KNVB slaat groot corona-alarm bij Mark Rutte

Foto: KNVB slaat groot corona-alarm bij Mark Rutte

Er mag nu al een tijdje geen publiek aanwezig zijn bij wedstrijden in de Eredivisie en de Keuken Kampioen Divisie door het coronavirus. Die situatie kan echter niet zo heel lang meer voortduren zonder dat er clubs gaan omvallen. Dat schrijft de KNVB.

Op zijn website komt de voetbalbond met een statement: “Voetballen zonder publiek kost het betaald voetbal honderden miljoenen euro’s. Trouwe stadionbezoekers en sponsors hebben het leed voor deze bedrijfstak tot nu toe voor een groot deel verzacht, maar ook in deze sector is snel perspectief nodig om straks uit de coronacrisis te kunnen komen. In totaal loopt het betaald voetbal dit seizoen vanwege de coronamaatregelen zo’n 200 miljoen euro mis. Eerder werd dit cijfer geraamd op maximaal 331 miljoen euro, uitgaande van een geheel seizoen voetballen zonder publiek.”

De KNVB gaat verder: “Zonder stadionbezoeken valt bij de clubs abrupt zo’n zestig procent van de omzet weg. Het inkomstenverlies voor de clubs is tot nu toe lager uitgevallen dan die maximale raming dankzij vooral de loyaliteit van de sponsoren en de stadionbezoekers. Zo verliep de verkoop van de seizoenkaarten gezien het magere perspectief om de wedstrijden ook daadwerkelijk te kunnen bijwonen ver boven verwachting. Er zijn 235.855 seizoenkaarten verkocht voor het seizoen 2020/’21, ten opzichte van 269.373 een jaar eerder.”

“Dat is echter geen vangnet of garantie dat de clubs niet in de financiële gevarenzone komen”, reageert directeur betaald voetbal Eric Gudde. “Het blijft de vraag of de supporters voor het volgende seizoen opnieuw een seizoenkaart zullen kopen als zij het huidige seizoen hier al weinig gebruik van konden maken. Bovendien bestaat bij sommige clubs de kans dat seizoenkaarthouders aan het eind van dit seizoen nog hun geld terugvragen als ze te weinig wedstrijden hebben kunnen bezoeken. Daarmee hebben die clubs gedurende de rest van dit seizoen het zwaard van Damocles boven het hoofd hangen: een hoger verlies kan voor hen dan alsnog realiteit worden.”

‘Zo snel mogelijk mét publiek voetballen’

Gudde vervolgt: “Ook vanuit dat perspectief zou je weer zo snel mogelijk met publiek willen voetballen als dat weer veilig is. Desnoods in beperkte aantallen. Juist gericht op de veiligheid zijn protocollen voor verschillende scenario’s opgesteld en hebben de clubs tienduizenden euro’s geïnvesteerd in maatregelen. Aan het begin van het seizoen ging dit ook heel goed, bij bijna alle 130 wedstrijden werkte het publiek gedisciplineerd mee aan alle coronamaatregelen en er zijn geen gevallen bekend van personen die in een stadion besmet zijn geraakt. Dit blijkt ook uit de evaluaties van gemeenten, politie en auditteam Voetbal en Veiligheid.”

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie