Koeman geeft Ajax grote kopzorgen

Foto: Koeman geeft Ajax grote kopzorgen

Ronald Koeman gaf Ajax de afgelopen twee weken voldoende stof tot nadenken. Waar het Nederlands elftal in het verleden soms overliep met Ajacieden, koos de bondscoach voor de Nations League Finals voor slechts twee spelers uit Amsterdam: Steven Bergwijn en Jurriën Timber. Beide spelers begonnen tegen zowel Kroatië als Italië ook nog eens op de reservebank. Het moet voor Sven Mislintat een teken zijn dat er snel iets moet veranderen binnen de organisatie.

Weinig Ajax-spelers in Oranje

De huidige selectie van de nieuwe hoofdtrainer Maurice Steijn telt dan wel minimaal 15 Nederlanders, maar de meeste namen komen niet in aanmerking om in Oranje te spelen. Zo is het talent Jorrel Hato voorlopig nog niet klaar om op het hoogste niveau de verantwoordelijkheid van het land te dragen. moet Youri Regeer zich eerst nog behoorlijk ontwikkelen achter de schermen en heeft Brian Brobbey afgelopen voetbaljaar aan Koeman niet laten zien dat hij een onbetwiste basisspeler is.

Dan is er nog een categorie met spelers die een verleden heeft in de Nederlandse selectie, maar die momenteel niet zichzelf is. Davy Klaassen was bijvoorbeeld jarenlang een zeer bruikbare speler voor de bondscoaches. De aanvallende middenvelder had de kwaliteiten om in het strafschopgebied van de tegenstander veelal op de goede plek te staan en daarnaast met zijn loopvermogen op meerdere plaatsen op het veld van waarde te kunnen zijn. Afgelopen seizoen hield hij zich echter vooral bezig met opstootjes en raakte hij zijn vaste plek kwijt.

Dat geldt ook voor Owen Wijndal. Toen hij nog onderdeel uitmaakte van AZ, liet Frank de Boer hem debuteren in het Nederlands elftal. Voorlopig kwam hij tot 11 interlands bij Oranje, waarbij hij een redelijke indruk maakte. Zijn overstap naar Ajax moest hem het laatste zetje geven om in het nationale team te slagen, maar niets is minder waar. De linksback is zeer kwetsbaar en komt voorlopig niet in aanmerking voor een plaats in de selectie. Hetzelfde geldt voor Devyne Rensch, die vanwege gebrek aan concurrentie vorig seizoen meer minuten in de Johan Cruijff ArenA maakte.

Kansen voor Timber en Bergwijn

Aangezien Koeman ook niet voor Remko Pasveer en Steven Berghuis besloot te kiezen, bleef er op het gebied van Ajax-DNA weinig over in de selectie. En dus waren Bergwijn en Timber de enige twee spelers die naar Zeist mochten afreizen. De centrale verdediger hoopt deze zomer naar een Europese topclub te kunnen verkassen, maar het is de vraag hoe haalbaar dit is als het al niet lukt om in het Nederlands elftal een basisplaats te krijgen. Op zijn positie stond uitgerekend Lutsharel Geertruida, die Ajax eerder dit jaar ook al pijn deed met het winnende doelpunt.

Voor Bergwijn geldt voornamelijk dat hij deze zomer het beste kan gebruiken om zijn loopbaan te overdenken en te analyseren. Bij PSV toonde hij uitgebreid aan dat hij de kwaliteiten heeft om zijn team op sleeptouw te nemen, maar na een mindere periode bij Tottenham Hotspur is er weinig meer van hem over. Met een stap terug naar de Eredivisie is zijn carrière opvallend genoeg niet terug in de lift gegaan. De situatie is juist verder gedaald, waardoor een trieste aftocht voor hem dreigt.

Reden tot nadenken

Natuurlijk is het zo dat het Nederlands elftal in de Nations League slecht presteerde, maar als Timber en Bergwijn beter hadden getraind dan hun concurrenten dan had de oefenmeester hen echt wel opgesteld. In plaats daarvan bleef Timber in beide wedstrijden op de reservebank zitten, terwijl de buitenspeler beide keren als invaller binnen de lijnen kwam. Het tweetal heeft de komende weken daarom veel stof tot nadenken, waarbij het de vraag wordt hoe ze de dalende lijn kunnen omdraaien.

Voor de directie van Ajax zijn er eveneens zorgen. PSV en Feyenoord gaven Koeman de laatste twee duels de nodige mogelijkheden, terwijl de talenten van Ajax voorlopig tekortschieten om op het hoogste niveau te presteren. Mislintat moet de komende maanden daarom niet alleen gebruiken om de linies te versterken, maar ook om te onderzoeken of hij meer Nederlandse talenten aan de selectie kan toevoegen. Het zal de herkenbaarheid van de selectie alleen maar ten goede komen en de scherpte in de spelersgroep laten toenemen.

Gaat Bergwijn zich nog terugknokken?

  • Ja, hij heeft grote kwaliteiten
  • Nee, ik verwacht het niet meer
2531+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:21
22+
Feyenoorder In-Beom Hwang zegt sorry
23:00
86+
‘Eredivisie is niks zonder Ajax’
22:57
2+
Barcelona ten onder na rode kaart García
22:32
138+
‘Mark van Bommel keert terug als trainer’
22:22
63+
Xabi Alonso heeft boodschap voor Feyenoord-fans
22:17
27+
‘Ongekende Santiago Giménez-blunder’
22:00
80+
‘Roer volledig om bij Ziggo Sport’
21:28
75+
Priske positief ondanks ‘donker gevoel’
21:12
245+
‘Massaontslagen binnen en buiten Feyenoord’
20:49
196+
Ziggo Sport-verslaggever blundert met Timber: “1-0 gewonnen?”
20:35
116+
Feyenoord vernederd door Bayer Leverkusen
20:31
100+
Voorbeschouwing Go Ahead Eagles – Ajax: kan Ajax verder aanhaken?
19:41
301+
‘Vernedering Feyenoord zorgt voor bliksemontslag’
19:22
360+
De Kuip is ‘oorverdovend stil’: “Crematies met meer sfeer”
19:15
51+
FC Twente heeft HUISWERK niet gedaan! | Transfertijd
19:04
147+
Gevoelige info Priske gelekt? ‘Dat doet hij niet vrijwillig’
18:49
79+
Eredivisie-terugkeer in de maak? “Dát is mijn belofte thuis”
18:28
34+
Priske husselt met opstelling: “Zo verslaan we de Duitse kampioen”
18:24
60+
‘Intelligente’ Gravenberch ontwikkelt zich razendsnel
18:20
90+
Priske bijt van zich af: “Ik hoop dat ik ook respect terug krijg”
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie