Italië opent EK met ruime zege op Turkije

Een jaar later dan gepland is EURO 2020 vrijdagavond alsnog afgetrapt. Turkije bleek allerminst van plan om er een feestwedstrijd van te maken, maar kon niet verhinderen dat Italië er met de winst vandoor ging: 0-3.

Op papier speelde Italië uit, ware het niet dat de ploeg van Roberto Mancini in de praktijk het thuisvoordeel had. De openingswedstrijd van het WK werd namelijk gespeeld in het Stadio Olimpico in Rome en daarbij mochten duizenden supporters aanwezig zijn. Zij zagen een moeizame openingsfase na een nochtans spectaculaire openingsceremonie.

Turkije trok zich volledig terug op eigen helft en dus moest Italië een gaatje proberen te vinden. Dat lukte meermaals, maar Lorenzo Insigne en Gorgio Chiellini slaagden er niet in om de ban te breken. Bovendien wees scheidsrechter Danny Makkelie twee penaltyclaims vanwege vermeend hands af. Het moment met Zeki Celik had er wellicht eentje kunnen zijn, maar ook de VAR keurde zijn beslissing goed.

In de tweede helft veranderde er weinig aan het spelbeeld, met het verschil dat de Italiaanse treffer nu wel viel. Uitgerekend Juventus-verdediger Merih Demiral werkte een harde voorzet van dichtbij achter zijn eigen doelman: 0-1. Italië bleef ook na het eerste EK-doelpunt domineren en wist de voorsprong te vergroten middels een rake rebound van Immobile.

Italië wist er in de tweede helft ook nog 0-3 van te maken. De Turkse doelman leverde een bal simpel in bij een Italiaan, waarna Insigne de kans kreeg om de derde Italiaanse treffer overtuigend binnen te werken.

In Groep A zitten naast Italië en Turkije ook Wales en Zwitserland. Zij spelen zaterdagmiddag om 15:00 uur tegen elkaar.

Scoreverloop: 0-1 (53′) Merih Demiral (eigen doelpunt), 0-2 (66′) Ciro Immobile, 0-3 (79′) Lorenzo Insigne