Koeman is iets vergeten in de Oranje-selectie

Foto: Koeman is iets vergeten in de Oranje-selectie

Ronald Koeman heeft iets over het hoofd gezien toen hij zijn voorselectie samenstelde. Wie de lange lijst van spelers doorneemt komt tot de conclusie dat er geen enkele rechtsbuiten bij zit. Is de nieuwe bondscoach van Oranje een rechtsbuiten vergeten? Dat kan op zich gebeuren, hij is pas net weer begonnen. Of gaat Koeman voor een truc speciaal?

37 man sterk telt de lange shortlist van Koeman van waaruit hij voor volgende week vrijdag zijn definitieve selectie boetseert. Teun Koopmeiners is inmiddels afgevallen met een blessure, maar op zijn positie zijn er nog veel alternatieven. Waar geen enkel alternatief is of zelfs een eerste keus, lijkt de rechtsbuitenpositie. Als je elke speler stuk voor stuk analyseert kom je tot de conclusie dat er niemand bij zit die bij zijn club rechtsbuiten staat.

Koeman wil toch weer 4-3-3 gaan spelen? De nieuwe Oranje-korpsheer wil af van het in zijn ogen lelijke Louis van Gaal-systeem, het 1-3-4-1-2-systeem zoals de vorige bondscoach dat noemde. Koeman had het overal weer over de Hollandse school en dat hij eerst naar zijn spelers kijkt en daarna bedenkt welke formatie daar het beste bij past. Volgens de oud-coach van FC Barcelona, Feyenoord, PSV en Ajax past 4-3-3 het beste bij zijn Oranje.

Dan blijft het apart dat er geen rechtsbuiten is geselecteerd. Geen Calvin Stengs, Anwar El Ghazi, Gyrano Kerk of Crysencio Summerville. Ook geen Justin Kluivert of Donyell Malen die bij hun clubs regelmatig vanaf rechts spelen. Dus dan wordt het schuiven geblazen voor Koeman. Welke spelers heeft hij op het oog voor rechtsbuiten? Wie staat er op 24 maart tegen Frankrijk op die positie?

Frisse Xavi Simons lijkt eerste keus op rechts

Als je kijkt naar de voorselectie en de spelers die het meeste op rechtsbuiten hebben gespeeld dan kom je uit bij Xavi Simons. De PSV´er is bovendien in bloedvorm en op het moment lijkt het niet uit te maken waar je hem neerzet. Als een van de aanvallende middenvelders (Koeman opteert voor de punt naar achteren), spits of rechtsbuiten, Simons rendeert nu overal.

Simons kan voor Koeman daarnaast uitgroeien als symbool van het nieuwe Oranje. Hij is jong, fris en een publieksspeler. Bij een nieuwe start ben je op zoek naar frisheid, bevlogenheid en jeugdige honger. Meerdere spelers van de voorselectie vallen in die categorie, maar Simons lijkt voor de rechtsbuiten dé kandidaat.

Steven Bergwijn is een andere Steven Bergwijn in Oranje

Steven Bergwijn speelt eigenlijk nooit rechtsbuiten, maar toch ziet onze huisanalist Aad de Mos wel wat in Bergwijn als rechtsbuiten in een 4-3-3-systeem. Hij motiveert dat door te zeggen dat Bergwijn in Oranje een volledig andere Bergwijn is als die van Ajax. Daar heeft hij een goed punt, Bergwijn zou zeker zijn Ajax-bagage niet mee moeten nemen naar Zeist. In de wedstrijden bij Oranje rendeert hij negen op de tien keer wel en bovendien heeft hij een klik met collega-aanvaller Memphis Depay.

Een kanttekening daarbij is wel dat Bergwijn het juist altijd goed deed in een 2-spitsensysteem. Waarbij hij om Depay heen kon zwerven en links of rechts op kon duiken. Als rechtsbuiten heeft hij het niet vaak laten zien, denkt Koeman daar verandering in te kunnen brengen? Hij denkt wellicht terug naar de vorige wedstrijd tegen Frankrijk, want wie stond daar een zeldzaam keertje op rechts? Je raadt het al.

Dit was de basis van Koemans Oranje tegen Frankrijk (2-0) met Bergwijn als rechter aanvallende middenvelder/rechtsbuiten.

Berghuis wil liever niet meer op rechtsbuiten

Bergwijns naamgenoot Steven Berghuis speelde bij Feyenoord altijd vanaf rechtsbuiten. Naarmate hij ouder werd wilde hij liever juist vanaf het middenveld spelen. Ajax-trainer Alfred Schreuder en later Johnny Heitinga zagen dat wel zitten en posteerde hem als aanvallende middenvelder of juist als loper/passer. Van Gaal nam dat over en gebruikte Berghuis, die ook in Oranje een tijdlang aan de rechterkant stond, als middenvelder.

In het 4-3-3-systeem van Koeman lijkt Berghuis voor de linker of rechter aanvallende middenvelder positie in aanmerking te komen. Maar door het gebrek aan rechtsbuitens kan Koeman ook bij Berghuis uitkomen. Koeman posteerde Berghuis op rechtsbuiten in zijn eerste periode als bondscoach. Gaat Berghuis dat accepteren of zit hij dan liever op de bank?

Noa Lang op rechts in Oranje?

Dan hebben we nog Noa Lang. De badboy van Club Brugge laat weer goede dingen zien op het veld, maar speelt voornamelijk vanaf links. Toch liet Louis van Gaal hem debuteren op rechts. Lang kan in principe op beide flanken uit de voeten en is vaak ook in het centrum te vinden. Lang zou dus ook een optie op rechtsbuiten kunnen zijn voor Koeman.

Bovendien, als je kijkt naar de concurrentie op andere plekken, is het misschien handig voor Lang om zich juist op de rechtsbuitenpositie te concentreren. Memphis Depay, Wout Weghorst en Cody Gakpo hebben op de andere posities een dikke streep op hem voor. Als Lang dat zelf ook inziet kan hij misschien aan Koeman voorstellen om hem op rechts te gebruiken. Of misschien heeft Koeman dat allang in gedachte.

Cody Gakpo op rechts ook on fire

Je zou het je bijna niet voor kunnen stellen, Cody Gakpo op rechts. Hij kan het zeker, want ook in zijn PSV-tijd kwam hij van alle kanten. Alleen waarom zou je de beste Oranje-speler die we hebben op het moment, niet op zijn favoriete positie laten ballen? Gakpo komt bij Liverpool vanaf links en doet het op het moment geweldig. Daar zou Koeman tegen Frankrijk van moeten profiteren.

Aan de andere kant scoorde hij tegen Manchester United op het moment dat hij van rechts kwam, dus daar begint toch weer die twijfel bij Koeman. In ieder geval goed om te onthouden, misschien een optie voor later.

Gaat Koeman tegen Frankrijk stiekem toch voor 5-3-2?

Koeman wikt en weeg en heeft een gelukje. Zijn ‘fout’ om een rechtsbuiten te vergeten kan hij gewoon herstellen. Bij een reguliere interlandperiode mag je selectie afwijken van de voorselectie. Koeman is dus niet verplicht om 23 van die 37 spelers te selecteren. Hij mag dus alsnog op komen draven met Summerville, Stengs of Kluivert. Net zo goed zo dat hij Jerdy Schouten als vervanger van de zekere selectiespeler Koopmeiners mag aanwijzen.

Tegen het sterke Frankrijk is een 5-3-2 of op de counter een 3-5-2-formatie helemaal niet zo’n slecht idee. Koeman gaf al eerder aan dat hij altijd kijkt naar de tegenstander en eventueel bereid is om van systeem te wisselen als dat een grotere kans op resultaat geeft. Zo deed hij dat bij Feyenoord vaak, maar ook bij Barcelona. Volgens hem was zijn beste Barça-wedstrijd met een 2-spitsensysteem. Zijn allerbeste wedstrijd als bondscoach was de 2-0 zege op Frankrijk in de groepsfase van de Nations League, zo gaf hij zelf aan. Als we kijken naar de formatie van toen dan zien we een soort 4-2-3-1-systeem. Een formatie waarin de rechtsbuiten niet echt wordt benut en de drie aanvallende middenvelders heel veel switchen. Met Bergwijn, Georginio Wijnaldum en Gakpo achter Depay zou dat weleens verrassend goed uit kunnen pakken.

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie