Lachen om Lang, hou op met dat pamperen

Foto: Lachen om Lang, hou op met dat pamperen

Voetballers die gewisseld worden zijn vaker niet blij. Meestal omdat zij dan vinden dat de trainer ongelijk heeft. Zonder enige zelfreflectie. Noa Lang liet tijdens PSV’s recente veegpartij in Flevoland een knap staaltje hiervan zien. Waar Peter Bosz om moest lachen. Als een boer met kiespijn, terwijl het vertoonde gedrag eigenlijk om te huilen was.

Opinie: PSV moet hard optreden tegen kinderlijk gedrag van sterspeler Noa Lang

“We hebben tranen gelachen, onnozel gedaan. En tenslotte tevreden, het licht uitgedaan.” Die woorden zingt Brabantse volkszanger Guus Meeuwis, overigens een fervent supporter van PSV, in één van zijn hits op de vele podia. Hij blijkt jaren geleden een vooruitziende blik te hebben gehad.

Toen Noa Lang door PSV vorig jaar werd aangetrokken, voorspelde ik op deze plek al eventuele gevalletjes van imagoschade. Door exorbitant of irritant gedrag, dat zou worden gaan vertoond door de zeer getalenteerde voetballer.

Tijdens het afgelopen successeizoen van de Eindhovense club hield de aanvaller zich echter veelal keurig in door negatief de hoofdrol op zich te eisen, al was hij ook gedurende een lange periode geblesseerd.

In de eerste duels van dit seizoen meende ik al wat van die gekke fratsen bij Noa te ontwaren. Die opvallen en, ergo, de aandacht afleiden van de zegereeks die PSV ook dit seizoen weer ijzersterk aan het opbouwen is.

Slappe wedstrijd in Almere

Zoals tijdens de laatste winstpartij tegen het arme (niet letterlijk maar figuurlijk) Almere City FC. De Eindhovense equipe stormde als vanouds bij vlagen, scoorde er ook lustig op los. Noa Lang was zeker niet een van de sterren van de avond. Integendeel zelfs.

Vond ook Bosz samen met zijn rechterhanden. En besloot dus om de kleine trukendoos te wisselen. Noa Lang was op dat moment niet klein van stuk, maar gedroeg zich ook zo. Meneertje vond het nodig om een microfoon, kosten een paar duiten kan ik je vertellen, omver te trappen.

Boer met kiespijn Bosz

De PSV-trainer, die het meer dan terecht in zijn hoofd had gehaald om zijn linksbuiten naar de kant te halen, moest er na afloop om lachen. Als een boer met kiespijn, mag ik voor hem hopen. Want dit soort gedrag hoort niet op de velden thuis.

Bosz betitelde de uitspatting van Lang als “raar”. Een juiste typering. Maar eigenlijk verwacht ik nog actie vanuit de Eindhovense club. Al is het maar een publieke reprimande, waar dan uit blijkt dat de PSV-trainer dit soort kinderlijk gedrag niet accepteert. Nu is er alleen maar sprake van pamperen.

Ik ben namelijk maar wat benieuwd wat Bosz had gezegd als Lang naderhand bij terugkomst in Eindhoven een deuk in diens auto had getrapt omdat hij in Almere gewisseld was. Of de succescoach dan ook gelachen had.

Schoppen doe je tegen een bal

Moraal van dit verhaal? Van andermans spullen blijf je af, altijd. Dus zeker ook als je gewisseld bent tijdens een potje voetbal, en dan ook nog tegen andere dingen meent te moeten schoppen. Al denken sommige goedbetaalde acteurs binnen de witte lijnen daar kennelijk soms anders over.

Want voetbal is emotie, wordt dan op meerdere plekken geroepen. Klopt als een bus, maar hou die dan in toom zoals het hoort. Zo niet, kan ik daar niet om lachen en wíl ik daar ook niet om lachen. Omdat zulke gekkigheden weer kunnen overslaan naar de tribunes. En juist dáár willen de beleidsbepalers in het Nederlandse voetbal van af.

Heb ik dan helemáál niks te lachen gehad tijdens het afgelopen voetbalweekend? Jawel, om Joey Veerman met zijn zelfspot. Al hadden zijn woorden ook iets treurigs. En ik zag Feyenoord-trainer Brian Priske (hoelang is hij nog op zijn post?) na het gelijkspel op Het Kasteel weer een kringgesprek houden. Daar raak ik niet over uit gelachen.

Over Bjorn Thimister

Bjorn Thimister (1978) schrijft voor SoccerNews.nl onder andere over PSV, Fortuna Sittard, Roda JC, VVV en MVV. Ook richt hij zich onder meer op andere clubs in de Keuken Kampioen Divisie en Bundesliga en andere opmerkelijke zaken in het voetbal. Elke woensdag schrijft hij op SN een opinie. Hij is 24 jaar journalist. Tips? [email protected]

0 Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

18:10
4+
‘Bliksemvertrek van AZ’er naar Europese grootmacht’
17:50
2+
Mazraoui weken uitgeschakeld, geen grote zorgen bij United
17:31
90+
‘Dít bedrag wil Ajax ontvangen voor populaire Hato’
17:12
6+
Juventus mysterieus over blessure Koopmeiners
17:00
34+
Hoofdbrekens voor Farioli: hoe lang valt Brobbey te handhaven als eerste spits?
16:47
23+
Bukayo Saka looft Oranje-speler: “Een topspeler”
16:34
109+
‘Dreun voor Thomas Beelen bij Feyenoord’
16:21
76+
PSV-aankoop: “Helaas gaat het qua speelminuten nu wat moeizaam”
16:05
57+
“Ik wilde eigenlijk niet weg bij Feyenoord”
15:52
151+
‘Verrassende spits in Oranje-basis deze interlandperiode’
15:39
155+
Moet kwakkelend Ajax op zoek naar een sjeik?
15:23
399+
‘Schandalige beslissing Priske bij Feyenoord’
15:06
147+
Opmerkelijk: ‘Kijkcijfermagneet’ al 38 dagen niet meer aan tafel bij VI
14:51
44+
Milambo schenkt klare wijn over ‘transfer’
14:36
1042+
Verbazing over gigantische salarissen Eredivisie-scheidsrechters
14:21
77+
Priske out? ‘Zou geslachtofferd kunnen worden’
14:04
453+
‘Hwang-nachtmerrie dreigt voor Feyenoord’
13:50
95+
‘Slot zet in op hereniging met Feyenoord-lieveling’
13:35
51+
‘Bizarre transfer dient zich aan voor Dirk Kuijt’
13:20
173+
Derksen: “Toen hij een keer nieste lag hier voor 2000 euro coke op tafel”
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie