga je echt niet beter van voetballen. Weg met die gym, weg met die Ibiza-benen!”

Weghorst gaat slagen bij Ajax

  • Eens
  • Oneens
157+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie