Lang verspeelt meer dan toptransfer

Foto: Lang verspeelt meer dan toptransfer

Noa Lang hield nog voor Wales – Nederland de gemoederen bezig. De 22-jarige aanvallende middenvelder van Club Brugge hield in Het Laatste Nieuws al een Ibrahimovic-achtige afscheidsreden. Ondanks de belangstelling van AC Milan is Lang nog altijd speler van Club. Wanneer Milan, net als andere geïnteresseerde clubs naar Wales-uit hebben gezeten, komt er eerder een vraagteken dan een uitroepteken achter de naam van Lang te staan. 

Je kunt zeggen van Noa Lang wat je wil: de 22-jarige aanvallende middenvelder maakte zijn woorden na zijn overgang naar Club Brugge waar. Bij Ajax zat de Nederlander op een dood spoor, een nieuwe huurtransfer zag hij niet zitten en toen Club kwam, was de aanvallende middenvelder niet eens zo enthousiast over een stap naar de Belgische top. Dat was na de wittebroodsweken van Lang bij zijn nieuwe club een heel ander verhaal. Helemaal toen in oktober 2021 de ultieme beloning voor de Nederlander volgde: een plek in de selectie van Oranje. 

Noa Lang

Tegen Wales haalde Lang zijn vierde cap. Bondcoach Louis van Gaal koos er tegen Wales voor om de B-ploeg van Oranje een kans te geven op het hoogste podium, waardoor Lang zichzelf terugvond als meest vooruitgeschoven middenvelder. Dat het Nederlands elftal behoefte had aan een speler die in de kleine ruimte uit de voeten kan én vanuit die drukke zones een (steek)pass kan geven op de aanvallers, was op basis van het kwaliteitsverschil en de verschillen in wedstrijdinstelling van te voren uit te tekenen. Dat Lang in veel gevallen niet de juiste oplossing in zijn voeten had, is een patroon dat te synchroon loopt met zijn rendement-drop in zijn tweede seizoen bij Club. 


Daar kan Lang in beginsel vrij weinig aan doen. De Nederlander werd in zijn eerste seizoen door Philippe Clement het meeste als linksbuiten ingezet (0,82 doelpunt/assist per wedstrijd) in zijn eerste jaar bij Club Brugge, wist ook van de rechterflank een impact te hebben (0,62 doelpunt/assist) en speelde ook vanuit de zone waar hij bij Oranje speelde tegen Wales. Als aanvallende middenvelder/schaduwspits had Lang bij Brugge in zijn eerste seizoen al het minste rendement (0,6 doelpunten/assists per wedstrijd). Belangrijke kanttekening hierbij is dat de tegenstanders van Brugge (en Lang) in het eerste jaar nog niet volledig waren ingesteld op Circus Lang. Iets waar de Nederlander in zijn tweede jaar keihard tegenaan liep. 

Het werd de oud-Ajacied ook niet gemakkelijk gemaakt. Onder Clement speelde Lang nog vaak als linksbuiten, maar kon hij niet dezelfde impact hebben als in zijn eerste seizoen (0,65 doelpunt/assist per wedstrijd). Daarna kwam de Nederlander eigenlijk ‘vast’ op de nummer tien positie te staan. Dat was in zijn eerste jaar al een plek op het veld waar Lang minder goed uit de voeten kon dan vanaf de linkerflank. Onder Alfred Schreuder zette die lijn door: als aanvallende middenvelder was Lang desalniettemin goed voor één doelpunt of assist per twee wedstrijden (0,5 per wedstrijd gemiddeld). Dat maken de uitspraken en de houding van Lang ook zo opmerkelijk: hij presteert duidelijk minder dan vorig seizoen, maar zijn vedette-gedrag is alleen maar toegenomen. 

Nederlands elftal

De reden van het verval van Lang kwam in de wedstrijd tegen Wales het beste naar voren. De aanvallende middenvelder is een speler die de bal graag opeist en dan het spel verdeeld. Die rol trok hij vooral in de eerste helft naar zich toe: Lang liet zich vaak uitzakken naar het centrale middenveld om de bal op te halen. Dat leidde in de eerste helft tot veel (onnodig) balverlies, maar daar kun je de middenvelder van Club Brugge niet alleen op aankijken. In de tweede helft liet hij zich immers nog steeds uit zijn positie zakken, maar zorgde Wout Weghorst – helemaal in vergelijking met de eerste helft – ervoor dat er een sterk aanspeelpunt in het gat dook die de loopactie van Lang open liet. Daardoor liepen de aanvallen van Oranje in de tweede helft een stuk meer gestructureerd dan in het eerste bedrijf, al heeft Lang daar aan de bal weinig invloed op gehad. 


Dat is ook de ontwikkeling die Lang nog moet maken: als aanvallende middenvelder is het minstens zo belangrijk om je goed te positioneren zonder bal dan een geslaagde individuele actie mét bal te maken. In dat opzicht heeft Lang dus nog wel wat te leren en kun je jezelf afvragen of de 22-jarige speler van Club er wel aan toe is om een dergelijke rol in te vullen. Als je kijkt naar de ontwikkeling die Steven Berghuis heeft doorgemaakt, voordat hij op tien kwam en nadat hij bij Ajax op een andere positie werd gezet, is het ook logisch dat de 29-jarige Ajacied veel meer rust en overzicht in zijn spel heeft dan Lang, terwijl qua -profiel zeer vergelijkbare spelers zijn. 

Dat Lang zijn medespelers nodig heeft, is echter alles behalve een unicum. Kijk naar Lionel Messi dit seizoen bij PSG en bij de nationale ploeg van Argentinië: het is een wereld van verschil als het team is ingesteld om Messi in stelling te brengen (Argentinië en in het verleden FC Barcelona) of Messi als onderdeel van dat team dient te functioneren omdat hij niet de belangrijkste speler van het elftal is (PSG). Lang mag dan meer Cristiano Ronaldo-trekjes hebben dan in de stijl van de legendarische Argentijn spelen: zijn voeten vertellen echter nog (lang) niet het verhaal dat zijn mond doet. Niet bij Club. Niet bij Oranje. Maar waar dan wel? 

Toptransfer

Het antwoord lijkt simpel: een trainer die Lang de juiste omgeving geeft om de focus op zijn creativiteit en scorend vermogen te houden. Die omgeving verzorgde bondscoach Van Gaal pas in de tweede helft. Als Lang aan de bal komt, dan ga je automatisch op het puntje van je stoel zitten: er kan dan altijd wat gebeuren. Het moment dat Lang een individuele actie inzet, is het succes daarvan óók afhankelijk van de positionering/speelstijl van zijn teamgenoten. In de eerste helft had de Nederlander eigenlijk twee statische spitsen voor zich. Weghorst behoeft geen uitleg, maar het verschil tussen Gakpo, die in de lange afstanden en persoonlijke duels het voordeel heeft en Steven Bergwijn, die zo snel is dat je hem zelfs in de kleine ruimte diep weg kunt sturen, was fundamenteel voor de progressie in het spel van Lang. 


Dat de solist Noa Lang vanuit het niets iets kan maken, blijft onveranderd. Als trainer kun je echter wel de omgeving voor een speler zo instellen dat je zoveel mogelijk van deze kwaliteiten gebruik maakt. Dat je met Berghuis een speler hebt die directe, lange passes kan geven die ook vaak loepzuiver bij een medespeler aankomen, komt goed van pas op de momenten dat Oranje in de omschakeling is. Ben je, zoals tegen Wales, de dominerende partij, dan komt een type Lang echter veel meer tot zijn recht als aanvallende middenvelder – mits de trainer de juiste spelers voor de Club Brugge-speler neerzet. 

Je zag het immers al toen Bergwijn in de ploeg kwam. Lang kan als geen ander een pass geven, zelf door bewegen zonder bal en dan vanuit een meer offensieve positie weer de afweging maken tussen een pass en een actie. Als je daar twee spelers hebt staan die tegen de laatste lijn plakken (Weghorst/Gakpo), zijn de mogelijkheden beperkt. Heb je daar spelers staan zoals Bergwijn en Memphis Depay, die de bal net als Lang het liefst in zijn voeten heeft, dan heb je een combinatie van diepgang en voetballend vermogen die een speler in de stijl van Noa Lang als gegoten zit. 

Desalniettemin zal de eerste helft tegen Wales wel een harde les voor Lang moeten zijn. Een die, mocht hij speeltijd krijgen tegen Polen, hij meteen in de praktijk kan brengen. Bij Oranje en Club Brugge komt de aanvallende middenvelder misschien weg met een aantal verkeerde keuzes in het veld. Een paar wedstrijden als deze in het shirt van AC Milan en Lang heeft zijn transfer al verspeeld voordat hij écht begonnen is aan zijn verovering van de Europese velden. Wellicht dat de aanvallende middenvelder eerst in de nieuwe situatie bij Club Brugge, waar tegenstanders veel rekening met hem houden, gaat overtuigen zoals in zijn eerste seizoen in de Jupiler Pro League. Anders verspeelt Lang niet alleen een toptransfer, maar ook zijn kansen op het WK. 

TIP: Pak 3.55x je inzet als Noa Lang tegen Polen scoort!

Door Bram Steenbeek

Is Lang klaar voor een toptransfer?

  • Ja
  • Nee
302+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

16:00
0+
‘Memphis keert snel terug in Oranje’
15:48
5+
De la Fuente ziet één groot voordeel voor Spanje tegen Oranje
15:35
14+
Priske over geblesseerde Timber: “Dat is een vraag voor Koeman”
15:21
17+
‘Vandaag Inside-duidelijkheid over Olcay Gulsen’
15:05
338+
Hélène Hendriks vastgelegd op zeldzame foto met partner
14:49
53+
Feyenoord mist meerdere steunpilaren tegen Heerenveen
14:34
74+
Koeman velt zijn oordeel over Oranje-loting in Nations League
14:16
398+
‘Een kwestie van tijd voordat hij een standbeeld krijgt in de ArenA’
14:03
29+
Van Persie ziet zwakke punten bij Feyenoord: ‘Gebruik van maken’
13:48
39+
WK-finalist bood zichzelf aan bij PSV
13:33
13+
Bosz over Pepi: “Wat hij heeft gezegd, is voor mij geen nieuws”
13:16
152+
PSV krijgt nóg meer slecht nieuws uit ziekenboeg
13:00
35+
Oud-Oranje-international blikt terug: “Daardoor niet naar het WK”
12:48
309+
‘Oranje moet zich terugtrekken na horrorloting’
12:36
155+
Nederland treft Spanje in kwartfinale Nations League
12:24
0+
Weekend Boosters week #47: Boost je weekend met heer-lij-ke odds!
12:07
18+
Voorbeschouwing PSV – FC Groningen: kunnen Groningers verrassen?
11:45
15+
Oranje, Ajax, Feyenoord en Utrecht: topverhalen met John van Loen
11:31
32+
ED: Mislintat aasde op PSV-ster
11:15
49+
‘Topdeal voor Denzel Dumfries’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie