Johan Derksen hekelt ‘parasieten’ in amateurvoetbal: “Zorgen voor overlast”

Foto: Johan Derksen hekelt ‘parasieten’ in amateurvoetbal: “Zorgen voor overlast”

Johan Derksen ziet een groot probleem binnen het amateurvoetbal: clubgrensrechter. Onlangs kwam er naar buiten dat er fors meer geweldsincidenten hebben plaatsgevonden, waardoor de KNVB overweegt om in de toekomst buitenspel af te schaffen. Dat vindt Derksen echter wel een ridicuul idee.

Derksen hekelt voorstel afschaffen buitenspel en clubgrensrechters

Derksen gooit het idee om buitenspel af te schaffen bij Vandaag Inside direct de prullenbak in. “Wanneer hij (Jan Dirk van der Zee, red.) met een idee komt, is het altijd lachwekkend. Hij heeft toen eens voorgesteld: ‘laat die jeugd lekker voetballen, geen competitie, winnen is niet belangrijk.’ Nu, na enkele incidenten, stelt hij voor om het buitenspel af te schaffen, want daar zouden de incidenten door ontstaan. Maar buitenspel is het hart van het voetbal. Als hij dit voorstelt, gaat hij binnenkort de doelen proberen af te schaffen.”

De Vandaag Inside-coryfee geeft aan waar het echte probleem ligt. “De oorzaak van de incidenten is echter heel eenvoudig. Voetballers maken geen problemen met buitenspel, maar de amateurs hebben clubgrensrechters. En een goede clubgrensrechter verdient wel zes punten per seizoen. Bij iedere goal die er valt doet de grensrechter zijn vlag omhoog. De scheidsrechter proberen de hele wedstrijd op lijn mee te rennen, maar aan het einde van de wedstrijd kunnen ze dat niet meer. Clubgrensrechters zijn de grote parasieten in het amateurvoetbal. Die zorgen allemaal voor overlast en zijn zo partijdig en oneerlijk als de tering.”

Grensrechters moeten niet clubgebonden zijn

Wilfred Genee is het daar roerend mee eens. “Dat zoontje van mij voetbalt. Er zijn wedstrijden bij dat je denkt: wat bezielt die mensen. Als er spelers drie meter niet buitenspel staan, staat er weer zo’n man met een dikke buik met zijn vlag omhoog. Dat je denkt: doe nou even normaal.” Derksen noemt het vooral kwalijk als een grensrechter verkeerde intenties heeft. “Bij ONA maakte een clubgrensrechter ons bijna kampioen. Iedere goal: die man vlagde altijd. En als hij een keer eerlijk vlagde, kreeg hij in de rust van de spelers op zijn kloten. Je moet mensen hebben die niet clubgebonden zijn, je moet geen mensen grensrechter maken die de hele dag bier staan te tappen voor de club.”

Moet buitenspel worden afgeschaft?

  • Ja
  • Nee
72+ Votes

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie