Liverpool rekent af met Bologna, Juventus wint met tien man in Leipzig

Liverpool heeft woensdagavond Bologna met 2-0 opzij gezet. Na een vroege openingsgoal van de Engelsen kwamen de bezoekers sterk terug, maar kwamen niet tot scoren. In de tweede helft maakten The Reds het af. Juventus kwam terug RB Leipzig met tien man te staan, maar won alsnog.

Arne Slot maakt winnend CL-debuut op Anfield, Juve toont veerkracht

Liverpool – Bologna

Tijdens de late woensdagavondwedstrijd was dit het affiche waarbij de meeste Nederlanders betrokken waren. Bij het Champions League-debuut van Arne Slot op Anfield stonden aanvoerder Virgil van Dijk en Ryan Gravenberch in de basis. Cody Gakpo moest het opnieuw doen met een reserverol. De bezoekers startten met zowel Sam Beukema als Thijs Dallinga. Liverpool begon zoals je mocht verwachten en zette de tegenstander meteen onder grote druk.

Dat leverde in de 11e minuut een snelle voorsprong op. Mohamed Salah ontving de bal aan de rechterkant van het strafschopgebied. Hij zette gevaarlijk voor, waarna de doorgelopen Alexis Mac Allister van dichtbij kon binnen tikken: 1-0.

Niet veel later verdubbelde Darwin Núñez de marge, maar de Uruguayaanse spits stond daarbij buitenspel. Er volgde een fase waar Bologna verrassend van zich afbeet, en veel kansen creëerde. Nu was het Dallinga die knap afrondde, de Nederlandse aanvaller werd echter ook afgevlagd. Dan Ndoye raakte nog de paal, terwijl Alisson Becker handelend moest optreden na een gevaarlijke inzet van Kacper Urbanski. Zo mochten The Reds van geluk spreken dat het met een voorsprong ging rusten.

Na ongetwijfeld een donderspeech van Slot pakte Liverpool de controle na rust. Het ging op jacht naar de tweede treffer en die kwam er in de 75ste minuut. Salah sneed karakteristiek naar binnen vanaf de rechterkant en krulde de bal fraai in de verre hoek: 2-0. Zo won Liverpool ook de tweede wedstrijd in de Champions League-hoofdfase, een uitstekende start voor de mannen van Slot.

RB Leipzig – Juventus

In dit onderonsje in Oost-Duitsland ontvingen Xavi Simons en Lutsharel Geertruida hun Oranje-collega Teun Koopmeiners. In de nationale competitie liepen beide ploegen de laatste weken veel schade op. Voormalig Vitesse-aanvaller Loïs Openda was na een half uur spelen belangrijk voor de gastheren. Hij bediende Benjamin Sesko die met een ziedend schot via de binnenkant van de lat het doel trof.

Hierdoor ging de Bundesliga-club met een voorsprong rusten, maar net na de pauze sloeg De Oude Dame terug. De offensief ingestelde back Andrea Cambiaso bediende Dusan Vlahovic, die als een echte topspits knap voor zijn tegenstander kwam en de bal in het doel werkte: 1-1. Negen minuten later zat Juve echter alweer met de handen in het haar. Doelman Michele Di Gregorio moest ver uitkomen en toucheerde de bal licht met de hand. Vanwege hands werd hij van het veld gestuurd en moesten de Italianen door met tien man.

Niet veel later profiteerde Leipzig al van het overtal. Opnieuw was er hands, dit keer van Douglas Luiz in het eigen strafschopgebied. De thuisploeg kreeg een strafschop, wederom een kolfje naar de hand van Sesko: 2-1. Zo stonden Die Roten Bullen er uitstekend voor, maar moest het nog wel oppassen voor de Europese grootmacht. En dan zeker op Vlahovic, die de bal kreeg aangespeeld van oud-Ajacied Francisco Conceiçao. Dit keer krulde de Serviër van net buiten de zestienmeter het leer geweldig in de verre hoek: 2-2.

Leipzig wilde aanzetten om te jagen op de voorsprong, maar de bezoekers kwamen er geregeld gevaarlijk uit. Conceiçao had het op de heupen en gooide er een prachtige slalom uit. Hij draaide de Duitse verdediging helemaal dol met zijn solo en vond vervolgens de verre hoek. Wat een manier om op 2-3 te komen! En dat met tien man. Er volgde een chaotische slotfase met negen minuten blessuretijd, maar het ondertal van Juventus bleef overeind.