Jack van Gelder toont emoties: ‘Tot de schoenveters afgebrand’

Foto: Jack van Gelder toont emoties: ‘Tot de schoenveters afgebrand’

Jack van Gelder is dé stem bij veel Nederlandse voetbalherinneringen. De verslaggever wordt nog dagelijks herinnerd aan zijn unieke commentaar bij vroegere Oranje-wedstrijden. Maar ook voor dit EK uitte hij zijn emoties over het huidige Nederlands elftal. “In een flashback zag ik mijn hele carrière voorbij komen”, vertelt Van Gelder aan SoccerNews.

Interview met Jack van Gelder, commentator, presentator en verslaggever

Wie terugdenkt aan bijzondere doelpunten op het EK van 1988 of het WK van 1998 speelt bijna automatisch het commentaar van Jack van Gelder erbij af. Voor de verslaggever zelf voelt dat als een voorrecht. “Het wordt erkend en dat is heel bijzonder. Ik heb het mogen doen bij de NOS en vanaf 1978 alles mee mogen maken. Het is leuk om daaraan herinnerd te worden.” 

In aanloop naar de halve finale tegen Engeland begaf Van Gelder zich op de Oranje-bus en werd hij door de Nederlandse supporters constant toegeroepen. Met name zijn commentaar bij de goal van Dennis Bergkamp tegen Argentinië klonk meermaals door de straten van Dortmund. “Dat moment is vanzelf ontstaan. Temeer omdat ik zei: ‘Ik heb zo’n gevoel dat we in de halve finale gaan komen.’ Daarna kwam die bal van Frank de Boer en die goal van Bergkamp.”

Emotioneel op tv

Sinds zijn afscheid bij de NOS verschijnt Van Gelder nog regelmatig op televisie. Zo was hij presentator bij Ziggo en nog recenter vaste tafelgast bij De Oranjezomer. Op het moment dat hij daar in aanloop naar het EK tegenover de gehele Nederlandse selectie zat, kon hij zijn emoties niet bedwingen. “Dat was omdat ik daar zo’n goede groep zag zitten. Ik sprak niet per se uit dat ze het fantastisch zouden doen, maar het was meer die leuke groep die ik zag. In een flashback zag ik mijn hele carrière voorbij komen. Al die groepen, al die momenten, al die verwachtingen. Dat gevoel kwam boven.”

Het zijn vooral deze momenten die blijven hangen bij het publiek. Een emotionele Jack van Gelder. De ene keer uitzinnig enthousiast, de andere keer tot tranen geroerd. “Maar ik heb ook veel wedstrijden tot de schoenveters afgebrand wanneer het niet goed was. Toch onthoudt men de enthousiaste momenten. Dat blijft bijzonder en leuk.”

Ben jij fan van Jack?

  • Ik wel
  • Ik niet
1821+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie