Koeman wilde al sneller anders spelen: “Dat was het belangrijkste”

Foto: Koeman wilde al sneller anders spelen: “Dat was het belangrijkste”

Ronald Koeman wilde Nederland tegen Ierland al veel sneller anders laten spelen dan na de rust. Uiteindelijk zorgde de systeemwissel van 3-4-3 naar 4-3-3 voor de ommekeer in Dublin en won Oranje met 2-1. “Ik had al vrij snel het idee dat we iets moesten veranderen. Uiteindelijk was het belangrijkste voor de zege dat we anders gingen spelen.”

Reactie bondscoach Ronald Koeman na Ierland – Nederland

Volgens Koeman was het “systeem tegen systeem” en als je dan zo slecht speelt als in het begin dan valt er weinig eer te behalen. Oranje liet zich afbluffen door het druk zettende Ierland en maakte pupillenfout na pupillenfout. “Dan wordt een zware avond nog zwaarder. Wat je in zo’n beginsituatie tegen de aanvallende Ieren nou niet moet doen is proberen op te bouwen.” Dat probeerde doelman Mark Flekken wel en leidde zo het tegendoelpunt in. “Mark mag die bal never nooit spelen. Die snelle tegengoal maakt het er niet makkelijker op.”

“Soms is het niet te verklaren dat je zo slecht speelt”, weidt de Oranje-bondscoach uit bij de NOS. “Je geeft hen de kans om te doen wat ze willen. Wij konden de vrije man niet vinden en speelden de ballen zo slecht in. Dan verlies je de controle.” Koeman wilde dan ook al snel schakelen. Niet alleen van systeem, maar ook van spelers. Hij kon alleen de spelers niet bereiken in de hectiek van het doldwaze Dublin.

‘Misschien had ik vanaf het begin wel anders moeten spelen’

“Later kwam er iets meer rust en bij het doelpunt zagen we de reden dat ik Donyel Malen in de spits had gezet. Hij trok mooi de ruimte. We konden daarna niet verder gaan. We waren niet goed in balbezit en liepen te veel met de bal. Aan de linkerkant hadden we verdedigende problemen.” En dus greep Koeman in bij rust. Daley Blind en Mats Wieffer moesten eruit, Tijjani Reijnders en de getergde Wout Weghorst erin. Die laatste maakte uiteindelijk de winnende. “Hij mag boos zijn dat hij niet speelde en misschien had ik ook wel anders moeten spelen vanaf het begin. Aan de andere kant, als Donyell er twee had gemaakt dan was het weer heel anders. “

Toch geeft Koeman wel toe dat zijn switch in de rust het verschil maakte. “Dat was het belangrijkste ja. Maar van systemen kan je ook afwisselen, want wij kunnen ze allebei spelen. Mijn taak is om de juiste momenten te kiezen. Dit elftal moet ook tijdens de wedstrijd kunnen veranderen, misschien hebben we daar nog meer tijd voor nodig.”

‘We hebben het er wel doorheen gesleept’

Over een maand wachten alweer Frankrijk-thuis en Griekenland-uit. Dat Oranje al met een half been in Duitsland staat (waar het EK wordt gehouden) vindt Koeman overdreven. “We moeten punten pakken tegen Frankrijk, dan staan we er pas goed voor. We hebben nu zes punten gehaald in een cruciale week. We sluiten de ogen niet voor de momenten die niet goed zijn, maar we hebben het er wel doorheen gesleept. Dat is wel een compliment waard.”

Welk systeem moet Oranje nu gaan spelen?

  • 4-3-3
  • 3-4-3
296+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:31
24+
Priske boos op persconferentie: ‘Je maakt het persoonlijk’
23:21
40+
Feyenoorder In-Beom Hwang zegt sorry
23:00
149+
‘Eredivisie is niks zonder Ajax’
22:57
5+
Barcelona ten onder na rode kaart García
22:32
163+
‘Mark van Bommel keert terug als trainer’
22:22
78+
Xabi Alonso heeft boodschap voor Feyenoord-fans
22:17
33+
‘Ongekende Santiago Giménez-blunder’
22:00
87+
‘Roer volledig om bij Ziggo Sport’
21:28
82+
Priske positief ondanks ‘donker gevoel’
21:12
261+
‘Massaontslagen binnen en buiten Feyenoord’
20:49
198+
Ziggo Sport-verslaggever blundert met Timber: “1-0 gewonnen?”
20:35
119+
Feyenoord vernederd door Bayer Leverkusen
20:31
105+
Voorbeschouwing Go Ahead Eagles – Ajax: kan Ajax verder aanhaken?
19:41
318+
‘Vernedering Feyenoord zorgt voor bliksemontslag’
19:22
366+
De Kuip is ‘oorverdovend stil’: “Crematies met meer sfeer”
19:15
55+
FC Twente heeft HUISWERK niet gedaan! | Transfertijd
19:04
147+
Gevoelige info Priske gelekt? ‘Dat doet hij niet vrijwillig’
18:49
80+
Eredivisie-terugkeer in de maak? “Dát is mijn belofte thuis”
18:28
34+
Priske husselt met opstelling: “Zo verslaan we de Duitse kampioen”
18:24
61+
‘Intelligente’ Gravenberch ontwikkelt zich razendsnel
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie