Jan van Halst is te ‘gezellig’ voor de Ajax-top

Foto: Jan van Halst is te ‘gezellig’ voor de Ajax-top

Lange tijd werd er door Ajax gezocht naar een opvolger van Danny Blind als commissaris voetbalzaken bij de Amsterdamse club. Jan van Halst staat nu in de startblokken. De oud-middenvelder heeft dan wel bestuurlijke ervaring, maar is veel te graag een wannabee gezien zijn gedrag. Terwijl een kritische houding in de top van de Amsterdamse club meer voor de hand zou moeten liggen.

Van kleedkamer 2 naar het pluche van Ajax. Ooit, in een ver verleden, werd middenvelder Van Halst – een noeste werker – door toenmalig trainer van de Amsterdamse club Co Adriaanse publiekelijk vernederd. Hij mocht alleen nog zijn conditie op peil houden bij de beloften, meetrainen en -spelen bij de hoofdmacht was verboden.

Tv-ster

Na enige tijd in de directie van FC Twente zag ik Van Halst op de voetbalvelden als verantwoordelijk bestuurder de laatste jaren niet meer. Nee, ik ontwaarde hem alleen nog maar als analist bij tv-zender Ziggo, de hoofsponsor van Ajax. Naast dat hij zijn commentaar gaf op wedstrijden, schoof hij ook aan in een voetbaltalkshow en een soort van ‘café’ waarin over ‘het spelletje’ gekletst werd.

Voor de camera welteverstaan. Ik erger me niet zo snel, maar op die momenten vaak juist wél. Aan Jan van Halst en zijn acteergedrag. Of hij leunde quasi nonchalant op de tafel óf hij zat gezellig te doen op een bankstel in een ander genoemd programma. Met grote ogen luisterde hij dan naar collega-analisten dus grootheden als bijvoorbeeld Marco van Basten en Ruud Gullit.

Of de man die bij het grote Barça werkte aan de hand van Frank Rijkaard, Henk ten Cate. Van Halst vond het duidelijk leuk om met deze klasbakken-van-toen aan tafel te zitten. Hij hóórde erbij, dat stond bij de oud-prof schijnbaar hoog in het vaandel. Want veel zinnigs kwam er bij hem zelf niet uit.

Er werd vooral veel door hem begrijpend geknikt, zo kwam zijn gedrag althans op mij over. Let wel: bewondering hebben voor de groten der voetbalaarde mag, dat zeker wel. Maar ik probeer me zo voor te stellen hoe Jan van Halst in de toekomst zijn rol als toezichthouder voetbalzaken gaat invullen als hij met pakweg Edwin van der Sar of Klaas-Jan Huntelaar aan de tafel zit.

Toch zeker een duo dat op het internationale voetbaltoneel de welbekende sporen verdiend heeft en nu de lakens – mede – uitdeelt in de Johan Cruijff Arena. Ik verwacht daarom geen kritische houding van de kleine oud-prof. Iets wat hij als nieuwe commissaris voetbalzaken wél zou moeten hebben. En een topclub als Ajax ook nodig heeft.

Is Van Halst geschikt voor topfunctie bij Ajax?

  • Ja
  • Nee
277+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie