Lamine Yamal helpt Spanje met wondergoal naar eerste finale in 12 jaar

De halve finale tussen Spanje en Frankrijk is geëindigd in een 2-1 overwinning voor Spanje. Nadat de ploeg van Luis de la Fuente op achterstand kwam, draaiden de Spanjaarden de achterstand nog voor rust om. Na een spannende tweede helft was het uiteindelijk Spanje dat de finale bereikte.

Wedstrijdverslag Spanje – Frankrijk

Er stond voor beide ploegen veel op het spel. Spanje wilde de wereld laten zien dat het weer in de finale thuishoort, Frankrijk wilde de wereld laten zien dat het heus wel kon voetballen. Dat werd direct duidelijk. De eerste grote kans ontstond namelijk al vroeg. Fabian Ruíz kopte net over, nadat Lamine Yamal de bal panklaar had gelegd.

Frankrijk toonde zich ook direct offensief sterk. De ploeg van Didier Deschamps opende de score dan ook al binnen tien minuten. Kylian Mbappé kreeg de bal aan de linkerflank in de voeten en gooide de bal voor de pot. Daar stond Randal Kolo Muani klaar om de bal binnen te koppen. Wat Ruíz niet lukte, lukte Kolo Muani wel: 0-1.

Lamine Yamal scoort wereldgoal tegen Frankrijk op EK 2024

In de fase na de 0-1 had Frankrijk voor een aardige tijd het overwicht in de wedstrijd. Les Bleus kregen de beste kansen. Zo moest Jesús Navas een veelbelovende aanval onschadelijk maken en kon Nacho Fernández een gevaarlijk schot van Mbappé keren. Een tweede Franse treffer hing in de lucht, maar de zestienjarige Lamine Yamal draaide de wedstrijd op weergaloze wijze om. De speler van FC Barcelona schoot na een mooie actie vanaf 25 meter raak: 1-1.

Spanje buigt achterstand om

Spanje kreeg energie van de gelijkmaker en zette door. Niet heel lang na de 1-1 van Yamal werd het dan ook al 1-2 voor de Spanjaarden. Dani Olmo controleerde de bal knap is het strafschopgebied en schoot op doel. Via de voet van Jules Koundé belandde de bal in het Franse doel. De UEFA kende de goal toe aan Dani Olmo.

Na rust ging de voetbalstrijd onverminderd verder. Frankrijk oogde scherper dan de Spanjaarden, die op de counter leken te loeren. Toch waren er over en weer kansen. Yamal legde zo de bal goed neer voor Ruíz, maar de middenvelder zag zijn inzet via een Franse verdediger naast gaan. Frankrijk wilde héél graag gelijk maken en penetreerde meermaals het strafschopgebied van Spanje. Van écht grote kansen was echter geen spraken; de schietkansen van Hernández en Mbappé zorgde voor het meeste gevaar.

Na een slotfase waarin overtredingen de overhand namen, slaagde Frankrijk er niet in om te scoren. Zelfs met Antoine Griezmann en Olivier Giroud in het veld lukte het de ploeg van Deschamps niet om nog iets in te brengen tegen een sterk verdedigend Spanje. De Spanjaarden gaan daarom terecht naar de finale, mede door de wondergoal van Lamine Yamal. In de finale treffen de Spanjaarden het Nederlands elftal óf Engeland.

Scoreverloop: 9. Randal Kolo Muani 0-1, 21. Lamine Yamal 1-1, 25. Dani Olmo 1-2.