Koeman wéér de mist in met Xavi Simons

Foto: Koeman wéér de mist in met Xavi Simons

Xavi Simons kreeg na afloop van de met 1-0 verloren wedstrijd tegen Duitsland de nodige kritiek van bondscoach Ronald Koeman. De aanvallende middenvelder van RB Leipzig zou met name in de eerste helft niet taakbewust gevoetbald hebben, maar mocht opmerkelijk genoeg toch blijven staan. In de tweede helft speelde Simons vanaf de tien-positie en dat ging hem beter af dan als rechtsbuiten. Dat Koeman hem daar toch blijft opstellen mag gezien worden als een tactische fout van de bondscoach van Oranje.

Analyse: Koeman maakt tactische fout met Xavi Simons

“In de eerste helft deden we het niet goed op het middenveld. Zij deden het anders en daar moet je op kunnen reageren. Ik schreeuwde om met name aan te geven dat ze met de punt naar achteren moesten spelen. Xavi Simons werd opgepakt door Aleksandar Pavlovic. Hij bleef centraal spelen, terwijl hij meer naar de zijkant had gemoeten. Dan was de ruimte naar Brian Brobbey open gekomen. We hadden een man over op het middenveld, maar in ons voetbal kwam dat niet tot uiting”, waren de woorden waarmee Koeman na afloop op de persconferentie aangaf waar het in de eerste helft onder andere misging bij Oranje.

De bondscoach probeerde dat, niet voor het eerst, weer te repareren met een aantal wissels. Tijjani Reijnders en Quinten Timber mochten gaan douchen, terwijl Mats Wieffer en Donyell Malen erin kwamen. Malen ging op de rechtsbuitenpositie spelen, Simons verhuisde naar de tien-positie. Wieffer speelde als controleur en door die ingrepen kreeg Oranje inderdaad wat meer grip op het spel, al creëerde men in totaal slechts twee gevaarlijke afstandsschoten.

Koeman begint opnieuw met verkeerde Oranje-opstelling

Opmerkelijk mag het genoemd worden dat Koeman die ingrepen pas in de rust deed. Het gros van de Oranje-internationals zakte voor rust al volledig door het ijs. Joey Veerman werd op het EK wel in de eerste helft geslachtofferd tegen Oostenrijk, maar Koeman durfde dat deze keer niet aan. Toch moeten er vooral vraagtekens gesteld worden bij de basiskeuzes van de bondscoach. Micky van de Ven centraal achterin op de plek van Virgil van Dijk van bleek ongelukkig en ook linksback Jorrel Hato verzoop met name in de eerste helft.

Koeman voerde nu twee wisselingen door, terwijl hij simpel één wijziging had kunnen doorvoeren. Van Dijk had vervangen kunnen worden door Matthijs De Ligt. Laatstgenoemde viel ondanks zijn geringe speeltijd niet slecht in tegen Hongarije en heeft bovendien meer ervaring dan Van de Ven en Hato. Van de Ven had daardoor gewoon als linksback kunnen beginnen. Toch wilde Koeman graag zien hoe Van de Ven zich staande zou houden tegen de Duitsers. Een experiment dat je juist niet in de op papier moeilijkste wedstrijd moet uitproberen. Tegen een zwakke tegenstander zou dat prima kunnen, maar niet als je tegen Hongarije ook al niets hebt laten zien. Koeman ging er dan ook lelijk mee de mist in.

Het experiment met Micky van de Ven als vervanger voor Virgil van Dijk en Jorrel Hato op de linksbackpositie pakte volledig verkeerd uit.

Simons verkeerd gebruikt door Koeman

Zoals hij dat nu ook al wedstrijden lang doet met Xavi Simons. Natuurlijk heeft Simons ook weleens goed gespeeld vanaf de rechterkant, maar het is niet de natuurlijke positie van de aanvallende middenvelder. Simons rendeert beter vanaf de tien-positie of vanuit een vrije rol vanaf de linkerkant. Zoals hij ook speelt bij zijn club RB Leipzig. Daar tikt Simons over het algemeen een hoger niveau aan dan bij het Nederlands elftal. In de tweede helft werd ook duidelijk waarom Simons liever vanaf de tien-positie speelt, waarvandaan hij ook eenmaal zeer gevaarlijk werd.

Wat meer van de linkerkant komend schoot Simons na een korte combinatie en dribbel verwoestend op de lat. Het is ook de kracht van Simons, die juist goed is in de korte combinaties om vanuit daar door te bewegen en gevaarlijk te worden. Eenmaal in de combinatie en in die beweging blijkt Simons een lastige speler om af te stoppen. Dat Simons dit vanaf links en vanaf de tien-positie ook goed kan bewees hij ook al bij PSV en nu dus bij Leipzig.

Malen betere optie als rechtsbuiten dan Simons

Dat Simons als rechtsbuiten opgesteld wordt heeft alles te maken met Denzel Dumfries. De verdediger van Internazionale mag graag opkomen vanaf de rechtsachterpositie en Koeman wil met Simons vaak dan graag een extra man in het midden creëren. Wat dat betreft mist Oranje echt een type als Arjen Robben, die met zijn linker graag naar binnenkwam, waardoor er altijd ruimte is voor de rechtsback om erover heen te denderen. Toch bleek gisteravond ook maar weer dat Donyell Malen een veel betere optie is als rechtsbuiten.

Malen heeft snelheid, diepgang en een actie in huis. Bovendien blijft Malen aan de zijkant spelen in tegenstelling tot Simons, die daarmee tegen Duitsland ook nog eens de passlijnen naar spits Brian Brobbey afsneed. Koeman doet er dan ook verstandig aan om Simons niet meer op te stellen als rechtsbuiten, maar hem te gebruiken als nummer tien of te laten spelen vanaf de linksbuitenpositie. Mocht Koeman dat niet zien zitten, dan moet de keuzeheer een knoop doorhakken en Simons gewoon op de bank zetten. In de beslissende thuiswedstrijd tegen Hongarije zal dan ook moeten blijken of Koeman dat besluit durft of wil nemen.

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie