KNVB reageert op ‘gokovertredingen’ Ajax-duo

Foto: KNVB reageert op ‘gokovertredingen’ Ajax-duo

Eergisteren brachten we al naar buiten dat Maarten Stekelenburg zou gaan keepen in de bekerfinale. Waarom? Omdat Ajax-collega’s Daley Blind en Davy Klaassen een kaart van Stekelenburg op het spel Sorare hadden aangeschaft, en hun kaart van André Onana juist te koop was gezet.

Omdat een kaart in waarde (Ethereum) stijgt als de speler in kwestie (goed) speelt, lijken Klaassen en Blind hiermee aan ‘handelen met voorkennis’ te hebben gedaan. Sorare is naast een fantasy-game met NFT immers ook een soort gokspel. De Kansspelautoriteit meldt dat het ‘mogelijk een onderzoek gaat starten naar Sorare’, dat in 2018 is opgericht in Parijs en sindsdien een enorm succes is. Ook Sebastién Haller, Kenneth Taylor, Frenkie de Jong en Antoine Griezmann zijn er zeer actief op.

De KNVB houdt de ontwikkelingen ook aandachtig in de gaten. “Uiteraard zullen we de komende periode goed kijken naar dit nieuwe fenomeen. Over het handelen met NFT (met of zonder voorkennis) staat nu nog niets opgenomen in het tuchtrecht van de KNVB. Wat betreft gokken in het algemeen: Gokken door spelers, trainers, functionarissen op eigen wedstrijden is ten strengste verboden. De KNVB staat voor voetbal waarop je kunt vertrouwen. We strijden voor een transparant, oprecht en integer voetballandschap. De integriteit van onze competities is ons grootste goed. We zijn niet naïef en zien ook wat er wereldwijd en sportbreed gebeurt. Daarom zetten we ons volop in om het voetbal ‘schoon’ te houden met preventieve en repressieve maatregelen zoals een meldplicht, een gokverbod en voorlichting.”

Strafbaar?

“Davy Klaassen en Daley Blind spelen dat en als je live meespeelt, kun je bitcoins en geld winnen”, zei Wilfred Genee gisteravond al in Vandaag Inside. “Zij hadden Onana er allebei onmiddellijk uit gehaald voor dit weekend en Stekelenburg gekocht. Dat kan geld opleveren als hij dit weekend speelt en goed speelt.” De presentator benadrukte dat het niet geheel duidelijk is of het om gokken gaat, omdat er voor dergelijke gevallen nog geen regelgeving bestaat. 

Johan Derksen was feller: “Dat is verboden, want dat is voorkennis. Het is zo naïef van die jongens, want het is een spelletje en je mag als voetballer niet gokken op je eigen wedstrijden. Dit is gewoon voorkennis, dat is strafbaar.”

Verdien 2.20 keer je inleg als Stekelenburg de nul houdt tegen PSV!

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door AFC AJAX MEDIUM (@ajaxmedium)

Klaassen en Blind moeten bestraft worden

  • Eens
  • Oneens
387+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie