Kantoor Te Kloese: Feyenoord nu al klaar na snelle aankopen?

Foto: Kantoor Te Kloese: Feyenoord nu al klaar na snelle aankopen?

Feyenoord is pas net aan de voorbereiding op het nieuwe seizoen begonnen of de selectie lijkt klaar. Dennis te Kloese zat niet stil na het laatste fluitsignaal van het afgelopen seizoen. Nieuwe aankopen kwamen snel binnen en op papier lijkt de selectie zelfs af en gereed voor een nieuw seizoen Op het bekende kantoor van Te Kloese is de stemming niettemin gespannen, want op papier is zeker in de voetballerij heel wat anders dan in de praktijk.

Inside: nieuwe spelers geven Feyenoord snel lucht in mogelijke stilte voor de transferstorm

Als je de selectie van Feyenoord zo op een rij zet dan puilt het uit van de verschillende spelers. Niet alleen van de vele namen en nationaliteiten, maar ook qua kwaliteit lijkt het op het oog nog altijd goed te zitten in De Kuip. Door vroeg te handelen heeft Te Kloese lucht geschept, de vraag blijft alleen of dit een stilte voor de transferstorm is, of dat trainer Brian Priske het hiermee mag gaan doen. De Deen hoopt zelf van wel en wil stiekem nog meer. Een transfer of twee waar hij zelf ook een grote zeggenschap in heeft gehad.

Nogmaals op papier. Daar ziet het per positie ook keurig uit. Alles minstens dubbel en in de meerderheid zelfs drievoudig of viervoudig bezet. Dat kwam door een hele rits huurspelers, die al dan niet gedwongen weer terugkeerden naar De Kuip. Dat met enkele aankopen, waar al dan niet miljoenen voor neergelegd moesten worden, zorgen voor een overvol trainingsveld. Priske ziet het goedkeurend toe, maar weet ook dat Feyenoord alvast inspeelt op mogelijke vertrekken van sterkhouders. Daar ligt het grootste gevaar voor Feyenoord en de Deense coach.

Pedersen kan Feyenoord uit de brand helpen

Allereerst kwamen er een rits aan huurspelers terug naar De Kuip. De ene met een grotere glimlach dan de ander. Middenvelder Shiloh ‘t Zand (21) was verhuurd aan FC Dordrecht en wil nu voor zijn kans gaan bij de A-selectie. Hij is in ieder geval overgeheveld vanuit het Rotterdamse beloftenteam. Daarnaast zien we de bekende namen Marcus Pedersen (Sassuolo), Patrik Walemark (sc Heerenveen), Ezequiel Bullaude (Boca Juniors) en Neraysho Kasanwirjo (Rapid Wien) terugkeren. Zij hebben nog langlopende contracten, maar vooral bij Pedersen was de terugkeer opvallend. De Noorse rechtsback degradeerde met Sassuolo en dat was nou net de voorwaarde zodat de verplichte koopoptie zou vervallen. De terugkeer is niet slecht voor beide partijen, aangezien Geertruida op het punt van vertrekken staat. Toch is er ook interesse voor Pedersen. Zo weten SoccerNews-bronnen dat FC Kopenhagen een oogje heeft op de rechtervleugelverdediger die dezelfde achternaam deelt met zijn nieuwe coach (Priske Pedersen).

Rechtsback Marcus Pedersen keerde terug van Sassuolo en wordt nu gebruikt als linker wingback. Blijft hij in De Kuip?

Walemark, Bullaude en Kasanwirjo zijn ook nog in De Kuip

Met de buitenspeler (Walemark), aanvallende middenvelder (Bullaude) en centrale verdediger (Kasanwirjo) zit Priske nog ruimer in zijn opties. Voor de rechtsbackpositie zit Feyenoord in ieder geval al goed. Reden ook dat de van Excelsior teruggekeerde Mimeirhel Benita gelijk weer verhuurd is, deze keer aan Heracles Almelo. Verder heeft Feyenoord met linksbuiten Ilias Sebaoui (teruggekeerd van FC Dordrecht), centrumverdediger Antef Tsoungui (21) en keeper Thijs Jansen (De Graafschap) de selectie nog maar wat breder gemaakt.

Met transfervrije spelers kan je niet snel de mist in gaan. Tenzij je uiteraard een miljoenensalaris betaald. Dat valt in het geval van Feyenoord wel mee als je kijkt naar de twee transfervrije spelers die de club heeft vastgelegd. Linksback Gijs Smal (26) kwam over van FC Twente en was daar een vaste waarde en uitblinker in de Eredivisie. Julián Carranza (24) is een Argentijnse spits die opgepikt werd uit de MLS bij Philadelphia Union. De laatste 12 wedstrijden daar maakte hij 6 doelpunten. In totaal kwam hij 95 keer voor de club uit waarin hij 43 keer scoorde en 20 assists noteerde. Eerder speelde de belofteninternational ook voor Banfield en Inter Miami. De marktwaarde van hem ligt net als die van Smal op 6 miljoen euro.

Transfervrije spelers Smal en Carranza komen met blessures aan

Toch was het niet helemaal risicovol. Zij hebben goede contracten (niet buitensporig), maar komen wel geblesseerd aan in De Kuip. Smal heeft last van de kuit en Carranza, die het Santiago Giménez en Ayase Ueda moeilijk moet gaan maken, kampt met een bovenbeenblessure. Zij volgen daarom zeker een maand lang een andere trainingsprogramma en voorlopig kan Priske dus nog niet op deze zomertransfers rekenen.

Aankopen Te Kloese staan op post-it onder ‘buitenkansjes’

Tot slot trok Te Kloese zoals gezegd al snel de portemonnee. Grote bedragen zoals ze inmiddels gewend zijn om uit te geven bij PSV, Ajax en zelfs AZ zaten daar nog niet tussen. Het valt onder de post-it ‘buitenkansjes’. Op kantoor van Te Kloese zijn ze maar al te blij dat ze de door de scouting hoog aangeschreven rechtsbuiten Anis Hadj Moussa (kleine 3 miljoen), verdediger Jeyland Mitchell (iets meer dan 2 miljoen) en verdedigende middenvelder Chris-Kévin Nadje (half miljoen) naar De Kuip konden halen. Met de Algerijn, Costa Ricaan en Ivoriaan is de Feyenoord-selectie in ieder geval weer heel wat meer multicultureel geworden.

De Nederlandse talentvolle spits Devin Haen (20) werd voor 150.000 euro weggeplukt uit Doetinchem. Van De Graafschap gaat Haen naar FC Dordrecht, want Feyenoord heef de spits gelijk gestald bij de satellietclub. Ook Ondrej Lingr staat overigens in dit boekjaar vermeld als aankoop (4 miljoen), maar dat komt omdat Feyenoord een constructie had met diens oude club Slavia Praag. Eerst een jaar huren om dan verplicht te kopen. Het maakt het lijstje ‘aanwinsten’ nog wat langer.

Priske kan trainen met drie elftallen aan Feyenoorders

Maar omdat er met Wieffer tot nu toe maar één echte basisspeler vertrok is Feyenoord in het begin van de zomer vooral diep in de breedte versterkt. Schrik niet, maar de Rotterdammers staan op dit moment met officieel 36 selectiespelers op het trainingsveld. Door blessures van Smal, Carranza, Quilindschy Hartman en Quinten Timber zal de selectie misschien ietsje kleiner zijn, maar feit blijft dat met enkele talenten erbij (zoals gewoonlijk in de zomer) Priske ruim drie elftallen kan samenstellen.

Anis Hadj Moussa aan de bal tijdens de eerste training van Feyenoord. Vanaf links achter hem: Ilias Sebaoui, Patrik Walemark en het jonge talent Jan Plug.

Te Kloese wacht op de grote biedingen

Dat is ook precies de bedoeling van Te Kloese. Op kantoor werd besloten om eerst de breedte in te gaan en ondertussen staat het schaduwlijstje voor de echte versterkingen klaar. Dat er nog spelers gaan vertrekken lijkt evident. Vanuit de breedte kan alleen maar omhoog gewerkt worden om zo het algemene niveau van de selectie op te krikken. Vertrekken hoeven dus niet per se voor komen te worden, want ook Te Kloese weet dat dit het moment is om te cashen voor spelers als Geertruida, Dávid Hancko en Justin Bijlow. Eventueel Calvin Stengs, Igor Paixão en Santiago Giménez kunnen ook weg voor Feyenoord exorbitante transfersommen.

Toegevoegde aankopen of alleen bij vertrek basisspelers?

Maar het hoeft dus niet. Vanuit de basis kan de selectie verder groeien naar een hoger niveau. Al hoopt Priske zelf nog wel op wat aankopen die er gelijk staan en een toegevoegde waarde hebben voor de ploeg die vorig seizoen goed presteerde in Europa en het ook naar behoren deed in de Eredivisie met de tweede plaats. De Deense coach liet al doorschemeren dat hij met Te Kloese de aankopen besproken heeft. Feyenoord heeft precies in gedachten waar versterkingen nodig zijn als bepaalde spelers vertrekken. De Deense coach ziet het met vertrouwen aan. “Ik maak me geen grote zorgen indien spelers gaan. Dat is onderdeel van het voetbal. Het is aan ons om het team zo goed mogelijk te prepareren als dit het geval is.” De voorbereiding is daar. Kantoor Te Kloese is geopend en klaar voor de transferzomer, die misschien al vroeger klaar kan zijn dan gedacht. Maar als één transfer gaat rollen, volgen er meer. Transferluwte of transferstorm? Het Legioen wacht gespannen af.

Hoeveel nieuwe spelers gaat Feyenoord nog halen?

  • 0
  • 1 of 2
  • 3 tot 5
  • 6 of meer
870+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie