LEESTIP: 5 feiten die je moet weten over EK 2020 van Oranje

Foto: LEESTIP: 5 feiten die je moet weten over EK 2020 van Oranje

Het nieuwe jaar is alweer bijna een maand onderweg en dat betekent dat we nog maar een klein half jaar hoeven te wachten op het EK 2020. Dit jaar wordt het toernooi gespeeld in twaalf verschillende landen en is Nederland weer aanwezig. We blikken alvast vooruit met vijf feiten die je moet weten over het EK 2020 met betrekking tot het Nederlands elftal.

Startdatum (voor Oranje)



Laten we maar beginnen met de aftrap van het toernooi. Het Europese kampioenschap van 2020 gaat op vrijdag 12 juni van start met de wedstrijd Turkije-Italië die om 21.00 uur gespeeld wordt. Het toernooi sluit precies een maand later af op zondag 12 juli met de finale die tevens om 21.00 uur gespeeld wordt.



In de tussentijd worden nog vele wedstrijden gespeeld, waaronder (minstens drie) wedstrijden waarin het Nederlands Elftal de grasmat mag betreden. De eerste daarvan is Nederland-Oekraïne die om 21.00 uur gespeeld wordt op zondag 14 juni. Daarna mag Nederland het in eigen huis opnemen tegen Oostenrijk op 18 juni om 21.00 uur. Tegen wie Nederland het in de laatste speelronde van de poulefase op moet nemen is nog onduidelijk, maar de datum en tijd is al wel bekend. Die wedstrijd wordt namelijk op 22 juni gespeeld om 18.00 uur.



Meerdere stadions



Dat Oranje deze editie weer meedoet aan het EK is niet het enige bijzondere. Het EK van 2020 wordt namelijk over veel meer landen verdeeld dan voorheen. Deze editie worden er namelijk wedstrijden gespeeld in twaalf verschillende landen. Zo worden er wedstrijden gespeeld in Amsterdam, Rome, Londen, München en Dublin. Daar blijft het alleen niet bij, want ook Boekarest, Sint-Petersburg, Glasgow en Bilbao worden aangedaan deze editie.



Naast de negen eerder genoemde steden worden ook Bakoe, Kopenhagen en Boedapest aangedaan. Uiteindelijk zijn het dan ook twaalf landen die dit jaar als gastland fungeren voor het EK. In eerste instantie zouden dit er dertien zijn, maar helaas voor België werd Brussel door de UEFA geschrapt in 2017.




Jubileum



De reden dat meerdere landen gastland zijn komt door een idee van Michel Platini. Die opperde namelijk dat het 60-jarig jubileum van de UEFA een goede aanleiding zou zijn om het voetbaltoernooi in meerdere landen te vieren. De UEFA keurde het voorstel goed eind 2012 en kort daarna werd besloten dat twaalf landen het toernooi gingen organiseren.



Tevens zou je de organisatie door meerdere landen kunnen zien als jubileum. Dit gebeurde namelijk voor het eerst in 2000 toen Nederland en België de organisatie gezamenlijk op zich namen. Toevalligerwijs werd Nederland samen met Portugal derde tijdens dit toernooi.




Trots van Oranje

Als we kijken naar het EK, komt het wel vaker voor dat Nederland hoge ogen gooit. Zo werd er tevens brons gepakt in 2004, 1992 en 1976. Natuurlijk was het hoogtepunt 1988 toen het Nederlands elftal er met de hoofdprijs vandoor ging.



Toch is 1988 een opvallend statistiek voor Nederland, want tijdens het EK van 1884 was Nederland niet eens aanwezig. Sindsdien werd ieder EK aangedaan door Oranje behalve 2016, het meest recente EK. Nu Nederland in 2020 wel weer meedoet zou de blik op het verleden toch een mooie voorbode voor de toekomst kunnen zijn. Weet Nederland wederom de top te halen?



Selectie



Of het EK gewonnen kan worden is de vraag natuurlijk en daarvoor moeten we eerst kijken naar de selectie. De huidige selectie van Oranje bestaat uit de volgende namen: Calvin Stengs, Daley Blind, Davy Pröpper, Denzel Dumfries, Donny van de Beek, Frenkie de Jong, Georginio Wijnaldum, Jasper Cillessen, Jeroen Zoet, Joël Veltman, Kenneth Vermeer, Kevin Strootman, Luuk de Jong, Marco Bizot, Marten de Roon, Matthijs de Ligt, Memphis Depay, Myron Boadu, Nathan Aké, Patrick van Aanholt, Quincy Promes, Ryan Babel, Stefan de Vrij, Steven Berghuis, Virgil van Dijk, Wout Weghorst 



De vraag is alleen wel of deze selectie het einde van het seizoen gaat halen en daadwerkelijk meegaat naar het EK. Officieel is die selectie namelijk nog niet bekend en daarnaast zijn een aantal van de bovenstaande spelers ook geblesseerd. 

Zo kampt Memphis Depay met een zware knieblessure die een speler gemiddeld negen maanden uitschakelt. De kans is volgens medici wel aanwezig dat Depay na zeven maanden kan herstellen, maar het blijft gissen of dat daadwerkelijk gaat gebeuren en of hij het eerdere niveau weet te halen. 

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

16:30
0+
‘Volgende Ajax-transfer in de steigers’
16:21
0+
Gelijke stand in de Champions League: wat nu?
16:15
0+
‘Denzel Dumfries tóch naar Premier League’
16:00
0+
SN Transferoverzicht: Feyenoord haalt nieuwe middenvelder, Dordrecht amateurs
15:45
0+
‘Nieuw gezicht’ in Ajax-selectie voor Europa League-confrontatie
15:30
0+
Op welke zender kijk je Feyenoord – Bayern München?
15:15
0+
Vermoedelijke opstelling Bayern München tegen Feyenoord: Sterrenensemble in De Kuip
15:00
0+
Feyenoord bidt voor nieuw wonder
14:45
0+
‘Bliksemontslag voor Vandaag Inside-vervanger’
14:30
0+
Vermoedelijke opstelling Feyenoord tegen Bayern München: God zegene de greep
14:20
0+
Voor deze clubs juicht Feyenoord nu in de Champions League
14:15
0+
Bayern-ster voor schut op persmoment: “Iemand van negentien…”
14:00
0+
Allee, nog één keer Louis
13:56
0+
‘Farioli-bom ontploft bij Ajax’
13:48
0+
”Belachelijk’ bekerbesluit voor PSV én Feyenoord’
13:29
0+
Europese tegenvallers voor FC Twente
13:14
0+
‘Giménez per direct weg bij Feyenoord’
12:53
0+
LIVE: ‘Toekomst Frenkie de Jong bepaald’
12:48
0+
‘Nog één hobbel te nemen bij Rensch-transfer’
12:32
0+
PEC Zwolle vecht VAR-blunder internationaal aan
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie