Lamine Yamal met 17 jaar en 1 dag in voetsporen van Pelé, Messi en ook Xavi?

Foto: Lamine Yamal met 17 jaar en 1 dag in voetsporen van Pelé, Messi en ook Xavi?

¡Feliz aniversário Lamine Yamal! De ster van Spanje en het EK is zaterdag 13 juli 17 jaar geworden. Ja, je leest het goed. Het goedlachse beugelbekkie van La Roja viert slechts 17 zomers. Hij liet de harten van het Spaanse volk sneller kloppen met een sublieme goal in de halve finale en lijkt op het juiste moment te pieken voor de EK-finale van zondagavond tegen Engeland. Inderdaad, pieken met 17 jaar en 1 dag.

Portret Lamine Yamal: wie is het 17-jarige monstertalent met de mooiste lach (met beugel) van allemaal?

Wat goed is komt snel. Wat exceptioneel is komt het allersnelst. Records breken is wat de nu precies 17-jarige Yamal al sinds zijn geboorte doet. De echte Catalaan, geboren in Esplusgues de Llobregat (provincie Barcelona), is de laatste parel van La Masia, het beroemde jeugdinstituut van FC Barcelona. Eerder kwam de andere Spaanse ster van dit EK, Dani Olmo, (waar we eerder al over schreven) daar ook vandaan. Meer nog dan elk ander Masia-talent is Lamine Yamal Nasraoui Ebana, zoon van een Marokkaanse vader en een moeder uit Equatoriaal-Guinea, een glimmende ruwe diamant. Eentje die records verbreekt. Op 5-jarige leeftijd kwam hij bij La Masia en telkens sloeg hij generaties over. De linksbenige aanvaller werd met net 15 jaar al door trainer Xavi bij de training geroepen. Hij bleef en ging niet meer weg. Hij debuteerde bij FC Barcelona met 15 jaar, 9 maanden en 16 dagen. Hij werd daarmee de jongste Catalaanse debutant ooit. Een maand later won hij de landstitel met Barcelona en kroonde hij zich de jongste speler ooit die dat bereikte.

Echt vieren deed hij dat niet. Hij was namelijk alweer bij bondscoach Luis de la Fuente. Diezelfde bondscoach is nu de smeder van het huidige Spaanse succes. Ze kennen elkaar al van de jeugdselecties, waar bondstrainer De la Fuente jarenlang de baas was. Ondertussen brak Yamal nog wat records: jongste basisdebutant ooit, jongste Man of the Match ooit. Ook debuteerde hij in de Champions League, al was hij daarmee de op één na jongste speler ooit. FC Barcelona was er als de kippen bij om het contract vorig jaar te verlengen en een afkoopsom van 1 miljard in het contract vast te leggen. Op 8 september debuteerde hij voor Spanje met 16 jaar en 57 dagen. Niet heel verrassend: hij werd de jongste debutant ooit voor Spanje.

Lamine Yamal viert zijn geweldige goal tegen Frankrijk met op de achtergrond teleurgestelde Fransen.

Recordbreker Yamal dringt ex-PSV’er en Pelé uit de boeken

Bij het begin van dit EK, hij stond in de basis tegen Kroatië, werd hij de jongste EK-speler ooit (16 jaar en 338 dagen). Ook was hij de eerste 16-jarige die op een EK speelde. En daar bleef het niet bij, want Yamal blonk uit. Hij was smaakmaker en lichtvoetiger dan hem vind je ze niet. Met zijn fluwelen linker heeft hij zoveel dreiging dat hij de bal à la Robben mee naar binnen trekt om dan richting de verre hoek uit te halen. Hij kreeg al tig kansen en het was wachten op zijn eerste doelpunt. Yamal deed dat op het moment dat Spanje dat het meeste nodig had. In de halve finale stond Frankrijk, licht tegen de verhoudingen in, net op voorsprong. Yamal dribbelde naar binnen, zweefde over het grasveld en haalde verwoestend uit met links. Dat pezige beentje met zoveel gevoel en kracht veroverden de Spaanse voetbalharten. En oh ja, uiteraard had hij weer een record te pakken. Op die halve finale-dag (wedstrijd eindigde in 2-1 dankzij een fraaie actie van Olmo) was Yamal 16 jaar en 362 dagen oud. En dus veruit de jongste doelpuntenmaker op een EK ooit. Johan Vonlanthen (ex-PSV) was ooit 18 jaar en 141 dagen oud toen hij scoorde op het EK van 2004, ook tegen Frankrijk. Nog mooier, Yamal veroverde het record van Pelé. Hij scoorde op het WK van 1958 (weer tegen Frankrijk) met 17 jaar en 244 dagen.

FC Barcelona wil maatje van 50 miljoen regelen voor Yamal

Nu zijn we dus 244 dagen voordat Pelé zijn eerste doelpunt maakte op het WK en Yamal is klaar om de nieuwe ster te worden van het moderne voetbal. Met het afscheid van Lionel Messi en Cristiano Ronaldo van het grote Europese toneel is er dringend behoefte aan een nieuw fenomeen dat het talent heeft om die richting op te gaan. Yamal is zo’n speler. Sterker nog, in zijn leeftijdscategorie en heel wat leeftijdscategorieën daarboven, is hij de beste. Zo liet niet alleen zijn doelpunt zien. De la Fuente heeft een ongebreideld vertrouwen in zijn oh zo jonge pupil en laat hem vaak de negentig minuten volmaken. Yamal kan van niets iets maken en heeft een prachtige klik met die andere buitenspeler Nico Williams (22). Twee vergelijkbare spelers, waarbij Yamal nog net wat fijnmaziger is dan de Bask, die heel toevallig gisteren (12 juli) jarig was. Yamal is dus 5 jaar en 1 dag jonger dan de andere Spaanse parel. FC Barcelona weet overigens al precies wat het deze zomer wil. Het flankenduo in Barcelona krijgen. Voor 50 miljoen kan Williams worden opgehaald bij Athletic Club, maar andere clubs zitten al op het vinkentouw en Barcelona moet eerst een speler verkopen om een dergelijk grote aankoop te verantwoorden.

Aad de Mos en Spanje-insider Eimert Pruis bespreken ‘beste EK-speler’ Lamine Yamal in Aads Voorspelling.

‘Genie Yamal’ wil alleen maar winnen

Maar het is het waard, want spelers als Williams en Yamal zijn zeldzaam. Zeker in het huidige voetbal waar alles steeds meer om kracht en snelheid draait en niet meer om de fijnmazige techniek. Ook daarom is de opkomst van Yamal een genot voor de voetbalromanticus. Ook de branie van de Catalaan laat mensen smullen. Zo viel hij de Fransman Adrien Rabiot aan na diens woorden dat Yamal op zijn leeftijd nog niet klaar was voor een halve finale van een EK. “Waar zijn je praatjes nu?”, was de reactie van Yamal na die heerlijke halve eindstrijd. Veel woorden wil de vleugelflitser met z’n kroeskrullen ook niet vuilmaken aan psychologische spelletjes. Die heeft Yamal ook niet nodig. Hij is op zulke jonge leeftijd al heel erg duidelijk in wat hij wil. “Ik ben erg blij dat we de finale hebben gehaald. Het belangrijkste is nu om te winnen”, zei hij na afloop van die gewonnen strijd van Frankrijk.

De la Fuente weet wat Spanje in handen heeft “We hebben een genie gezien”, zei hij over Yamal. “Hij kan elke dag beter worden en blijven groeien, met deze instelling, deze volwassenheid en de professionaliteit die hij toont. Waar ik blij mee ben, is dat hij bij ons speelt, dat hij Spaans is en dat we nog zovele jaren van hem kunnen genieten.” Maar eerst nog de EK-finale. Daar zijn alle ogen op Yamal gericht. Kan hij dat aan? De Spaanse bondscoach denkt van wel. “Hij is zo jong, maar bereid om te lijden en te werken.” Yamal trad al in de voetsporen van Pelé en Messi en kan nu ook de trainer die hem liet debuteren bij Barça opvolgen. In 2012 won Xavi met Spanje het EK, Yamal was toen nog niet eens 5 jaar. Geschiedenis wordt zondagavond pas echt geschreven, al is Yamal zelf daar helemaal niet mee bezig. “Ik wil gewoon winnen, winnen, en nog eens winnen.”

Wordt Yamal de ster van de EK-finale?

  • Ja, dat staat in de sterren geschreven
  • Nee, daar is het nog te vroeg voor
188+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:50
24+
Valentijn Driessen uit fors verwijt richting Priske
23:35
11+
Perez haalt uit: “Een van de meest blinde voetballers van Eredivisie, altijd al”
23:22
91+
Vernietigende foto Priske: “Gezicht Bijlow spreekt boekdelen”
22:49
47+
El Ahmadi trekt op ESPN bikkelharde Feyenoord-conclusie
22:47
214+
‘Noa Lang maakt zelf groot nieuws bekend via Instagram’
22:34
66+
Twijfels bij Klaassen-transfer: ‘Niet wat Ajax écht nodig heeft’
22:20
41+
‘Guus Til om opvallende reden in PSV-basis’
22:04
131+
Perez sloopt Feyenoorder: “Kan gewoon niet zo goed voetballen”
21:48
99+
‘Eredivisie-doelman gaat Bijlow verdrijven uit Oranje’
21:33
17+
Haye liep droomtransfer mis: ‘Heeft erg pijn gedaan’
21:17
16+
Voorbeschouwing Juventus – PSV: PSV begint Champions League-campagne met test in Turijn
21:16
54+
Heracles wil contract rebel verscheuren: ‘Maat is nu vol’
21:00
60+
Donkere wolken pakken zich samen boven Dirk Kuijt
20:46
47+
Nieuw Eredivisie-fenomeen: “Van Persie is anders”
20:35
32+
Timber: “Beetje hetzelfde als Ajax – Feyenoord”
20:24
75+
“Klaassen is geen jongen die stampij maakt”
20:13
196+
Heracles-fans keren zich tegen ‘moordenaar Rai Vloet’
20:00
40+
Go Ahead-trainer grijpt in: “Onprofessioneel”
19:45
466+
‘Explosiegevaar bij Ajax’
19:34
87+
Priske onder vuur: “In tegenstelling tot Van Persie”
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie