Kunstgrasdiscussie bezorgt Excelsior ‘hoofdpijndossier’

Foto: Kunstgrasdiscussie bezorgt Excelsior ‘hoofdpijndossier’

Het lijkt erop dat er vanaf het seizoen 2025/2026 in de Eredivisie in alle stadion weer op gewoon gras gespeeld moet worden. Hoewel de stemming nog moet plaatsvinden lijkt het grote gros van de clubs er voorstander van om op gras te spelen. Het zorgt bij Excelsior, dat nu nog op kunstgras speelt, voor de nodige hoofdbrekens.

Daan Bovenberg, algemeen directeur van de Rotterdammers, noemt het niet echt een verrassing dat men massaal over wil op natuurgras. “Ik weet natuurlijk dat het al langer speelt, de discussie is niet van vandaag of gisteren”, vertelt de algemeen directeur in gesprek met Voetbal International.” Wel werd Bovenberg verrast door een ander punt. “De snelheid en de urgentie had ik niet één, twee, drie op die manier zien aankomen. Kennelijk wordt het belangrijk gevonden door alles en iedereen.”

Bovenberg zegt zelf geen tegenstander te zijn van kunstgras. “k heb er nooit zo veel problemen mee gehad, ik zit er redelijk neutraal in. Ik heb de grasdiscussie nooit heel spannend gevonden. Ik ben wel benieuwd naar hoe deze discussie er over een paar jaar uitziet. Alle jeugdspelers en nieuwe generatie voetballertjes in Nederland groeien op met kunstgras, dat ga je merken. De kwaliteit van de velden moet overal goed zijn, ook in perioden waarin de weersomstandigheden slecht zijn.”

Problemen voor Excelsior

De algemeen directeur spreekt dan ook vanuit het belang van Excelsior en voorziet de nodige problemen voor zijn club. “Wij hebben drie kunstgrasvelden hier en daar komen we nu al niet mee uit. We hebben hier alles: topsport, breedtesport, jeugd, vrouwen. We moeten al uitwijken naar de vrijdagavond, de vrouwen trainen in Krimpen aan den IJssel, de jeugd speelt ook op zondag. Daarnaast wordt het hoofdveld volop gebruikt voor andere activiteiten. We zitten aan honderd procent plus qua gebruik. De multifunctionaliteit komt onder druk te staan.”

De oplossing heeft Bovenberg dan ook niet zo maar voor handen. “Je hebt twee tot drie trainingsvelden nodig voor je eerste elftal als je op natuurgras speelt. Waar moeten die liggen? Dat kan hier niet. Het is de realiteit, er is niks aan gelogen. We denken heus in oplossingen, hebben ook contact gezocht met derden waarvan wij afhankelijk zijn, primair de gemeente. Als we geen alternatieve locatie hebben, dan kunnen we niks.”

Financiële uitdaging voor Excelsior

Daarnaast spreekt de algemeen directeur tegenover Voetbal International ook van een financiële uitdaging. “Ik denk wel dat het altijd onderdeel van de discussie moet zijn. Als we dit met z’n allen willen, moeten we wel met zijn allen solidair zijn. De rekening kan niet alleen terechtkomen bij de clubs die het betreft. Dat geldt ook voor de jaarlijkse kosten. Ooit hebben we met z’n allen besloten dat dit oké was, een nieuwe gedachte is prima, maar dan moeten we daar ook naar handelen. We moeten elders een accommodatie vinden, in combinatie met huur en onderhoud loopt dat kostenplaatje flink op. Het gaat om hele substantiële financiering, het is niet winstgevend. We moeten heel slim kijken hoe dat kan. Door samen te werken met andere partijen, met de foundation, kruisbestuivingen en samenwerkingen zoeken.”

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie