Kroes zoekt naar gezicht voor uitdragen Ajax-identiteit

Foto: Kroes zoekt naar gezicht voor uitdragen Ajax-identiteit

Ajax werkte de afgelopen maanden hard aan de komst van Cristian Chivu. De Roemeen was voor technisch directeur Alex Kroes de gedroomde assistent van Francesco Farioli. Dat de Amsterdammers zolang vol hielden, had te maken met de kwaliteiten die Chivu met zijn komst naar Ajax zou meebrengen.

Inside: Chivu kent Ajax als geen ander

De directie nam eerder deze zomer een groot risico door een Italiaanse hoofdtrainer aan te stellen. Met Farioli haalt de club dan wel een aanvallende oefenmeester in huis die de spelprincipes van Ajax onderschrijft, maar het DNA van de vereniging kent hij allerminst. Bovendien hebben, eerlijk is eerlijk, trainers van een buitenlandse afkomst doorgaans minder krediet dan die uit eigen land. Het betekent dat Farioli het snel voor elkaar moet zien te krijgen om alles naar zijn hand te zetten. John van ‘t Schip ervaarde vorig seizoen al eens dat dit niet zo makkelijk is.

Van ‘t Schip en zijn assistent Michael Valkanis wilden niet ingaan op voorbeelden, maar gaven onlangs bij Voetbal International aan dat ze gedurende het voorbije voetbaljaar binnenkamers met grote uitdagingen te maken kregen. Ajax is simpelweg een slangenkuil, evenals andere grote clubs, en dus moet een trainer opgewassen zijn tegen de diverse stromingen. Dat lijkt Kroes zich maar al te goed te realiseren, want hij ging op zoek naar een assistent die Farioli bij zijn werkzaamheden moest helpen. En al snel was duidelijk dat Chivu dat moest worden.

Roemeense mentaliteit passend in Amsterdam

Het is alweer 21 jaar geleden dat Chivu voor het laatst in een Ajax-shirt in de Johan Cruijff ArenA stond. In 1999 maakte hij de overstap naar Amsterdam, met de grote droom om de internationale top te bestormen. Al vroeg in zijn loopbaan leerde de Roemeense verdediger dat een voetballoopbaan niet over rozen gaat. In zijn beginfase in Amsterdam had hij namelijk volop heimwee naar zijn geboorteland en lukte het Chivu maar niet om aan de verwachtingen te voldoen. Het ging na de eeuwwisseling vervolgens razendsnel met zijn carrière.

De komst van Ronald Koeman, die overkwam van Vitesse, zorgde ervoor dat hij grote stappen kon zetten en dat hij zelfs de aanvoerdersband om zijn arm kreeg. Het bleek de juiste zet te zijn, want vanuit de achterhoede wist hij als geen ander leiding te geven aan zijn elftal. Bovendien ontdekte Ajax de grote kwaliteit van Chivu waarmee hij in wedstrijden het verschil kon maken: zijn vrije trappen. Het leverde de club in het seizoen 2001-2002 zowel de landstitel als KNVB Beker op en bracht Ajax in het seizoen 2002-2003 naar de kwartfinale van de Champions League.

Het resulteerde in een afscheid in de zomer van 2003. Ajax kon hem verkopen aan AS Roma, dat hem een duidelijk plan voorschotelde. Na zijn periode in Rome verkaste hij naar Milaan, waar hij de rest van zijn loopbaan voor Internazionale uitkwam. Lang niet altijd stond Chivu in het basisteam, maar veel prijzen kon hij wel omhoog houden. Driemaal slaagde de Italiaanse grootmacht er namelijk in om de Serie A winnend af te sluiten en tweemaal hield hij de Italiaanse beker boven zijn hoofd. Het winnen van de Champions League en wereldbeker in 2010 zal echter zijn hoogtepunt blijven.

Cristian Chivu keert voorlopig niet terug bij Ajax.

Terugkeer laat op zich wachten

Zijn liefde voor Ajax is echter nooit verdwenen, zo blijkt wel uit de gesprekken die de afgelopen maanden tussen Ajax en de 43-jarige Roemeen heeft plaatsgevonden. Chivu ontwikkelde zich de voorbije jaren als hoofdtrainer van Internazionale Onder 19 en liet daarin zien dat hij ook op dit terrein talent heeft. Daar helpt zijn rijke voetballoopbaan, waar hij van dichtbij meemaakte wat ervoor nodig is om een topteam te ontwikkelen, hem erg mee. Het was daarom niet verrassend dat Ajax bij hem uitkwam en haar best deed om Chivu terug te halen.

“Ik heb daarover met Alex Kroes gesproken en ik voelde me gevleid dat Ajax mij benaderde. Ik heb er goed over nagedacht, maar ik wil toch liever als hoofdtrainer een volgende stap in mijn trainerscarrière maken. Ik wacht rustig af wat er op mijn pad komt”, legt Chivu aan Voetbal International uit. Hoewel hij voorlopig in Italië blijft, is de deur allerminst voorgoed dichtgeslagen. “Ik heb een goede relatie met Ajax en er hebben de laatste maanden veel gesprekken plaatsgevonden. Het is niet gelukt, maar Ajax zit voor altijd in mijn hart.”

Voorlopig is het voor Ajax een gemiste kans om een persoonlijkheid in de technische staf op te nemen die de clubwaarden volledig onderschrijft en een welkome toevoeging had kunnen zijn. Met de interesse in Chivu toont Kroes echter helder aan dat hij bewust bezig is om de rust te laten terugkeren. Ajax moet het de komende tijd doen met de huidige technische staf, waarbij de vereniging achter de schermen haar oren en ogen open zal houden voor mogelijkheden om voormalig Ajacieden te laten terugkeren, mits ze kwaliteiten met zich meedragen. En die zijn er genoeg in de voetballerij.

Had Ajax voor Chivu moeten kiezen?

  • Ja, absoluut
  • Nee, zeker niet
440+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie