Kees van Wonderen maakt zich klaar voor terugkeer in De Kuip

Foto: Kees van Wonderen maakt zich klaar voor terugkeer in De Kuip

De vraag is niet of maar wánneer succescoach Arne Slot Feyenoord gaat verlaten voor een overstap naar een Europese topclub. In Friesland maakt zich ondertussen een eventuele opvolger klaar om het stokje in De Kuip over te gaan nemen: Kees van Wonderen, toptrainer in wording.

De kracht van Slot is niet alleen zijn tactisch brein, maar evenzo zijn presentatie naar de media en dus buitenwereld toe. Geen poespas, maar doe-maar-normaal-dan-doe-je-al-gek-genoeg. De tien jaar oudere Kees van Wonderen bezit die kwaliteit ook, het op een fatsoenlijke manier uitdragen van de voetbalclub waar hij het gezicht van is.

Volksclub

Net zoals zijn collega in Rotterdam heeft Van Wonderen, beide trainers voetbalden overigens in het verleden enkele jaren bij volksclub NAC in Breda, echter ook de gave om zijn elftallen goed ‘neer te zetten’. De vijftiger deed in eerste instantie ruime ervaring op als assistent-trainer bij FC Twente en het Nederlands elftal. Ook had hij vertegenwoordigende elftallen van de KNVB onder zijn hoede.

Van Wonderen deed echter écht van zich spreken toen hij in 2020 aan de slag ging bij Go Ahead Eagles. Bij deze club, waar het geld zich niet tegen de muren aan klotst, maakte hij indruk door zijn team volledig naar de mogelijkheden te laten spelen. Met een gedegen organisatie wist hij Kowet twee seizoenen achter elkaar in de Eredivisie te houden.

Wat daarbij ook opviel was dat zijn formaties aan de Vetkamptstraat voor elkaar wilden werken, spelers gingen door het vuur voor de inmiddels grijs geworden Van Wonderen op de bank. Medio 2022 vond de oud-verdediger het tijd om een stapje hogerop te maken, bij een grotere club te gaan werken.

Van Deventer toog hij naar Friesland. Andere omgeving, andere cultuur, ander dialect. Meer druk ook, omdat de verwachtingen in het Abe Lenstra Stadion hoger zijn. Kees van Wonderen maalde daar echter allemaal niet om en ging rustig bouwen bij zijn gloednieuwe klus. Geen rare uitspattingen, maar gedegen werk afleveren.

Waardoor de Friezen op dit moment op een prima achtste plek staan in de Eredivisie. Mede door het vakwerk dat Kees van Wonderen tot nu toe heeft laten zien. Enige tijd geleden moest zijn elftal het in de KNVB Beker opnemen tegen Feyenoord. Voorafgaand aan dit duel was de Heerenveen-trainer aan het woord.

Zijn ogen straalden, toen hij terugdacht aan die keer dat hij zelf met Feyenoord de Uefa Cup had gewonnen. Acht jaar in totaal speelde hij in De Kuip. Met een soort van liefde sprak hij over de komende tegenstander, voor de camera van ESPN. In nette bewoordingen, zoals altijd. Kees van Wonderen zei het niet, maar een terugkeer in Rotterdam Zuid als trainer zou de kroon op zijn werk zijn.

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie