Klaassen groot vraagteken bij Ajax

Foto: Klaassen groot vraagteken bij Ajax

Davy Klaassen was dit voetbaljaar een van de spelers die de nodige kritiek over zich heen kreeg vanwege zijn vertoonde spel. De aanvallende middenvelder was, anders dan in het verleden, bij veel opstootjes betrokken en had op het eerste gezicht daarom niet de meerwaarde die hij normaliter heeft. Tonen zijn statistieken hetzelfde aan? En hoe ziet zijn toekomst bij Ajax eruit?

Clubliefde Klaassen voor Ajax

Dat Klaassen voor Ajax niet zomaar een speler is, bleek deze week wel in een special van Ajax TV. Hij sprak tegenover het medium over zijn terugkeer bij Ajax. Na zijn periode in Amsterdam speelde hij bij Everton en Werder Bremen. Waar hij in Engeland nauwelijks aan spelen toekwam, veranderde dit in Duitsland. Toen Ajax vervolgens op de stoep stond om hem terug te halen, klopte hij bij zijn hoofdtrainer Florian Kohfeldt aan. “Op een gegeven moment ben ik echt boos geworden”, vertelde Klaassen. “Ik had het gevoel dat Bremen mij niet wilde laten gaan. Toen ben ik naar de trainer gegaan en zei ik: ‘Trainer, ik wil eigenlijk weer naar Ajax, naar huis.'”

“Ik zei tegen hem dat ik echt weg wilde, dat ik niet meer alles kon geven en dat ik dat ook niet eerlijk tegenover de club vond. Hij zei: ‘Ik ken je. Als het niet doorgaat, geef je alsnog 100 procent. Daarop zei ik: ‘Trainer, ik wil gewoon naar huis.’ Ik moest ook huilen. Ik brak echt en zei: ‘Dit is het gewoon'”, zo luidde zijn conclusie. Werder Bremen besloot vervolgens alsnog mee te werken, waardoor Marc Overmars de mogelijkheid had om hem terug te halen als vervanger van Donny van de Beek, die inmiddels voor Manchester United speelde. Het fragment toont nog maar eens aan dat de de liefde van Klaassen voor Ajax groot is.

Teleurstellende seizoenen in Amsterdam

Klaassen ging in het seizoen 2020-2021 onder leiding van Erik ten Hag direct voortvarend van start en slaagde erin om een groot gedeelte van de wedstrijden in de Eredivisie vanaf de aftrap mee te doen. Zo stond hij 27 keer in het basisteam, terwijl hij tweemaal als invaller binnen de lijnen kwam. De voorbije 2 seizoenen ging dit aantal echter steeds verder omlaag. Ten Hag gebruikte in het voetbaljaar 2021-2022 veelvuldig Steven Berghuis op zijn positie, waardoor Klaassen tot 18 basisplekken en 13 invalbeurten kwam. Dit seizoen was hij goed voor 21 plekken bij de eerste elf spelers en had hij 12 keer als invaller zijn rol.

De kritiek op het vertoonde spel van Klaassen was daarbij niet mals. In de bekerfinale tegen PSV stond hij meermaals vooraan bij opstootjes, wat vele analisten niet goed vonden. Klaassen keek daar anders naar, zo maakte hij na de verloren wedstrijd duidelijk. “Ajax moet altijd een vechtmachine zijn. In de jaren dat we heel goed waren, was het leveren van strijd ook een van onze sterke punten. Ik lig niet voor Jan Lul op het veld. Ik snap waar jullie heen willen. Dat jullie vinden dat we ons aanstellen, maar dat is niet altijd zo. Op het moment van zo’n tackle doet het pijn. Dan schrik je ook, want het gaat hard. Ik laat je de wond wel even zien”, vertelde hij aan Willem Vissers van de Volkskrant.

Statistieken van Klaassen

Wie de statistieken van Klaassen op een rij zet, ziet dat de middenvelder de laatste twee seizoenen op bepaalde gebieden een stuk minder heeft gepresteerd dan in het verleden. In het seizoen 2016-2017, het laatste jaar voor zijn vertrek naar Everton, kwam hij in de Nederlandse competitie tot 14 doelpunten en 9 assists. Tijdens zijn terugkeer in 2020 waren dit 12 treffers en 3 assists. Klaassen zag deze cijfers de voorbije twee jaren verder omlaag gaan. Zo zette hij in het voetbaljaar 2021-2022 9 doelpunten en geen assists op zijn naam, terwijl dit afgelopen jaar 8 treffers en 3 assists waren. Hij kreeg de laatste seizoenen overigens wel minder speelminuten.

In andere aspecten zijn de verschillen nog duidelijker. Wanneer we bijvoorbeeld het aantal sleutelpasses per wedstrijd onder de loep nemen, dan zien we dat Klaassen hierin achteruit is gegaan. Was hij in de seizoenen 2016-2017 en 2020-2021 nog goed voor respectievelijk 1.8 en 1.1 per duel, de laatste jaren slonk dit tot 0.5 en 0.7. Het betekent dat Klaassen minder betrokken is bij de laatste fase van de aanval en minder risico in zijn spel legt. Ook is aan de statistieken te zien dat hij gemiddeld in een wedstrijd minder intercepties heeft en meer overtredingen achter zijn naam heeft gezet, waarmee zijn mindere vorm helder is.

Kantelpunt tijdens de zomer

De komst van Maurice Steijn lijkt voor Klaassen in eerste instantie positief te zijn. De hoofdtrainer weet dat hij bij Ajax aanvallend voetbal moet spelen met veel creativiteit, maar heeft bij zijn eerdere teams ook al veelvuldig laten zien dat hij houdt van spelers met karakter. En als er een selectielid is die dit karakter met zich meebrengt, dan is het Klaassen wel. De ervaren middenvelder ademt Ajax, gaat voorop in de strijd en kan zijn kwaliteiten uit het verleden niet zomaar kwijt zijn. Wanneer hij zich aankomend seizoen op het veld meer weet te beheersen en zijn energie naar het positieve omdraait, kan hij opnieuw zeer belangrijk zijn voor zijn ploeg.

Het is echter niet zomaar gezegd dat hij in de Johan Cruijff ArenA blijft spelen. De 30-jarige Klaassen beschikt namelijk nog over een contract tot medio 2024, waardoor Ajax een mogelijkheid heeft om nog geld aan hem te verdienen. Zijn transferwaarde ligt rond de 12 miljoen euro, waarmee de Amsterdammers broodnodige miljoenen kunnen binnenhalen om in de groei van de selectie te steken. Voor Klaassen is het, gezien zijn leeftijd, zijn laatste kans om nog een stap te maken. Volgens diverse Turkse media is onder meer Besiktas geïnteresseerd. Uit de komende weken moet blijken hoe alle partijen erin staan. Voor Klaassen is in ieder geval een onderdeel duidelijk: het moet komend seizoen beter.

Moet Klaassen bij Ajax blijven?

  • Ja, ik vind van wel
  • Nee, Ajax moet hem verkopen
1310+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:31
6+
Priske boos op persconferentie: ‘Je maakt het persoonlijk’
23:21
25+
Feyenoorder In-Beom Hwang zegt sorry
23:00
92+
‘Eredivisie is niks zonder Ajax’
22:57
3+
Barcelona ten onder na rode kaart García
22:32
139+
‘Mark van Bommel keert terug als trainer’
22:22
66+
Xabi Alonso heeft boodschap voor Feyenoord-fans
22:17
31+
‘Ongekende Santiago Giménez-blunder’
22:00
81+
‘Roer volledig om bij Ziggo Sport’
21:28
78+
Priske positief ondanks ‘donker gevoel’
21:12
248+
‘Massaontslagen binnen en buiten Feyenoord’
20:49
196+
Ziggo Sport-verslaggever blundert met Timber: “1-0 gewonnen?”
20:35
116+
Feyenoord vernederd door Bayer Leverkusen
20:31
101+
Voorbeschouwing Go Ahead Eagles – Ajax: kan Ajax verder aanhaken?
19:41
302+
‘Vernedering Feyenoord zorgt voor bliksemontslag’
19:22
363+
De Kuip is ‘oorverdovend stil’: “Crematies met meer sfeer”
19:15
53+
FC Twente heeft HUISWERK niet gedaan! | Transfertijd
19:04
147+
Gevoelige info Priske gelekt? ‘Dat doet hij niet vrijwillig’
18:49
80+
Eredivisie-terugkeer in de maak? “Dát is mijn belofte thuis”
18:28
34+
Priske husselt met opstelling: “Zo verslaan we de Duitse kampioen”
18:24
60+
‘Intelligente’ Gravenberch ontwikkelt zich razendsnel
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie