lhbtiq+-organisaties reageren op bandweigering Kökçü

Foto: lhbtiq+-organisaties reageren op bandweigering Kökçü

Orkun Kökçü weigerde wegens religieuze overtuigingen om ‘uithangbord van de #onelove actie te worden’, die de lhbtiq+-gemeenschap steunt. Voorzitter Karin Blankenstein van de John Blankenstein Foundation, die zich inzet voor homoseksualiteit in de sport, betreurt de weigering door de Turk. Zij vermoedt dat Kökçü ‘onder druk is gezet door zijn omgeving’.

“Jaren terug kreeg Guram Kashia van Vitesse veel over zich heen na het dragen van de band en daar is hij zo van geschrokken. Dat weet Kökçü ook na één druk op de knop. Het geeft maar aan dat wij nog altijd hard nodig zijn”, vertelt Blankenstein aan NU.nl. “Wie ben ik om het te veroordelen? Als het zo met de paplepel wordt ingegoten, dan verander je het niet even in één wedstrijd.”

‘Betreurenswaardig’

Paul van Dorst, voorzitter van De Roze Kameraden, is teleurgesteld. “Kökçü’s besluit is bijzonder jammer en betreurenswaardig.” Van Dorst is zelf regelmatig slachtoffer van vervelende leuzen, zo kreeg hij al eens nare teksten in graffitivorm op zijn sportschool gekalkt. “Het had daarom veel betekend als Kökçü de band wél om had gedaan. Ik zou hem dat graag uitleggen.”

“Dit is best een klap in het gezicht, juist in een week die gaat over verdraagzaamheid”, vult voorzitter Arjan Beune van COC Rotterdam tot slot aan, in het Algemeen Dagblad. “Als aanvoerder heb je een bepaalde voorbeeldfunctie, zeker gezien wat er eerder is gebeurd bij Feyenoord. Als Kökcü dit al niet wil doen, wat wil hij dan wél doen om de acceptatie van lhbti’ers te vergroten en de vijandigheid in stadions te verminderen?”

TIP: Verdien 7 keer je inleg als Feyenoord gelijkspeelt tegen Fortuna Sittard!

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie