Kees van Wonderen en het dubbele risico bij Schalke 04

Foto: Kees van Wonderen en het dubbele risico bij Schalke 04

Dat Kees van Wonderen de nieuwe trainer is van het roemruchte Schalke 04, kwam bij sommigen binnen als een verrassing. Gezien zijn eerder geleverde goede prestaties met aantrekkelijk voetbal bij Go Ahead Eagles, valt dat wel mee. De grote vraag is echter: gaat de voormalig Feyenoorder wel het alles en iedereen verwoestende trainerskerkhof dat de Tweede Bundesliga-club is overleven? En hoe groot is het risico dat de club zelf neemt?

Inside: Kees van Wonderen stapt bij Schalke 04 in voortdurend borrelende vulkaan

Wie gaat de opvolger worden van de Belg Karel Geraerts? Dát vraagstuk hield menige voetballiefhebber in Duitsland al enige tijd bezig. De namen van de Spaanse kopstukken Fernando Torres en Rául, die in het verleden als speler nog doelpunten maakte voor de club uit mijnwerkersstad Gelsenkirchen, zongen rond als kandidaten voor de vacante trainersfunctie.

Het werd dus Cornelis Henricus van Wonderen, kortweg Kees van Wonderen, geboren in het Noord-Hollandse Bergen. Zaterdag werd hij gespot in het stadion van Schalke 04 tijdens het thuisduel tegen het evenzo grote Hertha BSC (2-2). Vrijwel meteen daarna was zijn aanstelling als nieuwe eindverantwoordelijke geen geheim meer voor de buitenwereld.

Grappig genoeg zorgden de twee dochters van de oud-international zondag voor de honderd procent bevestiging. “Hij gaat naar Duitsland, naar Schalke. Super spannend. Ze waren al wat langer in gesprek en uiteindelijk is het heel snel gegaan. Dat is wel gek, je moet snel schakelen, maar je ziet bij hem wel hoeveel zin hij er weer in heeft. Dat is heel gaaf om te zien.”

Fans van Schalke 04
De druk is altijd aanwezig bij Schalke 04.

Van Stevens tot Mulder

Die woorden kwamen uit de mond van Emilie van Wonderen, vanuit een koffiekraampje bij de Adelaarshorst bij de wedstrijd Go Ahead Eagles tegen Heracles. “We zijn heel benieuwd, Schalke is een mooie, grote club.’’ Andere dochter Maaike vulde voor de tv-camera nog aan: “Hij heeft er super veel zin in, is er super enthousiast over en kan niet wachten om te beginnen.’’

Schalke 04. De club waar elke twee weken ruim 60.000 toeschouwers op de tribune zitten. Ook de club waar Huub Stevens als trainer in de jaren negentig grote succes mee vierde, door onder meer de UEFA Cup te winnen van Internazionale. Fred Rutten stond er overigens ook nog een jaar aan het roer. Marco van Hoogdalem, Johan de Kock en Youri Mulder groeiden bij S04 uit tot grote spelers in de prestigieuze Bundesliga. Laatstgenoemde aanvaller zit tegenwoordig als voetbalcommissaris in de top van de club.

Daardoor kon hij op de achtergrond mee bepalen wie de opvolger van Geraerts moest gaan worden. Mulder kende Van Wonderen – die ook trainer was in de Oranje-talentenschool – qua werkwijze in Nederland. Dit zal ongetwijfeld hebben meegespeeld bij het kiezen voor de grijzende ex-prof.

De trainer zelf zal zich wel goed moeten realiseren dat de druk van media en achterban bij Schalke 04, één van de grootste clubs van Duitsland met een roemrijke historie, een heel stuk groter zal zijn dan bij bijvoorbeeld Go Ahead Eagles en SC Heerenveen. Feit is bovendien ook dat de mijnwerkersclub de afgelopen tijd een waar trainerskerkhof is geworden. In de afgelopen acht jaar werden er elf trainers ontslagen, waardoor het intern bij Schalke en ook extern eigenlijk nooit meer rustig is geweest.

Voortdurende promotiedruk

Vorig seizoen werd op de valreep nog gezorgd voor handhaving op het tweede niveau, maar daarna moesten die Königsblauen wel het vizier op promotie gaan zetten. Het realisme was, niet voor het eerst, verdwenen. Met andere woorden: het verwachtingspatroon kwam weer bovendrijven. Volgens velen hoort Schalke 04 namelijk zo snel als mogelijk weer in de 1. Bundesliga te spelen. De vraag is echter of dit op dit moment überhaupt realistisch is. Die druk zal Van Wonderen echter, hoe graag hij dit ook niet zal willen, ook gaan voelen.

Dit ondanks het feit dat zijn nieuwe sportieve werkgever nu meer naar onderen op de ranglijst moet kijken dan naar de promotieplaatsen. Tot op heden zijn er pas acht punten gehaald in evenzoveel wedstrijden. Dat betekent dat er nu al sprake is van maar liefst zestien verliespunten.

Voor de boordevol energie zittende Kees van Wonderen zit er niks anders op dan héél snel punten te gaan pakken. Zijn eigen risico zal hij ingecalculeerd hebben, want áls zijn missie – hogerop in de rangschikking komen met aantrekkelijk(er) voetbal – niet vlug gaat lukken, schroomt de clubleiding niet om hem de laan uit te sturen. Het verleden heeft dat immers duidelijk uitgewezen.

Daar komt ook nog bij dat Van Wonderen tot op heden nooit in het buitenland als trainer heeft gewerkt. Die onervarenheid kán hem dus parten gaan spelen, de clubleiding van Schalke 04 neemt hiermee een risico. Het is aan de hoofdpersoon in kwestie zelf om het tegendeel te gaan bewijzen. Op een voortdurend borrelende vulkaan, welteverstaan.

Gaat Kees van Wonderen slagen bij Schalke 04?

  • Ja
  • Nee
18+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

13:50
36+
‘PSV deelt forse dreun uit aan Ajax’
13:32
65+
‘Weghorst en Henderson leiden Ajax-ontslagen in’
13:31
1+
Voorbeschouwing Italië – België: Nieuw België treft verrassende Italianen
13:31
0+
Voorspelling Italië – België: Italiaanse zege
13:20
21+
Milambo: “Dat heb ik onder Priske nog niet zo meegemaakt”
13:03
21+
Derksen fileert Eredivisie-verdediger: “Kwetsbaar jochie, verschrikkelijk”
12:48
49+
Wieffer door het stof: ‘Risico genomen voor bekerfinale met Feyenoord’
12:34
30+
Medelijden met Ten Hag: ‘Hij is in de steek gelaten’
12:16
0+
Derksen over ‘ondeugende’ Neeskens: “De waarheid kan heel hard klinken”
12:00
18+
Kees van Wonderen en het dubbele risico bij Schalke 04
11:47
117+
Gelach om schutterende Ajacied: “Dit kan écht niet”
11:33
185+
‘Interessante speler voor Feyenoord, maar waarschijnlijk te duur’
11:20
175+
‘Assistent van Farioli bij Ajax maakt zichzelf belachelijk’
11:02
2291+
Farioli doet onthulling over status Berghuis
10:55
40+
Oranje-toevoeging voor staf Koeman: “Geen koekenbakker”
10:41
67+
Bosz-ophef in de kiem gesmoord: “Wat mag je nog wel zeggen?”
10:26
107+
‘Miljoenenfiasco dreigt voor Memphis Depay’
10:10
119+
Derksen fileert ‘verschrikkelijke Weghorst-angsthaas’
10:00
452+
Dit zijn de potentiële opvolgers van Erik Ten Hag bij Manchester United
09:44
105+
‘Trage’ Ajacied bespot: “Die eerste sprint…”
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie