Koeman slechts een paar stappen verwijderd van juiste weg Oranje

Foto: Koeman slechts een paar stappen verwijderd van juiste weg Oranje

Bondscoach Ronald Koeman staat voor zijn laatste klusje bij het Nederlands elftal. Als Oranje zich kwalificeert voor het WK 2026 zal dat eindtoernooi zijn afscheid betekenen. Na twee periodes kunnen we dit zien als de derde periode van Koeman en deze keer gaat hij veel anders doen. Met het afschrijven van Steven Bergwijn en de kritische benadering van Memphis Depay is de Oranje-bondscoach de juiste weg ingeslagen. Nog een paar stappen nemen, Ronald.

Opinie: Ronald Koeman is op weg naar zijn laatste Oranje-klusje ook frisser en beter geworden

De bondscoach heeft zich voorgenomen om het in zijn laatste periode anders te doen. Hij komt vrijer over en is meer open in zijn communicatie met de media bijvoorbeeld. Hij heeft ook niets meer te verliezen na twee sterke periodes. In zijn eerste termijn haalde Koeman met Oranje de finale van de Nations League en in zijn tweede bedrijf was de halve finale van het EK het hoogtepunt. De leidsman deed het op papier beter dan verwacht bij Oranje, al valt er over het getoonde spel altijd wel wat te discussiëren.

Discussiëren doet Koeman ook graag. Met spelers, technische staf en tegenwoordig ook met de pers. Zo zie je hem tegenwoordig ook stilletjes genieten van de klassieke robbertjes met Valentijn Driessen. Hij incasseert tegenwoordig niet alleen meer, maar deelt als bondscoach ook uit.

Steven Bergwijn krijgt gelijk met nieuwe Koeman te maken

Steven Bergwijn merkte dat als speler, als eerste. Hij ontvluchtte Amsterdam en koos op 26-jarige leeftijd ervoor om in Saudi-Arabië te gaan voetballen. Dat kwam hem op veel kritiek te staan en niet in de laatste plaats van zijn baas bij Oranje. Koeman pakte hem hard aan en klapte het Oranje-boek dicht. Want op die leeftijd moet volgens de bondscoach het sportieve aspect voorop staan en niet de centjes.

Bij Bergwijn staat het sportieve aspect al heel lang niet meer voorop. De aanvaller liet bij Ajax vaker zien dat hij er geen zin in had, dan wel. Ook bij het Nederlands elftal kwam hij niet over als de man die met een energieke invalsbeurt even het verschil zou maken. Koeman had hem lang genoeg de hand boven zijn hoofd gehouden.

De nieuwe Ronald Koeman geniet tegenwoordig van de persconferenties.

Geen plek meer in Oranje voor Koeman-lievelingetjes

Ook Memphis Depay kan niet meer op krediet rekenen. Geen club is geen plek in Oranje en het is maar de vraag of Corinthians, een laagvlieger in de Braziliaanse Série A, Depay wel aan een Oranje-plaats helpt. Koeman lijkt zelfs afscheid te hebben genomen van lievelingetje Georginio Wijnaldum. De middenvelder die hij wel beschermde na zijn overstap naar de Saudische woestijn.

Een nieuw tijdperk breekt aan bij Oranje. Koeman zal strenger zijn en niemand heeft meer krediet bij Oranje. Een paar goede wedstrijden bij Ajax levert niet gelijk een plek in de (voor)selectie van Oranje op. De bondscoach zal ook gaan kiezen voor Weghorst of Brobbey, waarbij Francesco Farioli eigenlijk die keuze maakt. De lat voor het Nederlands elftal gaat daarmee automatisch omhoog. We hebben in de grote competities als de Premier League en LaLiga inmiddels heel veel Nederlanders voetballen en die kunnen weer op een streepje voor rekenen ten opzichte van de Eredivisie-gangers.

Koeman kan nog kritischer zijn

De vernieuwing en verfrissing is ingezet en met een paar stappen zou Koeman deze ‘derde periode’ weleens tot zijn allerbeste kunnen maken. Nog meer verjonging zal goed passen, waarbij ook gekeken moet worden naar Van Dijk. Want de Oranje-leider valt bij het Nederlands elftal de laatste tijd op te veel foutjes te betrappen. En als je gaat afbouwen, ook als dat op 26-jarige leeftijd is, dan is je Oranje-loopbaan voorbij. We hadden al eerder afscheid moeten nemen van zulke afbouwende spelers, maar beter laat dan nooit.

Over Eimert Pruis

Presentator en schrijver Eimert Pruis werkt onder de Spaanse zon voor SoccerNews. Hij richt zijn blik dus vooral op Spanje, FC Barcelona en Real Madrid, maar maakt ook inside-verhalen over Feyenoord en Oranje. Heb je een tip? Mail naar [email protected]

Wat vind jij van de nieuwe Koeman?

  • Beter!
  • Slechter!
  • Zie geen verschil!
199+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:45
110+
‘Oranje-terugkeer voor Memphis Depay’
23:30
61+
Dit is waarom er ook donderdag Champions League-wedstrijden zijn
23:15
28+
Op welke zender kijk je Juventus – PSV?
23:00
70+
Vermoedelijke opstelling PSV: ‘Bosz neemt Noa Lang-besluit’
22:50
284+
‘Dennis Bergkamp heeft nieuwe job beet’
22:40
47+
Kieft schenkt klare wijn over Noa Lang
22:25
132+
‘Barcelona gaat voor Frenkie de Jong-vervanger’
22:10
200+
‘Vet probleem’ voor PSV tegen Juventus
21:57
11+
FC Emmen geeft driemaal voorsprong uit handen, Helmond Sport blijft op valreep koploper
21:28
108+
Ten Hag ook in League Cup keihard voor Antony
21:14
59+
“Noa Lang doet me denken aan Sjaak Swart”
20:46
52+
Angst voor Haaland: “Echt onmogelijk”
20:31
263+
‘Zorgen om Priske: code oranje bij Feyenoord’
20:15
75+
“Ajax is voor het theater in het leven geroepen”
19:49
646+
Telegraaf doet onthulling over Klaassen-deal
19:30
95+
Bosz verwacht veel van PSV: “Verder dan vorig seizoen”
19:12
318+
Priske maakt ‘grote fout’: “Ik zag Bijlow ook kijken”
18:47
14+
Van Dijk droomt van CL-succes met Liverpool
18:29
322+
Priske ontvangt geweldig nieuws in aanloop naar Leverkusen-thuis
18:13
114+
Bosz komt met nieuws over Lang
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie